Top 5 condimente care nu au voie să lipsească din bucătărie. Ce trebuie să însoţească sarea şi piperul
0În aproape 100% din cazuri, savoarea mâncărurilor este dată de condimente. Din păcate, multe dintre ele nu sunt folosite corect de gospodine. Cel puţin 5 condimente trebuie să se regăsească în orice bucătărie, alături de sare şi piper.
Sarea şi piperul sunt două condimente care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie. Alături de aceste două condimente se regăsesc şi altele, care dau savoare mâncărurilor, despre care bucătarii spun că sunt bune prietene cu toate gospodinele pricepute.
Alături de bucătarul bistriţean Gheorghe Marica am realizat o listă cu condimente care nu trebuie să ne lipsească din bucătărie. Bucătarul insistă ca, pe cât posibil, să recurgem la condimente proaspete, culese din grădină. Cei care nu au o grădină cu zarzavaturi, pot apela la ghivece, care pot oferi condimente prospete în toate anotimpurile
- Chimenul: deşi în cultura românească este asociat cu ţuica fiartă, acest condiment merge foarte bine cu toate preparatele culinare care conţin carne de vită. De asemenea, chimenul poate fi combinat şi cu brânzeturile şi poate fi pus inclusiv în gulaş.
- Menta: folosită mai mult în limonadă sau ceaiuri, menta dă o savoare deosebită cărnii de miel, dar şi salatelor. Aceasta trebuie folosită obligatoriu verde şi nu uscată, pentru că îşi pierde din aromă şi intensitate.
- Rozmarinul: acest condiment se împacă foarte bine cu cartofii, fie că este vorba despre cartofi natur sau la cuptor. De asemenea, rozmarinul poate fi folosit şi pentru mai toate tipurile de peşte, oferindu-i un gust extraordinar.
- Busuiocul: dacă multe gospodine îl pun sub pernă pentru a-şi afla ursitul în vis, cele mai pricepute se folosesc de acest condiment pentru dressing-urile de la salate, dar şi pentru orice fel de carne. De asemenea, busuiocul este considerat ingredientul „minune” ale bruschetelor reuşite. Plus că mai toate preparatele italieneşti se împacă cu acest condiment.
- Boia naturală: poate fi folosită la mai toate sosurile brune, fiind nelipsită din gulaş sau alte tipuri de tocăniţă Aceasta însă trebuie să fie de foarte bună calitate, făcută natural, fără coloranţi şi chimicale. La concurenţă cu boiaua naturală este ardeiul iute, care poate face minuni cu preparatele picante.