Cum a ajuns să poftească Mitropolia Moldovei şi la ultima tabără şcolară din judeţul Botoşani. Facilităţile râvnite de prelaţi valorează peste 250.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitropolia Moldovei pofteşte la pământurile pe care se află ultima tabără şcolară din Botoşani FOTO botosaninecenzurat.ro
Mitropolia Moldovei pofteşte la pământurile pe care se află ultima tabără şcolară din Botoşani FOTO botosaninecenzurat.ro

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei vrea să pună mâna în instanţă pe ultima tabără şcolară şi sportivă din judeţul Botoşani. Valoarea estimată a pământului pe care se află tabăra este de peste 250.000 de euro. Reprezentanţii Mitropoliei spun că pământul aparţine de drept Bisericii.

Mitropolia Moldovei şi a Bucovinei a pus ochii pe terenul ultimei tabere şcolare şi sportive din judeţul Botoşani. Mai precis este vorba de tabăra ”Codrii de Aramă” din localitatea Agafton, ce se află în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului. Mai precis este vorba de cei 5,5 hectare de teren, pe care se află toate facilităţile taberei şi despre care reprezentanţii Mitropoliei spun că le aparţin de drept.

Peste 10 hectare de teren retrocedate bisericii

Tabăra ”Codrii de Aramă” este una dintre cele mai importante din nordul Moldovei. Primeşte anual sute de copii aflaţi în tabere tematice dar şi sportivi aflaţi în stagii de pregătire. Totodată în ultimii trei ani găzduieşte ”bătăliile” pasionaţilor de air-soft. Tabăra se învecinează cu pădurile idilice de la Baisa şi Ipoteşti dar şi cu mănăstirea Agafton. 

De tabără se ocupă Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport, instituţie subordonată Ministerului Tineretului şi Sportului. Vecinătatea mănăstirii Agafton, întemeiată la sfârşitul secolului al XVIIIl lea nu pare să priască prea mult taberei. Şi asta fiindcă înalte feţe bisericeşti din Moldova doresc pământul pe care se află tabără, pe motivul că ar fi aparţinut înainte de instaurarea regimului comunist, comunităţii de maici de la Agafton.

airsoft

 La Agafton au loc competiţii de airsoft FOTO portal.radioiasi.ro

În total ar fi vorba de vreo 16.5 hectare de teren. Mitropolia a şi trecut la fapte. Din 2001 Biserica a solicitat retrocedarea întregului teren pe care se află tabăra. A urmat o acţiune în instanţă şi după şase ani de procese Mitropolia a câştigat parţial acest teren. Mai precis, instanţa i-a acordat 11 hectare  iar DJTS a rămas cu 5,5 hectare pe care se află facilităţile de cazare, restaurantul-cantină şi terenurile de sport. 

Reprezentanţii instituţiei au răsuflat uşuraţi, fiindcă măcar au rămas cu tabăra. ”Atunci a fost o victorie pentru noi în instanţă, pentru că am rămas cu terenul pe care se aflau toate constucţiile şi terenurile de sport. Hotărârea a fost definitivă şi irevocabilă. Mitropolia a solicitat tot terenul taberei, fiindcă ar fi aparţinut înainte de 1950, mănăstirii Agafton. Instanţa ne-a lăsat 5,5 hectare”, a precizat Radu Humelnicu, directorul DJTS.

Mitropolia nu se mulţumeşte cu jumătăţi de măsură

Directorul de la DJTS, după 8 ani de la decizia instanţei, spune că s-a trezit din nou cu reprezentanţii Mitropoliei, cerând şi cele 5,5 hectare rămase taberei. Mai pecis, Mitropolia, vrea tot pământul taberei. În baza aceloraşi drepturi de retrocedare.

humelnicu

Radu Humelnicu directorul DJTS Botoşani FOTO btonline.ro

”Au trimis şi o adresă scrisă de la Mitropolie, a luat legătura cu noi şi juristul Mitropoliei. Vor redeschiderea procesului de revedincare şi să ceară şi cele 5,5 hectare care ne-au mai rămas. Adică tot pământul taberei, pe care se află toate facilităţile. Deocamdată ne invită la mediere şi spun că au documente cu care pot dovedi în instanţă că şi aceste 5,5 hectare aparţineau mănăstirii Agafton şi că trebuiesc retrocedate Bisericii. Eu mă întreb de ce nu le-au arătat şi la primul proces?”, adaugă Radu Humelnicu. 

Tabără de aproape un milion de euro

Totodată şeful de la DJTS spune că terenurile din zona taberei de la Agafton se vând şi cu 20 de euro metrul pătrat. Mai mult decât atât tot acesta spune că metrul pătrat de teren în cadrul teren costă şi mai mult, fiindcă există în zonă infrastructură, canalizare, electrică, terenuri de sport. Tabăra de la Agafton în acest moment este evaluată la 1,3 milioane de euro.

agafton

 Tabăra se află în apropierea mănăstirii de maici de la Agafton FOTO Cosmin Zamfirache

Radu Humelnicu spune că dacă DJTS va pierde procesul cu Mitropolia, fie ministerul va plăti Bisericii contravaloarea terenului, ceea ce pare puţin probabil, fie tabăra, construită în urmă cu 40 de ani, va fi desfiinţată. Contactaţi de reporterii Adevărul pentru a afla care sunt intenţiile cu privire la tabăra ”Codrii de Aramă”, reprezentanţii Mitropoliei, au precizat că vor pregăti un răspuns oficial după sărbătorirea hramului ”Sfintei Parascheva” de la Iaşi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Protestul credincioşilor din comuna băcăuană Sărata se mută la Mitropolia Moldovei, după ce Arhiepiscopia le-a ignorat toate cerinţele

Sf. Johannis, biserica-bijuterie din Sibiu. Ce adăposteşte lăcaşul de cult din oraşul natal al preşedintelui României

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite