Cum ne alegem duhovnicul pentru toată viaţa? Ce trebuie să găseşti în omul căruia îi spui toate secretele
0Deşi fiecare credincios aparţine unei parohii, Biserica Ortodoxă Română permite alegerea liberă a duhovnicului. De ce trebuie să ţinem cont însă atunci când ne alegem părintele duhovnicesc? Preoţii spun că disponibilitatea şi deschiderea sunt calităţile de aur ale duhovnicului.
Cei mai mulţi dintre credincioşi îl au ca duhovnic pe preotul care slujeşte în parohia de care aparţin. Biserica Ortodoxă nu-i împiedică însă pe credincioşi să-şi aleagă alt duhovnic.
Asta pentru că între cei doi se leagă o relaţie de încredere şi care adesea se întinde pe decenii.
„Alegerea duhovniului este liberă. Biserica respectă dreptul credinciosului de a-şi alege duhovnicul, mai ales că între duhovnic şi penitent se dezvoltă, în timp, o relaţie de încredere. E o relaţie filială între un părinte duhovnicesc şi copilul său duhovnicesc. Această relaţie se întăreşte, de aceea este nevoie de consecvenţă”, explică preotul Vasile Rus.
Potrivit acestuia, duhovnicul trebuie să ne fie aproape mai ales la suferinţă. După fiecare mărturisire, duhovnicul ne ajută nu doar să ne eliberăm de povara păcatului, ci şi să ne rugăm pentru iertare, printr-un canon, un adevărat medicament pentru suflet.
„Este recomandat ca relaţia dintre duhovnic şi penitent să fie de lungă durată, pentru ca duhovnicul să constate de la o spovedanie la alta îndreptarea penitentului”, completează părintele Vasile Rus.
Disponibilitatea şi deschiderea, calităţile de aur căutate de credincioşi
Printre criteriile care ghidează credincioşii atunci când îşi caută un duhovnic se numără disponibilitatea acestuia, deschiderea în faţa oricărei situaţii şi apropierea acestuia faţă de credincioşi.
Părintele Vasile Rus spune că credinciosul şi duhovnicul se găsesc reciproc şi nu este vorba despre o selecţie propriu-zisă.
„În momentul în care l-ai aflat, trebuie să-l păstrezi. În timp, se creează o legătură strânsă între duhovnic şi penitent, multe lacrimi în spovedanie curăţă sufletul de rele, dar e nevoie de ascultare”, mai spune părintele.
Vă mai recomandăm:
Ce sunt, de fapt, moaştele - sursa miracolelor, explicată de teologi. Cum au adus ploaia osemintele Sf. Pantelimon într-un an secetos al Bărăganului