Cum sprijină comunitatea locală unul dintre milionarii judeţului Bistriţa-Năsăud. Emil Iugan împarte energia termică produsă cu consătenii săi
0Unul dintre cei mai bogaţi bistriţeni Emil Iugan s-a gândit să ofere comunităţii unde a crescut şi unde s-a dezvoltat economic surplusul de energie termică produs de o centrală modernă de cogenerare pe bază de biomasă achiziţionată anul precedent pentru fabrica sa de prelucrare a lemnului. Parteneriatul public-privat a dus la o economie de 300.000 de lei anual.
Emil Iugan este prezent în Topul Forbes cu o avere de 5 milioane de euro. Este unul dintre liderii exploatării şi prelucrării lemnului din Bistriţa-Năsăud. Anul trecut şi-a modernizat fabrica de prelucrare a lemnului din Lunca Ilvei, aceasta fiind considerată una dintre cele mai „high-tech” din Transilvania.
Investiţia a fost posibilă datorită unui proiect cu finanţare europeană prin FEADR, în valoare totală de două milioane de euro.
Printre achiziţii s-a numărat şi o centrală modernă de cogenerare pe bază de biomasă care produce 6 Megawatti, care asigură energia termică şi electrică în fabrica din Lunca Ilvei. Aceasta a costat în jur de 850.000 de euro.
Excesul a fost donat comunităţii locale, care reuşeşte să încălzească o sală de sport, două blocuri ANL şi o creşă. Anul acesta este unul de probă, energia termică fiind oferită gratuit, iar începând de anul viitor, primăria şi respectiv locuitorii comunei vor fi nevoiţi s-o plătească.
„Este un sistem foarte nou şi primul de acest gen din mediul rural românesc. Noi aici în Lunca Ilvei avem nevoie de căldură 8 luni pe an, pornim centralele la 15 septembrie şi le închidem la 1 iunie, aşadar avantajele unui asemenea sistem sunt mari. Costurile pe an sunt de 200.000-300.000 de lei, iar cu acest sistem ar ajunge la 20.000-30.000 de lei”, explică primarul Flaviu Lupşan.
Sistemul va fi extins anul care urmează şi la şcoală, grădiniţă şi dispensarul din localitate.
„Până mai ieri, tot ce înseamnă coajă sau rumeguş era pe malurile apelor, iar sistemul acesta valorifică la maxim aceste materiale”, precizează Flaviu Lupşan.
Modernismul a început în Lunca Ilvei
Parteneriatul public-privat care asigură căldura instituţiilor publice şi a locuitorilor comunei este doar un pas făcut de Flaviu Lupşan, unul dintre cei mai „high-tech” primari din Bistriţa-Năsăud.
În urmă cu 12 ani, Flaviu Lupşan a pus în funcţiune o centrală termică sofisticată pe biomasă, unică în ţară la acea dată, ce încălzeşte momentan şcoala, grădiniţa şi dispensarul. Aceasta funcţionează fără a avea nevoie de prezenţa fizică a cuiva, angajatul care se ocupă de ea fiind apelat automat pe telefon dacă sunt ceva probleme.
450.000 de lei din bugetul local a cheltuit primarul pentru această minunăţie adusă tocmai din Austria. Economia făcută în cei 12 ani de funcţionare este însă de ordinul milioanelor de lei, după estimare edilului.
De asemenea, Lunca Ilvei era în 1998 prima comună din ţară care beneficia de Internet, iar în 1997 prima care avea o centrală digitală.
Vă mai recomandăm:
Doru Crişan, primarul „high tech”. Site-ul Primăriei Prundu Bârgăului oferă imagini live de pe străzile comunei