În premieră în România: stomatolog pentru copiii cu autism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Bistriţa se desfăşoară un program pilot de desensibilizare şi intervenţii stomatologice pentru copiiii cu autism, pentru care o vizită la dentist poate fi mult mai traumatizantă decât în cazul celorlalţi copii. 9 copii cu tulburare din spectrul autist au fost implicaţi în prima etapă a programului pus la punct de Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ”.

„Din cei 9 copii cu tulburare din spectrul autist implicaţi în această etapă a programului, cinci au suferit intervenţii stomatologice în urma unui program de desensibilizare graduală de 9 luni, iar ceilalţi s-au obişnuit cu atmosfera dintr-un cabinet stomatologic. Programul s-a derulat în cabinetul medicului Doru Stere, unde copiii au avut alocată săptămânal o oră gratuită în vederea desensibilizării,” se precizează în comunicatul de presă remis de Centrul de Resurse de Referinţă în Autism „Micul Prinţ”, care a pus pe picioare programul.

Reprezentanţii centrului spun că există o problemă la nivel naţional cu copiii care suferă de autism, aceştia ajungând să fie operaţi în clinici de specialitate în cazul unor probleme care s-ar putea rezolva uşor în cabinetele stomatologice, dacă ar exista disponibilitate din partea medicilor şi determinare din partea părinţilor.

„Am vrut să demonstrăm eficienţa unui astfel de program şi faptul că e posibilă intervenţia la copii cu autism şi fără anestezie generală, într-o mare parte din cazuri, dacă pacientul e obişnuit gradual cu sunetele, mirosurile şi tipurile particulare de atingeri aferente unei intervenţii stomatologice. (...) Principalul beneficiu este, din punctul meu de vedere, faptul că am reuşit să lucrez aproape complet cu 5 copii diagnosticaţi cu autism, care anterior acestui program refuzaseră să intre în cabinetul stomatologic”, susţine Ana Dragu, preşedintele Asociaţiei Autism Europa.

Acesta este un program pilot în România, care pune la dispoziţia medicilor stomatologi români sau organizaţiilor interesate un modul de curs. La Bistriţa, programul de desensibilizare se va relua începând cu luna iulie a acestui an.

Vă mai recomandăm:

FOTO Mama unui micuţ cu autism: „Copilul meu nu m-a privit în ochi până la vârsta de 3 ani”

„Paşca Lab“ la Universitatea Stanford din SUA. Cercetătorul român Sergiu Paşca descifrează tainele autismului




 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite