O fotografie de nuntă a unui bistriţean a ajuns în top 10 cele mai bune poze de ceremonie din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografia care a reuşit să se claseze pe locul 9 la concursul organizat de WPJA FOTO: Robert Kovacs
Fotografia care a reuşit să se claseze pe locul 9 la concursul organizat de WPJA FOTO: Robert Kovacs

Fotografia realizată de un bistriţean, care înfăţişează un preot ce imortalizează doi miri cu telefonul mobil, a ajuns în top 10 al celor mai bune poze de ceremonie. Juriul, format din doi câştigători ai premiului Pulitzer şi un editor foto al publicaţiei Los Angeles Times, nu au putut să nu glumească, susţinând că în cazul acesta cea mai bună „poziţie” a avut-o preotul şi nu fotograful.

Robert Kovacs, un fotograf de 36 de ani din Bistriţa, este unul dintre cei trei români acceptaţi în Wedding Photojournalist Association (WPJA) , o asociaţie elitistă, care reuneşte cei mai buni fotografi de nunţi din întrega lume. Acesta este şi singurul din provincie care a reuşit performanţa de a fi acceptat în WPJA, ceilalţi doi fotografi fiind din Bucureşti.

Candidatura sa a fost acceptată în urmă cu un an, pe baza unui portofoliu cu fotografii şi a site-ului personal. Nu mai puţin de 10 fotografi prestigioşi din întreaga lume, printre care şi câştigători ai premiului Pulitzer au evaluat cu atenţie fotografiile „made in Bistriţa”, ţinând cont de tehnică, partea artistică, dar şi calitatea imaginilor.

La un an de când a fost acceptat în WPJA, bistriţeanul, care este pasionat de fotografie de mai bine de 13 ani, a şi reuşit să intre în top 10 cele mai bune fotografii de ceremonie, realizat în urma unei competiţii. Fotografia inedită realizată de bistriţean a reuşit să se claseze pe un onorabil loc 9, în urma concursului organizat de asociaţie, ale cărui rezultate au fost publicate în data de 21 septembrie.

Doi miri „exotici”, imortalizaţi de preot cu telefonul mobil

Cum a reuşit o fotografie realizată într-o biserică din Bistriţa să atragă atenţia celor trei juraţi David Leeson (câştigătorul premiului Pulitzer în anul 2004 cu fotografii care surprindeau violenţa războiului din Irak), Michael Ainsworth (căştigătoriul premiului Pulitzer în anul 2006 cu imagini care înfăţişau dezastrul produs de uraganul Katrina) şi Mary Vignoles, senior editorul foto al publicaţiei Los Angeles Times?

Ei bine, ineditul scenei surprinse de Robert Kovacs i-a impresionat pur şi simplu. În fotografia realizată de bistriţean apare un preot care-i imortalizează cu telefonul mobil pe mirii pe care i-a cununat . Pornirea preotului a venit de la faptul că în faţa sa se afla un mire care a venit tocmai din Africa pentru a se căsători cu o bistriţeancă.

Juriul nu a putut să nu glumească, susţinând că de data aceasta preotul a avut o „poziţie” mai bună decât fotograful.

„Eram 90% convins că am să reuşesc să mă clasez în primii 20 cu această fotografie, pentru că este inedită. Am avut parte şi de actorii potriviţi, că altfel preotul nu-şi scotea telefonul să le facă poză. Ne aşteptam să luăm ceva cu ea, dar nu chiar locul 9”, spune Robert Kovacs.

robert kovacs

Robert Kovacs a făcut primii paşi în fotografie în anul 2002 FOTO: Robert Kovacs

Meritul pentru reuşita fotografiei aparţie fotografului Robert Kovacs, dar şi soţiei sale Ionela, care s-a ocupat de editarea sa. De altfel, Robert este de cele mai multe ori însoţit de către soţia sa la nunţi, fotografia fiind pasiunea comună care i-a şi unit.

Întrebat dacă astfel de fotografii au parte şi de regii, care să le asigure reuşita, Robert explică: „Nu este nicio regie, nimic, tocmai aceasta e ideea în fotojurnalismul de nuntă, să nu regizezi nimic. Fotograful este participant la nuntă, el nu regizează nimic, le ia toate cum decurg”.

Deşi prezenţa în top 10 cele mai bune fotografii de ceremonie nu a adus cuplului un premiu fizic sau o sumă de bani, Robert spune că genul acesta de reuşite vin să le deschidă uşa spre piaţa internaţională a nunţilor.

Cât despre calitatea fotografilor din străinătate şi a prezenţei modeste a românilor în WPJA, Robert spune că străinii sunt foarte bine pregătiţi, iar bugetele substanţial mai mari alocate de către miri şedinţelor foto, le permit să aibă parte şi de locaţii foarte bune. Imaginaţia bogată şi flexibilitatea când vine vorba despre cerinţele mirilor sunt un plus însă pentru fotografii români.

Vă mai recomandăm:

FOTO Povestea inginerului care i-a uimit pe cei de la National Geographic cu un peisaj din Munţii Rodnei

FOTO Un adolescent de doar 17 ani a adus în România dubla expunere digitală, o tehnică de prelucrare foto inspirată din anii `40

Cum s-a lăsat vrăjit de ţara lui Dracula unul dintre cei mai cunoscuţi fotoreporteri din Italia

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite