FOTO Zeci de bistriţeni au înfruntat ploaia şi frigul pentru a protesta împotriva exploatării de la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bianca Sara
FOTO: Bianca Sara

Pe ploaie şi frig, zeci de bistriţeni au vrut să arate şi astăzi că sunt alături de ceilalţi protestatari din ţară şi din străinătate cu pancarte, bannere şi chiar trompete. Printre mesajele promovate de către protestatari s-au numărat: „Vrem informare nu manipulare” sau „Roşia Montană nu-i locală, când cianura-i naţională”.


Pentru al treilea week-end consecutiv, protestatarii s-au adunat în faţa Primăriei Bistriţa pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de exploatarea de la Roşia Montană.

În ciuda ploii, care şi-a făcut apariţia încă de la debutul protestului, şi a frigului, zeci de bistriţeni au fluturat bannere şi pancarte cu mesaje precum: „Vrem informare nu manipulare”, „Roşia Montană nu-i locală, când cianura-i naţională”, „Avize legale de la ministere penale” sau „Trădarea de ţară în aur se măsoară”.

La protest a fost prezent şi consilierul local din partea PER Alexandru Toniuc. Media de vârstă de la proteste pare să fie în scădere, printre cei care şi-au manifestat nemulţumirea faţă de exploatarea de la Roşia Montană numărându-se mulţi tineri şi chiar adolescenţi.

Cei prezenţi au ţinut să precizeze că vor ieşi în stradă atât cât va fi nevoie pentru a împiedica proiectul minier de la Roşia Montană.

Potrivit protestatarilor, minerii care şi ei protestează în minele de la Roşia Montană, însă pentru proiectul minier, sunt manipulaţi de către compania RMGC. „Ei vor să îşi păstreze locurile de munca, dar nu în orice condiţii, că şi ei au copii care vor fi afectaţi de exploatare”, precizează un protestatar.

De asemenea, protestatarii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că organizaţia judeţeană a unui partid politic a încercat săptămâna trecut să-şi asume manifestarea.

„Dacă venea în calitate de cetăţean (n.r. Gavrilă Urs, liderul Forţei Civice Bistriţa-Năsăud) nu era nicio problemă. Dar ei la marşul de la final au mers în faţa coloanei, au încercat să-şi asume protestul”, a spus Daniela Marcu, una dintre protestatare, care şi confecţionează materialele utilizate în manifestări.

Ce a determinat protestele

Guvernul României a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite  Parlamentului spre adoptare.

„Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul remis de Guvernul României.

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO „Vocea” Roşiei Montane la Cluj: „Transmitem politicii macho: vrem Roşia Montană savată!”. 6000 de manifestanţi au blocat traficul

VIDEO Preşedintele Traian Băsescu, aşteptat la Roşia Montană. 33 de mineri protestează blocaţi în subteran


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite