Autorităţile în alertă. Focare de infecţie cu gripă porcină africană la graniţa cu România. Se caută măsuri urgente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Focarele de pestă porcină africană din Republica Moldova şi Ucraina au alertat autorităţile la Botoşani. Cele mai apropiate focare sunt la doar 20 de kilometri de graniţa cu România, iar vicepreşedintele Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Csutak Nagy Laslo a convocat o întrunire de urgenţă.

Astăzi la Botoşani a avut loc o întâlnire între vicepreşedintele ANSVSA Csutak Nagy Laslo şi reprezentanţii a opt judeţe ce se învecinează cu Ucraina şi Republica Moldova. Motivul întâlnirii în regim de urgenţă, este apropierea focarelor de infecţie cu pestă porcină africană de graniţele României, dinspre Ucraina şi Republica Moldova. Autorităţile caută măsuri imediate.

Ameninţarea focarelor de infecţie

Vicepreşedintele ANSVSA susţine că cel mai apropiat focar de infecţie cu pestă porcină africană a fost depistat în Ucraina la doar 20 de kilometri de graniţa cu România. Judeţul Botoşani este se pare cel mai aproape de focarele de infecţie. Tocmai de acea autorităţilor din cele opt judeţe alături de vicepreşedintele ANSVSA au trecut în revistă toate măsurile ce urmează să fie aplicate atât pentru prevenire cât şi pentru acţiune în cazul în care boala se răspândeşte şi pe teritoriul României.

intalnire

 Autorităţile şi factorii de decizie au fost prezenţi la întâlnire FOTO Cosmin Zamfirache

”De o săptămână, am fost notificaţi de partea Ucraineană că s-a depistat un focar de pestă porcină africană care ne-a pus în alertă maximă. Rugămintea este să demonstrăm că suntem o echipă comună, un corp comun, să depunem tot efortul pentru a lua toate măsurile în ceea ce priveşte apariţia, examenul clinic, serviciul sanitar care efectuează controlul la nivelul punctelor de frontieră la tot ce înseamnă animale vii, produse de origine animală, furaje”, a precizat  Csutak Nagy Laslo.

Boală mortală pentru porci

Pesta porcină africană conform ANSVSA este o boală a porcilor domestici dar şi sălabtici pentru care nu există vaccin. Boala este mortală pentru animale. ANSVSA recomandă, mai ales pe site-ul instituţiei, respectarea unor norme, pentru a feri porcii de îmbolnăvire. Printre altele ca fermierii să nu intre în adăpostul porcilor cu hainele purtate pe stradă, să pună la intrarea în adăpostul porcilor o tăviţă cu paie îmbibată cu o soluţie slabă de sodă caustică, porcii să fie crescuţi în spaţii îngrădite fără contact cu porcii străini de gospodărie dar şi să nu fie hrăniţi porcii cu iarbă de pe câmp care ar fi putut fi infestată de porci sălbatici bolnavi. Acestea sunt doar o parte din măsurile de prevenire.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Târgurile de porci din Suceava au fost închise din cauza pestei porcine africane

Embargoul rus asupra cărnii din Republica Moldova este o măsură politică

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite