Cronica litoralului românesc, luat la pas de regizorul Vlad Petri. Mamaia- spoială ca să jumulească de bani cocalarii, Vadu-gherţoială cu maşini scumpe
0Regizorul bistriţean Vlad Petri a luat la pas perlele litoralului românesc preţ de o lună, alături de Vlad Ursulescu. Cei doi au bătut 200 de kilometri cu rucsaci de 20 de kilograme în spate, iar experienţele pe care le-au trăit la malul mării a luat forma unui jurnal online. Cei doi descriu Mamaia ca având „multă spoială ca să jumulească de bani cocalarii”, iar Vadu „gherţoială cu maşini scumpe”.
Preţ de aproape o lună, regizorul Vlad Petri, alături de Vlad Ursulescu au luat la pas litoralul românesc. Au început aventura, care avea să dea naştere unei spumoase cronici a litoralului românesc, în Sulina în 25 mai, cei doi ajungând să parcurgă peste 200 de kilometri cu rucsaci de 20 de kilograme în spate prin soare, stufăriş, scoici, apă, vânt.
„Călătoria a început ca o idee creaţă, dar pe drum a prins sens şi consistenţă. Natura se împletea cu oamenii, iar noi am reuşit să ne integrăm în tabloul ăsta printr-un efort fizic, mental şi emoţional”, povesteşte pe pagina sa de Facebook Vlad Ursulescu.
Această aventură s-a materializat în 40 de ore de filmare, 5000 de poze şi zeci de pagini de notiţe, care au ajuns şi pe jurnalul online al călătoriei. Cum descriu cei doi perlele litoralului românesc după ce le-au văzut şi le-au simţit chiar înainte ca sezonul să înceapă?
FOTO: litoral.casajurnalistului.ro
„Sulina şi Sfântul Gheorghe – locuri minunate între mare şi deltă, cu civilizaţia la doi paşi; între ele e sălbăticia blândă, bună de mers cu cortul.
Sfântul Gheorghe – Gura Portiţei – cea mai izolată, periculoasă şi frumoasă porţiune a litoralului; e rezervaţie naturală, turiştii n-au voie să intre.
Gura Portiţei – o mică staţiune „rustică” de lux, cu monopol pe servicii, adică nu găseşti o pâine în afara restaurantului.
Gura Portiţei – Vadu – plaje mari, curate şi pustii cât vezi cu ochii.
Vadu – gherţoială cu maşini scumpe pe plajă şi aromă de vamă în fumul micilor.
Corbu – o mică staţiune un statut incert, hărţuită de jandarmi şi „ecologişti”.
Năvodari – tabere părăsite şi terase pe plajă – extensia staţiunii Mamaia
Mamaia – locul mainstream de petrecere; multă spoială ca să jumulească de bani cocalarii, plajă capturată aproape total de terase care cer bani ca să te aşezi.
Constanţa – plaje în construcţie (se lungesc digurile); faleză frumoasă şi centru cu clădiri interesante.
Eforie Nord – bâlci jerpelit de anii `90.
Eforie Sud- frumoasă staţiune de munte cu deschidere la mare.
Costineşti – cel mai ieftin loc de pe litoral: tămbălău cu manele pentru tinerii săraci.
Simbolul staţiunii Costineşti FOTO: litoral.casajurnalistului.ro
Tuzla – o Vamă Veche gata salvată, mai frumoasă ca originalul.
Olimp – un loc foarte mişti pentru familişti middle- class: curat, înverzit, elemente stil.
Neptun-Jupiter - cea mai mare dezamăgire a litoralului: a ajuns o bombă în paragină cu preţuri mari.
Cap Aurora - micul secret al staţiunilor, o oază de civilizaţie austeră, cu preţuri decente.
Venus – pretenţii deluxe în paragină, cu plaje mici şi naşpa.
Saturn – mulţi bătrâni la sanatorii, oază de apă sulfuroasă.
Mangalia – un port frumos, plaje puţine.
Vama Veche – locul de petrecere alternativ: a capitalizat sălbăticia hipioată până când a ajuns a doua mare staţiune de pe Litoral.”
Mai multe despre aventura celor doi puteţi citi pe litoral.casajurnalistului.ro.
Vă mai recomandăm:
FOTO Povestea fotografului român care a ajuns în cele mai periculoase locuri din lume