FOTO Un tânăr bistriţean transformă banalele ceasuri în artă. Până şi simbolurile Bistriţei arată ora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Dan Lechinţan
FOTO: Dan Lechinţan

Dan Lechinţan are doar 21 de ani şi de mai bine de trei ani confecţionează ceasuri personalizate. Comezile au început să curgă încă de când era în clasa a XI-a, pasiunea descoperind-o cu ajutorul unei teme date de un profesor de la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” unde a învăţat.

A terminat Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba”, iar acum se specializează în Georgrafie, asta pentru că nu a reuşit să intre la Universitatea de Arte Plastice din Cluj-Napoca la secţia dorită.

Nu a fost descurajat de acest lucru, continuând să facă ce ştie mai bine: ceasuri şi veioze hand made. În doar câteva ore, o bucată de lemn se transformă într-un ceas, care nu doar arată ora exactă, ci reflectă şi personalitatea celui care locuieşte în casa în care ticăie.

Pasiunea şi-a descoperit-o în clasa a XI-a, atunci când un profesor de la liceul de arte le-a cerut elevilor săi, printre care se număra şi Dan Lechinţan, un concept de ceas. Dacă ceilalţi colegi au ales să meargă cu un model desenat pe un carton sau pe hârtie, tânărul bistriţean a făcut unul pe bune, care pe lângă faptul că arăta bine, mai şi funcţiona corespunzător.

Tânărul artist crede că îndemânarea pentru astfel de lucruri a moştenit-o de la bunicul său, tâmplar de meserie. De altfel, la bunicul său, care locuieşte la doi paşi de Bistriţa, în localitatea componentă Unirea, a şi confecţionat primele ceasuri, urmând întocmai sfaturile acestuia.

Dacă prima dată a oferit în dar ceasurile confecţionate prietenilor, văzând că lumea este interesată, s-a hotărât să le facă şi contra cost. Astfel, au luat naştere ceasuri cu diverse personaje de desene animate sau chiar cu simbolurile Bistriţei. Un asemenea ceas a luat calea străinătăţii, ajungând la nişte bistriţeni stabiliţi în Italia.

ceasuri bistrita 5

Biserica Evanghelică, simbolul Bistriţei, sursă de inspiraţie pentru tânărul artist FOTO: Dan Lechinţan

Lumea a aflat de îndemânarea lui Dan transformată în artă din vorbă în vorbă, dar şi cu ajutorul paginii sale de facebook, unde are grijă ca prietenii săi să fie la curent cu ultimele modele de ceas la care lucrează. Momentan are cam 3-4 comezi pe săptămână, cele mai multe din Cluj-Napoca.

Ceasurile sale au de regulă diametrul de 30 de centrimetri, cea mai mare operă de artă, care l-a ţinut în atelier o zi întreagă este de 50 de centimetri. Pentru un ceas personalizat, făcut pe comandă, clienţii tânărului plătesc între 40 şi 80-90 de lei, în funcţie de complexitate.

Pentru confeţionare foloseşte lemn de brad, şmirghel, pilă de lemn, fierăstrău, lac ecologic şi baiţ.


Pe viitor, studentul visează să-şi deschidă un atelier, unde să confecţioneze nu doar ceasuri şi veioze, ci şi alte obiecte precum foişoare sau balansoare. În momentul de faţă, Dan consideră că această pasiune nu l-ar putea ajuta să se autosusţină financiar, asta pentru că în România încă nu este apreciată arta şi obiectele handmade aşa cum ar trebui.



Vă mai recomandăm:

Protest prin artă stradală împotriva sumelor uriaşe care ajung la biserici

Un artist bistriţean de 20 de ani a ales să protesteze împotriva alocării de sume uriaşe pentru biserică cu o statuie realizată din haine care se ruga la o valiză cu bani. Opera de artă a fost amplasată în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Cum se transformă o bucată de corn într-o operă de artă cu ajutorul unei freze dentare

De câţiva ani, Alexandru Sălăjan, un tânăr de 34 de ani din Baia Mare, îşi câştigă existenţa cu ajutorul bucăţilor de corn şi al frezelor dentare. Acesta sculptează diverse animale în secţiuni de corn. Alături îi este şi soţia, Maria, care se ocupă de „fineţuri”, dar şi de design.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite