Un artist din Bistriţa ne cere să nu uităm victimele de la Colectiv sugerând doliul cu o statuie din haine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia este din haine negre şi poartă o candelă  FOTO: Mind Fk
Statuia este din haine negre şi poartă o candelă  FOTO: Mind Fk

Cu o zi înainte ca incendiul de la Colectiv să facă ultima victimă, un artist din Bistriţa ne cerea să nu uităm de cei care au pierit în acestă tragedie. O făcea însă într-un mod inedit, cu o statuie compusă din haine, în doliu. Artistul spune că a simţit nevoia ca astfel să le aducă un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa.

La o lună şi jumătate de la incendiul din Club Colectiv, care deja a făcut peste 60 de victime, un artist din Bistriţa a simţit nevoia să le aducă un omagiu. A făcut cum a ştiut mai bine, prin intermediul artei.

Acesta a amplasat o „statuie” din haine lângă clubul unde a avut loc tragedia. Statuia este realizată din haine de culoare neagră, stă jos şi ţine o candelă aprinsă în mâini. Pentru a realiza această statuie, artistul a avut nevoie de trei zile. 

„Am realizat această statuetă-manechin ca un omagiu adus persoanelor care au decedat în urma tragediei de la Colectiv. Am fost şi eu în acel club de câteva ori la diferite evenimente muzicale şi a fost un şoc când am văzut nenorocirea la televizor. Nu mă aşteptam la aşa ceva niciodată. (...) Manechinul l-am realizat într-un negru total pentru a reprezenta doliul după acest tragic accident, e starea mea sufletească şi a multora transmisă prin această reprezentaţie”, explică artistul bistriţean.

satuie colectiv

Foto: Mind Fk

Aceasta nu este prima statuie de acest fel cu care artistul din Bistriţa a impresionat. Prima statuie a apărut chiar pe pietonalul Liviu Rebreanu din Bistriţa în anul 2013. Pentru a realiza aceşti „oameni” din haine, artistul foloseşte piese reale de vestimentaţie şi sârmă. 

O parte importantă din actul creativ este reprezentată de mesajele care însoţesc aceste statui. Una dintre cele mai radicale astfel de statui a fost amplasată în faţa catedralei clujene şi înfăţişa un om care se ruga la o valiză plină cu bani.

Tânărul are 23 de ani, este student şi vrea să rămână anonim, pentru ca oamenii să se concentreze asupra pieselor sale de artă stradală şi nu asupra sa ca persoană. Acesta îşi spune Mind Fk. Potrivit artistului, strada este spaţiul său expoziţional. 

Vă mai recomandăm:

FOTO Un artist anonim impresionează bistriţenii cu un concept de artă stradală unic în ţară

FOTO Protest prin artă stradală împotriva sumelor uriaşe care ajung la biserici

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite