VIDEO FOTO Colonia Pictorilor, mărul discordiei între artiştii băimăreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Starea clădirilor din Colonia Pictorilor este una deplorabilă Foto: Adevărul
Starea clădirilor din Colonia Pictorilor este una deplorabilă Foto: Adevărul

În timp ce una dintre cele mai reprezentative zone a municipiului Baia Mare este pe cale de a deveni o ruină, o parte dintre bătrânii artişti preferă să trăiască în condiţii mizere, insalubre şi cu riscul de-a pierde totul, chiar dacă lucrul acesta implică blocarea unui proiect de dezvoltare. De cealaltă parte a baricadelor, noua generaţie alături de alţi artişti şi autorităţile locale se luptă pentru reabilitarea Coloniei Pictorilor.


Colonia Pictorilor din Baia Mare este fără doar şi poate cea mai reprezentativă emblemă a Şcolii de Pictură Băimărene. Înfiinţată în 1900, această zonă a cunoscut o dezvoltare continuă pe parcursul a şapte decenii însă lucrurile au stagnat pentru zeci de ani. Dacă în urmă cu un an se inaugura noua intrare în colonie, lucrare care şi aşa a stârnit revolta unor artişti vechi, de această dată, un proiect amplu de reabilitare a tuturor clădirilor este cel care a pornit o ceartă monstru între anumiţi reprezentanţi ai mişcării artistice. 

După o prezentare a unui studiu de fezabilitate pentru un proiect de reabilitare, care prevede modernizarea a cinci clădiri, aducerea lor la nivel european, dar şi mărirea numărului de ateliere din Colonia Pictorilor, un mai vechi pictor şi-a exprimat public dezacordul pentru demararea lucrărilor. „Trebuia să fim consultaţi în detaliu. Aici se ridică o problemă de o gravitate de care trebuie să fim respectuoşi. Oricât aş fi de îngăduitor, oricât aş fi de deschis noului nu pot să accept ca un sit istoric, să fie pur şi simplu anihilat“, a spus Nicolae Apostol. Singura problemă în cazul declaraţiilor făcute de pictorul băimărean este că după prezentarea unui alt proiect, care prevede doar reabilitarea clădirilor şi revenirea la planul iniţial, nici de această dată artistul nu a fost mulţumit. 

În discuţie a intervenit şi preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Baia Mare, Laura Ghinea, care a spus că tocmai persoanele care n-au făcut nimic pentru conservarea clădirilor sau reabilitarea lor sunt cei mai vehemenţi protestatari. „În momentul în care am preluat conducerea acestei uniuni a fost o situaţie penibilă. În care în galeria noastră de artă circulau şobolanii şi era bine aşa cum era. În galeria de artă, Colonia Pictorilor, patrimoniul nostru pe care-l considerăm patrimoniu, ploua. Şi în extrasul CF scria «mlaştină». Asta ne-aţi lăsat moştenire! Mulţumim frumos pentru ajutor şi pentru încurajare! În orice caz, de doi ani nu facem altceva decât să plătim datorii lăsate. Sunt colegi în sală care n-au plătit apa din 2005. Am plătit în 2012 apa din 2005, la somaţie. Nu şi-au plătit cotizaţiile de ani de zile. Aceştia sunt colegii care vorbesc şi care sunt cei mai vehemenţi“, a arătat Laura Ghinea. De aceeaşi părere au fost mai mulţi reprezentanţi ai Şcolii Băimărene de Pictură care au arătat că deşi unii dintre cei care deţin ateliere acolo nu au mai călcat pragul Coloniei de un deceniu, nici nu s-au gândit să dea o şansă tinerilor care nu au un loc în care să lucreze.

Diferenţa faţă de dăţile anterioare când s-a încercat reabilitarea coloniei este că de această dată, o dată cu realizarea acestui studiu de fezabilitate, s-a stabilit şi proprietarul de drept al îtregii zone. Dacă din 1900 şi până în ziua de astăzi în cartea CF se arată că aici este o mlaştină, începând de anul acesta, proprietarul de drept este primăria Baia Mare, care va decide şi soarta Coloniei Pictorilor. 

În acest sens, primarul Cătălin Cherecheş a arătat că nu este dispus să piardă aproape 4 milioane de euro şi să lase Colonia Pictorilor în derizoriu. „Nu sunt de acord cu mentalitatea unora: «După noi potopul. Dacă murim noi să moară tot după noi». Dacă au creat în viaţa asta ceva, să lase lucrurile să continue, să curgă. Nu cred că lucrurile trebuie blocate, aşa că decizia noastră este clară: să mergem înainte, să facem o treabă frumoasă aici. Nu îmi permit să pierdem 3-4 milioane de euro pentru municipiul Baia Mare şi pentru ceea ce înseamnă Colonia Pictorilor doar pentru anumite interese de natură economică. Vreau să menţionez şi să remarc, pentru ca unii să nu creadă că nu mi-am dat seama de acest lucru şi de o anumită doză de perversitate, nu vreau să ajungem în situaţia în care vor unii să ajungem, ca acest perimetru să aibă clădirile atât de depreciate încât să nu se mai poată face nimic cu ele şi să se ajungă peste 10-15 ani să dăm altă destinaţie acestui spaţiu. Într-un mod absolut clar, sfânt, aici rămâne Colonia Pictorilor“, a punctat edilul. 

Astfel, după lungi dezbateri, a fost alcătuită o comisie care să  verifice starea tehnică şi de funcţionare a clădirilor din Colonia Pictorilor. La această acţiune au fost invitaţi deopotrivă artiştii, dar şi reprezentanţii presei locale pentru vedea cu exactitate care este starea celei mai emblematice zone a artei băimărene. 

Deşi după atâtea certuri şi acuzaţii fiecare s-ar fi aşteptat să găsească acolo ateliere de frumos aranjate, spaţioase şi luminoase, realitatea este tocmai opusă. Igrasie pe pereţi, tavane sparte, fisuri în zidurile clădirilor, apă infiltrată până la podele şi doar o amintire a ceea ce era odinioară numit Colonia Pictorilor. 

Printre puţinii artişti care au deschis astăzi uşile pentru a putea vedea ce se întâmplă în interior au fost doi dintre pictorii renumiţi ai judeţului, Nicolae Suciu şi Valentin Muste, care au spus că reabilitarea zonei este absolut vitală. „ Eu cred că nu are rost să ne cantonăm, nici nu ştiu în ce de fapt. Trăim într-o promiscuitate, că de fapt asta este. În momentul în care noi ne cocoloşim şi de fiecare dată suntem reticenţi la tot ceea ce înseamnă un lucru trainic făcut. Dorinţa asta de a improviza şi de a cârpi nu ştiu dacă mai este de actualitate“, a arătat Nicolae Suciu. 

La verificările de astăzi a fost invitat inginerul structurist Gelu Zaharia care a spus celor prezenţi că situţia este una alarmantă, având în vedere starea avansată de degradare în care se află cele cinci clădiri. Mai mult, unele dintre acestea nu au nici măcar fundaţie şi luând în considerare că terenul este unu moale, acestea pot oricând să se prăbuşească. 

După vizita efectuată astăzi, Cătălin Cherecheş a precizat că proiectul de aplicare va fi pus în practică şi că toţi paşii pentru accesarea de fonduri europene vor fi făcuţi în perioada imediat următoare. 

FOTO „Studio Arena 11“: Noi ateliere de creaţie, deschise pentru artiştii băimăreni

FOTO VIDEO După un secol, artiştii băimăreni au ieşit la „plein air“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite