Primii canibali de pe teritoriul României. Ipotezele tulburătoare ale arheologilor privind cea mai misterioasă civilizaţie a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii care au creat celebra cultură Cucuteni, ar fi practicat canibalismul ritualic şi ar fi realizat vase cu pastă de oase pisate FOTO Cosmin Zamfirache
Oamenii care au creat celebra cultură Cucuteni, ar fi practicat canibalismul ritualic şi ar fi realizat vase cu pastă de oase pisate FOTO Cosmin Zamfirache

Practici ritualice macabre cu 4000 de ani îHr, la Botoşani. Ultimele dovezi ale cercetătorilor arată că oamenii culturii Cucuteni, cea mai misterioasă civilizaţie europeană, îşi mâncau morţii, le pisau oasele şi le amestecau în vasele devenite celebre în toată lume.

Rămăşiţele unei misterioase civilizaţii ce a prosperat în Europa în urmă cu mai bine de 4.000 de ani îHr au fost descoperite, în 1884, de arheologi, lângă dealul Cetăţuia din judeţul Iaşi. De atunci, specialiştii în istorie şi arheologie au încercat să pătrundă în lumea celor care au creat-o. Fiecare descoperire aducea un nou mister, dar şi dovezi ale unui culturi unice în Europa. A fost numită „Cucuteni”, după localitatea din judeţul Iaşi unde au fost găsite cele mai multe vestigii ale acestei culturi, la începutul secolului XX. 

De aproape 150 de ani, această civilizaţie şi-a apărat secretele cu străşnicie. „Deşi s-au găsit numeroase vestigii, nu se ştiu foarte multe despre ea. Totul intrigă: desenele misterioase şi executate cu o precizie uimitoare pentru tehnicile de acum 4000 de ani îHr, culorile care se păstrează la fel de intens după atâta timp, idolii cu tatuaje cosmogonice şi simboluri ciudate. Dar mai ales te înfioară lipsa mormintelor. Oamenii care au construit această civilizaţie nu au morminte”, spune arheologul botoşănean Maria Diaconescu. Aceleaşi întrebări i-au bântuit, fără niciun răspuns, zeci de ani, pe toţi specialiştii care au încercat să pătrundă misterul civilizaţiei Cucuteni.

image

 ”Venus de la Drăguşeni”, misteriosul idol al civilizaţiei Cucuteni, care a uimiti întreaga lume

Primele răspunsuri încep, însă, să apară, în special din partea arheologilor botoşăneni. Cele mai multe aşezări ale acestei civilizaţii, ce ocupa o arie de aproape 3.500 de kilometri pătraţi din nordul Moldovei, până în Basarabia şi Ucraina, se află pe teritoriul judeţului Botoşani. Uriaşe „oraşe” ale Epocii de Piatră, unele chiar şi cu 5000 de locuitori, au fost descoperite la Drăguşeni şi Vorniceni, localităţi din Botoşani. 

„Morţii lor nu există. Parcă nu mureau”

Studiind de aproape 40 de ani vestigiile acestei civilizaţii, arheologii botoşăneni vin cu ipoteze şocante. O parte dintre aceştia sunt convinşi că oamenii culturii Cucuteni, cei care ocupau terioriul judeţului Botoşani, acum 4.000 de ani, au fost primii canibali de pe teritoriul României. Au ajuns la această concluzie, fiindcă nu au găsit cimitire sau resturi ale defuncţilor. „Este un uriaş mister. Aceşti oameni, care îşi făcea uriaşele sate din judeţul Botoşani, nu au morminte. Morţii lor nu există. Parcă nu mureau. În general la alte civilizaţii dacă înmormântau morţii chiar şi la baza caselor, se găseau măcar schelete. Noi nu găsim resturi ale defuncţilor. Doar câteva resturi de posibile sacrificii umane”, spune arheologul Aurel Melniciuc. 

maria diaconescu

Specialistul în arheologie Maria Diaconescu, alături de exponatele culturii Cucuteni la Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani

Arheologul Maria Diaconescu, un specalist cu o vastă experienţă în studierea vestigiilor civilizaţiei Cucuteni, este convinsă că nu se vor găsi niciodată cimitire: oamenii culturii Cucuteni îşi mâncau ritualic morţii. „Canibalismul ritualic exista şi la alte populaţii. Morţii erau consumaţii de familie, în principal, pentru ca spiritul, forţa şi calităţile acestora să fie transmise urmaşilor, ca defunctul să rămână şi în continuare în sânul familiei. Să fie ca un spirit protector al clanului. De asemenea, poate fi vorba despre triburi rivale, adversarul era consumat pentru a-i preluate calităţile războnice. Deşi la Cucuteni nu putem vorbi despre aşa ceva. Era o civilizaţie paşnică în esenţă. Există o simbolistică aparte a culturii Cucuteni, care ne duce cu gândul către practici complexe”, spune Maria Diaconescu. 

Tibie umană cu urme de dantură

De altfel, teoria conform căreia acum 4.000 de ani îHr, pe teritoriul judeţului Botoşani, se practica intensiv canibalismul ritualic, este susţinută şi de dovezi, spun arheologii. Cel care susţine această teorie este şi cunoscutul arheolog, de origine botoşăneană Sergiu Haimovici. Acesta se referă la o descoperire uluitoare într-o aşezare cucuteniană, semnalată de un alt arheolog român cunoscut, Alexandra Bartolomey. În situl de la Liveni (judeţul Botoşani), printre rămăşiţele unei locuinţe cucuteniene, a fost descoperită o tibie umană, cu urme de dantură pe suprafaţa ei. 

vatra

În cultura Cucuteni este posibil să se fi făcut şi sacrificii umane, iar rămăşiţele conusmate de trib puteau fi depuse şi sub vetrele de foc din centrul locuinţelor

Din punctul de vedere al arheologilor, membrul ar fi fost fiert, carnea rasă cu bucăţi de silex de pe os, iar apoi osul a fost spart şi ros în căutarea măduvei. Sergiu Haimovici enunţă teoria canibalismului ritualic pe teritoriul judeţului Botoşani, acum 4000 de ani făcând referire la această descoperire. „Alexandra Bolomey a trecut în revistă o serie de rămăşite umane şi a descoperit că măcar parţial au un caracter cultic şi poate un tip antropofag de cult”, spune Sergiu Haimovici în lucrarea sa dedicată acestei ipoteze, „Os uman cu posibile urme de dinţi umani găsit în sit-ul de la Liveni”, introdusă în revista ieşeană „Studia Antiqua et Archaeologica” ( Iaşi 2003). 

Oase transformate în vase

Arheologii botoşăneni au mai descoperit, însă, rămăşiţe umane, care indică asemenea practici. „A fost o descoperire la Vorniceni. În sit s-au descoperit câteva metacarpene şi două falange umane. Erau împrăşiate şi putem bănui prezenţa unei depuneri ritualice. Chiar putem vorbi despre canibalism ritualic”, spune Maria Diaconescu. 

vase

Frumoasa ceramică Cucuteni, unicat în lume, ar putea conţine resturi de oase umane

Totodata arheologul, botoşănean susţine că exista un adevărat cult al craniului, al depunerii şi consumării cadravrelor în cadrul culturii Cucuteni. Se vorbeşte pe lângă consumarea morţilor şi de sacrificii umane, dedicate zeităţilor urmate de adevărate „festinuri”. „Descoperirea de oase umane aduc în discuţie existenţa unui cult al craniului, antropofagiei,canibalismului, a sacrificiilor umane. Erau aleşi doar anumiţi indivizi pentru sacrificii şi anumite părţi ale corpului”, adaugă arheologul botoşănean.

melniciuc

Arheologul botoşănean Aurel Melniciuc vine cu o noua ipoteză privind lipsa inhumarilor în cultura Cucuteni

Totodată arheologii s-au întrebat ce se întâmpla, totuşi, cu oasele, rezultate în urma ritualurilor canibale. Carnea era mâncată, dar oasele trebuiau să rămână. Au fost descoperite în aproape 150 de ani, doar patru fragmente de os în aşezările culturii Cucuteni. Arheolog botoşănean, Aurel Melniciuc vine cu o altă ipoteză şocantă. Oasele erau măcinate şi amestecate cu lutul din care erau făcute vasele culturii Cucuteni. „Probabil măcinau, cu un percutor dur, oasele umane. Le amestecau în pasta pentru ceramică şi erau introduse în corpul vasului. Poate fi şi aceasta o practică ritualică. Vasul respectiv, desenat cu acele meandre misterioase, avea şi o încărcătură magică. Era apărat de un spirit”, adaugă Aurel Melniciuc.

Cea mai misterioasă civilizaţie din Europa

Cultura Cucuteni este considerată prima şi cea mai misterioasă civilizaţie a Europei. Oamenii acestei culturi, au dezvoltat practici magice, au ridicat „oraşe” primitive întinse pe câteva hectare, au făurit o ceramică cu desene mistico-simbolice, care stârnesc şi astăzi intersul oamenilor de ştiinţă. Această cultură s-a dezvoltat între anii 4800 îHr şi 3000 îHr pe un areal de peste 35.000 de kilometrii pătraţi, cuprizând partea de nord-est a României, o porţiune din Republica Moldova şi Ucraina, unde poartă numele de Trypillia.

altar

 Altar al culturii Cucuteni, descoperit în judeţul Botoşani

Impresionează numărul mare de aşezări, prezenţa urbanismului cu mai bine de 500 de ani înaintea marilor civilizaţii ale Egiptului şi Mesopotamiei, misterioasele statuete cu zeiţe „tatuate”, dar şi lipsa mormintelor. Aşezările reprezentative ale acestei culturi se află comasate, în principal, pe teritoriul judeţului Botoşani, cu descoperiri importante la Vornicei, Drăguşeni, Liveni şi Ripiceni. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

FOTO VIDEO Simpozionul Internaţional „Cucuteni 5000 Redivivus“ 2014 şi 50 de ani de învăţământ tehnic în Republica Moldova

VIDEO Campanie pentru noul brand de ţară pornită de la Piatra Neamţ. Cultura Cucuteni vs Explore the Carpathian garden

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite