FOTO În plină „regenerare” urbană, parte din pasajele din centrul Bistriţei sunt tratate cu gunoaie sau urină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai puţin de 10 milioane de euro a primit Primăria Bistriţa pentru a schimba faţa centrului istoric al municipiului. În timp ce majoritatea pasajelor ce au intrat în proiect sunt în şantier, celelalte la care s-a intervenit anii trecuţi sunt folosite pe post de toalete sau pubele de gunoi.

În centrul istoric, la doi paşi de Biserica Evanghelică, unul dintre obiectivele care încă mai atrage atenţia turiştilor pasaje din perioada medievală lăsate moştenire de la saşi leagă arterele principale.

În timp ce o parte dintre pasaje au intrat în reabilitare, având parte de corpuri de iluminat moderne, piatră cubică şi capace cu însemnele Cetăţii Bistriţei, altele aranjate niţel anii trecuţi nu par să fi trecut testul timpului sau mai bine spus al comportamentului locuitorilor din centrul istoric.

Pasajele înguste, asemuite de către turişti cu tuneluri din epoci apuse, sunt confundate de către locuitorii din centrul istoric cu pubele sau chiar cu toalete. Astfel, dacă nu te întâmpină la intrarea în pasaj un morman de gunoaie, îţi întoarce stomacul pe dos mirosul greu de urină. Un bistriţean de exemplu a găsit de cuviinţă să-şi arunce fotoliul peste care a depozitat şi o pungă de gunoi tocmai lângă un pasaj care leagă Pietonalul Liviu Rebreanu de Strada Dornei.

Culmea este faptul că Primăria Bistriţa a primit de la Uniunea Europeană pentru regenerarea urbană a centrului istoric nu mai puţin de 10 milioane de euro, însă nu se asigură ca puţinii turişti care calcă prin micul burg săsesc să nu fie alungaţi de mizerie şi mirosuri grele.

Cu banii europeni se doreşte punerea în valoare a pasajelor istorice, modernizarea pietonalului, a „punţii lui Keinzel” de lângă ştrandul Codrişor, precum şi reabilitarea reţelelor de utilităţi publice de pe traseul celor trei axe luate în calcul, modernizarea iluminatului public, înlocuirea mobilierului urban sau amenajarea Pieţei Mici.



Vă mai recomandăm:

Pasajele din centrul vechi, transformate din WC-uri publice în reginele balului

Spaţii expoziţionale, săli de dans, teatru, IT şi film într-o fostă întreprindere de pielărie din secolulal XIX-lea

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite