Castelul contelui Teleki, reşedinţa nobiliară cu tuneluri secrete transformată într-o ruină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În satul bistriţean Comlod, la doi paşi de o biserică proaspăt renovată, se află comoara arhitecturală a familiei Teleki, păzită de un stejar de 600 de ani. Castelul care stă să se prăbuşească este însoţit de povestiri savuroase. Potenţialii investitori au visat să facă acolo ba tabere de vară pentru copiii cu handicap, ba un cazino şi terenuri de golf.

Ajungem în Comlod, un sat izolat din Bistriţa-Năsăud, unde parcă timpul s-a oprit în loc. Printre casele simple ţărăneşti şi biserica proaspăt renovată, zărim o clădire impunătoare, ascunsă în spatele unor copaci. Un căţel şi un bade care duce agale o găleată cu apă ne întâmpină în apropierea castelului situat pe un deal. Ne spune că este un castel care nu se află în stare foarte bună.

Comoara familiei Teleki se află într-o avansată stare de degradare. Clădirea, odată impunătoare, abia se mai ţine pe picioare. La etaj nu se mai poate ajunge, iar salonul unde odată se relaxau membrii familiei Teleki este distrus de tavanul care s-a prăbuşit. Blazoanele celor două familii care au ridicat această minunăţie încă mai pot fi admirate, însă nu se ştie până când, clădirea fiind un real pericol pentru cei are se încumetă să o viziteze.

Aflăm de la arhitecta Cristina Chira, care-i dedică un material destul de amplu acestui castel pe site-ul ce încearcă să menţină vie amintirea acestor clădiri impunătoare, că a fost ridicat în anul 1756, după cum susţine şi inscripţia de pe faţada clădirii.

A fost ridicat de către Istvan Wesselenyi de Hadad şi de soţia sa Polixenia Daniel la Vargyas. De altfel, blazoanele de piatră ale celor două familii încă pot fi întâlnire pe faţada principală a clădirii. Sub o coroană care semnifică simbolul alianţei celor două familii se poate observa o sirenă cu un trandafir în mână (blazonul familiei Wesselenyi) şi o lebădă cu gâtul străpuns de o săgeată (blazonul familiei Daniel).

image

Blazoanele celor două familii se regăsesc pe faţada principală a clădirii (Foto: Bianca Sara)

Se pare că cele două blazoane, executate de celebrul sculptor Anton Shuchbauer, au fost adăugate abia la 30 de ani după construcţia clădirii. Cristina Chira spune că clădirea este o construcţie reprezentativă pentru barocul transilvănean, cu o puternică tentă rurală.

Clădirea, în anii săi de glorie, a fost înconjurată de o grădină cu alei străjuite de copaci falnici, din care nu a mai rămas nimic. Doar un stejar impunător de 600 de ani mai păzeşte acest castel.


Stejarul de 600 de ani este singurul care mai păzeşte castelul (Foto: Bianca Sara)

image

Sătenii spun că locuitorii acestei clădiri au luat în calcul şi siguranţa, motiv pentru care ar fi amenajat un tunel secret de evadare, care pornea din beciul castelului şi străbătea satul Comlod.

Castelul a ajuns prin căsătorie în posesia unei alte familii nobiliare influente în secolul al XIX-lea. Este vorba despre familia Teleki.

Comoara familiei Teleki, amanetată de contesa Ivona

Averea conţilor Teleki a fost amanetată pentru 100 de florini de aur unui sătean în 1875. Cea care a înstrăinat averea a fost contesa Ivona Teleki, aflată la un pas de faliment. Cel care a pus mâna pe clădire a fost Petre Dionisie Câmpan, un sătean proaspăt întors la acea vreme din Statele Unite ale Americii cu o avere considerabiă.

Actul care susţine această tranzacţie a fost îngropat în pământ într-o lădiţă în 1914, unde a stat până în 1948, fiind astfel ferit de cele două războaie mondiale.



Castelul este ascuns după mai mulţi copaci (Foto: Bianca Sara)

image

Castelul a făcut cu ochiul investitorilor străini

Frumuseţea castelului de la Comlod a făcut cu ochiul de-a lungul timpului şi investitorilor străini. Astfel, primii care au inclus domeniul familiei Teleki în visul lor au fost nişte italieni. Aceştia voiau să transforme castelul într-un cazino, iar grădina din apropiere în cele mai mari terenuri de golf din România. Minunea a ţinut însă doar trei zile, italienii renunţând rapid la aceste planuri.

Anul trecut, o companie britanică specializată în restaurare şi construirea de clădiri istorice a trimis o scrisoare Consiliului Judeţean prin care îşi manifesta intenţia de a cumpăra sau concesiona Castelul Teleki de la Comlod, pentru a-l renova complet şi a deschide acolo o şcoală cu regim de internat cu tabără de vacanţă pe timpul verii, pentru copiii cu handicap. Englezii însă s-au răzgândit, astfel că rămâne în sarcina Consiliului Judeţean să salveze comoara familiei Teleki. Se pare că instituţia intenţionează să acceseze fonduri europene în acest sens.

Vă mai recomandăm:

FOTO Un olar şi-a construit cu mâinile lui un castel ca-n basme

Gavrilă Leonte Gavrilaş (37 de ani), din comuna bistriţeană Prundul Bârgăului, a pus pe picioare o construcţie desprinsă din poveşti. La realizarea castelului au muncit doar el şi fratele lui.

FOTO: Comorile nobililor bistriţeni, transformate în preventorii, destinaţii pentru tabere sau locuri de expoziţii

Dintre cele 12 castele existente în Bistriţa-Năsăud care au primit titulatura de monument istoric din partea Ministerului Culturii, puţine mai sunt funcţionale. Majoritatea sunt lăsate să se prăbuşească, în timp ce unele au fost transformate în locaţii pentru tabere, pentru expoziţii sau chiar preventorii.





 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite