Părinţii care protestează venind în locul copiilor la ore. „Nu înţelegem interpretarea abuzivă a legii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii şcolii din localitatea bistriţeană Nepos nu mai merg la ore de aproape o săptămână. Sunt ţinuţi acasă de părinţii lor, înfuriaţi de o decizie recentă a Ministerului Educaţiei.

Oficialii de la minister au decis ca şcoala să rămână fără personalitate juridică, urmând să se subordoneze unei alte unităţi de învăţământ, situată la câţiva kilometri distanţă.

Ordinul de ministru presupune că şcolile care au mai puţin de 300 de elevi să nu mai aibă personalitate juridică. La Şcoala „Gavril Istrate“ din Nepos sunt înscrişi în clasele I-VIII 257 de elevi.

„Inspectoratul doreşte să desfiinţeze Şcoala «Gavril Istrate», ca personalitate juridică. Acest lucru presupune desfiinţarea postului de director şi contabil. Aceasta va fi arondată şcolii gimnaziale din Feldru“, a explicat primarul comunei Feldru, Grigore Ţiolan, care nu este nici el de acord cu acest ordin de ministru.

Nenumărate proteste

Practic, toţi profesorii vor ajunge la şcoala din Feldru, comuna de care aparţine satul Nepos. Părinţii se tem că, dacă nu va mai avea acelaşi statut, copiii lor vor ajunge pe mâna suplinitorilor, iar de la pierderea personalităţii juridice până la desfiinţare va fi doar un pas.

Mai mult, şcoala va rămâne fără director şi contabil şi, pentru orice adeverinţă sau act, părinţii şi elevii vor fi nevoiţi să se deplaseze câţiva kilometri buni pâna la unitatea de învăţământ căreia i se subordonează. Şcoala ar urma să-şi piardă personalitatea juridică din toamna acestui an, odată cu începerea noului an şcolar.

Pentru a împiedica această schimbare, părinţii şi profesorii au încercat toate metodele posibile. Au protestat în faţa Prefecturii Bistriţa, în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean şi chiar în faţa şcolii din Nepos. Mai mult, aceştia au făcut şi o petiţie pe care au dat-o prefectului pentru a o înainta mai departe Ministerului Educaţiei. Miercuri, 18 ianuarie, părinţii s-au aşezat în bănci în locul elevilor şi au continuat protestul chiar din clasele de curs. Elevii care au lipsit începând de luni de la şcoală s-au ales şi cu absenţe nemotivate.

Părinţii sunt nemulţumiţi de faptul că şefii inspectoratului şcolar n-au ţinut cont la numărătoarea elevilor şi de antepreşcolari, care ar fi ajutat unitatea de învăţământ să ajungă la numărul necesar pentru a nu-şi pierde personalitatea juridică.

Se gândesc la o şcoală privată

„Copiii sunt parte din protest şi nu cred că vor merge la şcoală până nu vom primi un răspuns afirmativ. Nu înţelegem interpretarea un pic abuzivă a legii, forţarea ei. (...) Cred că dacă pierdem acum dreptul acesta, nu s-ar mai putea întoarce în viitorul foarte apropiat. Atunci uzăm de toate căile legale pe care le avem să păstrăm acest bun al satului“, a precizat Marcel Buta, un reprezentant al părinţilor.

Părinţii se gândesc şi la măsuri extreme. Aceştia spun că dacă nu va fi păstrată şcoala în forma deja existentă se gândesc să facă o unitate de învăţământ privată, unde să poată să se gospodărească singuri, să aducă ce profesori vor şi să aibă buget propriu.

Culmea, acest demers al părinţilor ar fi susţinut chiar şi de autorităţile locale, care au „luptat“ cot la cot cu oamenii pentru ca şcoala să nu-şi piardă personalitatea juridică.

Vă mai recomandăm:

Şcoala profesională, revoluţionată la sat. Cum reuşeşte un liceu din Bistriţa-Năsăud să instruiască meseriaşi pe bandă rulantă

Poveste impresionantă din Ardeal: cum au ajuns copiii de la oraş să facă naveta la o şcoală de la ţară, pentru performanţă

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite