Autorităţile judeţene apelează la mediul privat pentru a salva unul dintre cele mai frumoase castele din Bistriţa-Năsăud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe cât de frumos a fost în anii săi de glorie castelul Teleki de la Comlod, pe atât de rău arată în prezent, la 250 de ani de când a fost ridicat. În disperare de cauză, autorităţile judeţene încearcă să salveze acest monument istoric pe ultima sută de metri apelând la mediul privat. Din lipsa fondurilor necesare reabilitării, Consiliul Judeţean ia în calcul concesionarea şi chiar vânzarea fostei averi a familiei Teleki.

Autorităţile judeţene au hotărât să apeleze la mediul privat pentru a salva pe ultima sută de metri castelul familiei Teleki de la Comlod. În cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean de joi, monumentul istoric a fost trecut în proprietatea privată a statului pentru a putea fi vândut sau concesionat.

„Nu avem posibilităţi financiare să îl renovăm. Ca să nu-l lăsăm să se distrugă total am luat această decizie. Până în acest moment s-au arătat interesaţi 5 tipuri de investitori şi cel mai serios pare să fie cel cu care vom nevocia odată ce evaluarea castelului va fi gata. Îmi doresc foarte mult să nu-l lăsăm să se distrugă”, a explicat preşedintele de Consiliu Judeţean Radu Moldovan, în cadrul şedinţei de joi.

Investitorul de care vorbeşte preşedintele de Consiliu Judeţean Radu Moldovan este, se pare, un fond privat de investiţii, care s-a arătat interesat de preluarea acestui monument istoric de mai bine de un an şi jumătate. Se pare că investitorul străin aşteaptă o evaluare a clădirii, pentru a putea începe negocierea cu autorităţile judeţene.

Castelul, unul dintre cele mai frumoase şi impunătoare din Bistriţa-Năsăud, a fost ridicat în urmă cu mai bine de 250 de ani, mai exact în anul 1756. Acesta a fost ridicat de către Istvan Wesselenyi de Hadad şi de către soţia sa Polixenia Daniel la Vargyas. Blazoanele de piatră ale celor două familii încă mai pot fi admirate pe faţada principală a clădirii.

image

Blazonul familiei Wesselenyi (Foto: Bianca Sara
 

Sub coroana care este simbolul alianţei celor două familii, se poate observa o sirenă cu un trandafir în mână (blazonul familiei Wesselenyi) şi o lebădă cu gâtul străpuns de o săgeată (blazonul familiei Daniel).

Cele două blazoane spectaculoase au fost realizate de celebrul sculptor Anton Schuchbauer şi adăugate abia la 30 de ani de la ridicarea clădirii. Arhitectul Cristina Chira susţine pe portalul dedicate acestor monumente fascinante date uitării că acest castel este o construcţie reprezentativă pentru barocul transilvănean, cu o puternică tentă rurală.

Cladirea a fost înconjurată de o grădină cu alei străjuite de copaci falnici, care au dispărut între timp. Doar un stejar impunător care ar avea în jur de 600 de ani mai păzeşte acest monument.


Stejarul care păzeşte acest monument are peste 600 de ani (Foto: Bianca Sara)

image

Sătenii spun că locuitorii acestui castel au luat în calcul şi siguranţa, motiv pentru care ar fi amenajat un tunel secret de evadare. Acesta ar porni din beciul castelului şi ar străbate satul Comlod. Prin căsătorie, clădirea a ajuns în posesia uneia dintre cele mai influente familii nobiliare din Transilvania secolului al XIX-lea şi anume Teleki.

Vă mai recomandăm:
 

Ce ascund castelele impunătoare ale nobililor maghiari? De la tuneluri secrete la catacombe pentru înmormântare

Castelul contelui Teleki, reşedinţa nobiliară cu tuneluri secrete transformată într-o ruină

FOTO Un olar şi-a construit cu mâinile lui un castel ca-n basme

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite