Regulile de aur de care trebuie să ţinem cont când sacrificăm porcul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În majoritatea zonelor din ţară, sacrificatul porcului în prag de Crăciun este transformat într-un adevărat ritual. Bucătarii ne atrag atenţia că trebuie să ţinem cont de câteva reguli esenţiale pentru ca preparatele să fie cu adevărat gustoase.

De secole, sacrificatul porcului în prag de Crăciun îi reuneşte pe toţi în jurul aceleiaşi mese. Tot procedeul, considerat de unii barbar, se realizează după o serie întreagă de ritualuri şi superstiţii. Bucătarii ne atrag atenţia însă să ţinem cont de câteva reguli pentru a ne asigura că preparatele sunt gustoase. 

„Cele mai multe greşeli pe care le-am întâlnit la sacrificat porcul sunt legate de pârlit, mulţi nu curăţă părul şi se trezesc că au şoric şi slănină cu păr. De asemenea, mulţi nu ţin cont de raportul de grăsime şi fac cârnaţi, de exemplu, prea graşi. Şi cu usturoiul se cam exagerează”, precizează bucătarul Gheorghe Marica.

Alături de bucătarul Gheorghe Marica, am realizat o serie reguli de aur de care trebuie să ţineţi cont dacă vreţi să aveţi cele mai gustoase preparate pe masa de Crăciun.

1. Pârliţi porcul folosind focul cu lemne şi nu arzătoarele cu gaz. Lemnul va da şoricului un gust deosebit. Cel mai bine e ca porcul să fie umezit înainte să fie pârlit. 

2. Curăţaţi porcul bine de păr. Mulţi sar peste acest pas şi se trezesc cu slănină şi şoric cu păr.

3. După ce pârliţi porcul, acoperiţi-l cu sare şi lăsaţi-l aşa 5 minute şi abia apoi spălaţi-l. 

4. După ce e porţionată, carnea trebuie agăţată şi lăsată la scurs măcar o oră. 

5. Deşi majoritatea pregătesc preparatele din carne în ziua în care sacrifică porcul, recomandat ar fi ca aceasta să fie lăsată în apă cu sare până a doua zi.

6. Preparatele din carne se pun la afumat într-un spaţiu aerisit, pentru ca în timp ce se afumă, să se şi usuce corespunzător.

7. Cârnatul trebuie condimentat doar cu sare, piper, boia şi usturoi. Atenţie la proporţia de grăsime, pentru a nu risca să aveţi parte de cârnat prea gras. 

8. Nu exageraţi cu usturoiul. Când aveţi impresia că mai trebuie puţin usturoi, cel mai bine e să vă opriţi. 

Vă mai recomandăm:

Cât de complicat era pentru străbunicii noştri să prepare cârnaţi. De ce se afuma delicatesa de porc tocmai în podul casei

Porcul unguresc pe cale să facă România celebră în lumea preparatelor din carne. „Jambonul de Parva“, delicatesă din porc Mangaliţa inventată în Bistriţa

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite