FOTO Absint servit ca-n secolul al XVIII-lea şi vin din 1979, printre atracţiile vernisajului dedicat Zilei Francofoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul/ Bianca Sara
FOTO: Adevărul/ Bianca Sara

Un vernisaj cu totul şi cu totul special şi-a deschis astăzi porţile pentru iubitorii Franţei, dar şi pentru gurmanzi. Asociaţia de Prietenie Româno-Franceză a dedicat o expoziţie culinară Zilei Francofoniei, sărbătorită în data de 20 martie în toată lumea.


Spaţiul Art Galeriei de pe Pietonalul Liviu Rebreanu s-a dovedit a fi neîncăpător pentru iubitorii Franţei care au venit să savureze o tartă dulce sau sărată sau celebra brânză franţuzească cu mucegai.

Momentul a fost animat în deosebi de profesori de franceză, care promit să continue marcarea Zilei Francofoniei şi în şcolile din municipiu. Printre cei prezenţi  s-a numărat şi şeful Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure.

Întreg spaţiul a fost transformat, cu migală, de către membrii Asociaţiei de Prietenie Româno-Franceză într-o bucăţică din cultura culinară a Franţei. O parte din preparate au putut fi admirate la faţa locului, în timp ce altele erau prezente prin imagini atent alese.

Au putut fi observate obiecte din bucătăria franceză, o masă amenajată după regulile francezilor, dar şi diferite tipuri de brânză, printre care şi cea cu mucegai, specialităţi de pâine sau tarte dulci şi sărate, vedeta fiind tarta tradiţională cu mere.

Cu siguranţă însă senzaţie a făcut o sticlă de vin din anul 1979, precum şi una de Absint, care aştepta să fie degustat ca în secolul al XVIII-lea. Acesta a fost iniţial întrebuinţat pentru afecţiuni stomacale şi nu era servit la shot ca azi.

Metoda clasică franceză necesita o lingură perforată. Se turna absint pe fundul paharului, lingura se punea deasupra, iar pe lingură se aşeza un cub de zahăr nerafinat. Peste zahăr se picura mai apoi apă rece până ce cubul se dizolva şi se scurgea în pahar.

Expoziţia va mai putea fi vizitată până în data de 25 martie. Aceasta este însoţită şi de o tombolă, trei norocoşi având posibilitatea să plece acasă cu câte o sticlă de vin sau o specialitate de brânză franţuzească.

Cultura franceză, mai exact cea cinematografică va fi şi ea prezentă zilele acestea la Bistriţa, în 18 martie luând startul Zilele Filmului Francofon, eveniment în cadrul căruia vor putea fi urmărite patru filme franceze.

 

Ziua Francofoniei Bistrita 11
Ziua Francofoniei Bistrita 6
Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite