Staţia de epurare din Baia Mare va fi reabilitată. Mirosurile neplăcute vor dispărea din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statia de epurare din Baia Mare va fi reabilitata FOTO:Arhiva
Statia de epurare din Baia Mare va fi reabilitata FOTO:Arhiva

Staţia de epurare a municipiului Baia Mare va fi reabilitată până la finele anului viitor. Conctractul privind demararea acestor lucrări a fost semnat în data de 28 octombrie în Sala Europa a Primăriei Baia Mare.

În prezenţa primarului Cătălin Cherecheş a fost semnat contractul de lucrări “Reabilitarea staţiei de epurare din Baia Mare”, contractul fiind adjudecat de firma S.C. VEOLIA WATER SOLUTIONS & TECHNOLOGIES ROMANIA  S.R.L., prin licitaţie deschisă. Valoarea contractului este de de 43.499.454,00 lei şi o perioadă de execuţie de 22 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.   

Primarul de Baia Mare a ţinut să arate că semnarea acestui contract va fi de bun augur pentru toată lumea, pasul următor fiind cel legat de identificarea unei tehnologii de uscare a nămolului, astfel încât mediul înconjurător să nu aibă de suferit.     

Planul de finanţare al proiectului include contribuţia Uniunii Europene care reprezintă 77,31%, subvenţia de la bugetul de stat este de 11,82%, împrumutul contractat de operatorul regional S.C. VITAL S.A. este de 9,05% iar contribuţia de la bugetele locale de 1,82%. Staţia de epurare Baia Mare a beneficiat prin Programul ISPA de reabilitarea treptei primare şi secundare de tratare a apei precum şi de facilităţi de tratare a nămolului, iar prin prezentul contract de lucrări, finanţat din Fonduri de Coeziune, se urmăreşte continuarea îmbunătăţirii performanţelor staţiei de epurare prin realizarea treptei terţiare de tratare a apelor uzate.

Scopul contractului este de a îmbunătăţi facilităţile de tratare a apelor uzate şi a nămolului prin achiziţia unor instalaţii suplimentare pentru îngroşarea mecanică a nămolului în exces: metantancuri pentru fermentarea nămolului, rezervoare de stocare şi arzător de biogaz în exces, la un nivel care să corespundă cerinţelor privind efluentul şi nămolul. Iar pe lângă tratamentul terţiar prin care se îndepărtează azotul şi fosforul şi se reduc substanţele organice biodegradabile periculoase, contractul mai prevede şi creşterea performanţelor prin dotarea laboratorului de la staţia de epurare cu aparatură şi echipamente, în vederea  încadrarii efluentului rezultat în normele privind protecţia mediului, creşterea frecvenţei analizelor pentru apa uzată şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor, în vederea acreditării RENAR.

Realizarea treptei terţiare în cadrul contractului de “Reabilitare a staţiei de epurare din municipiul Baia Mare”, vizează îmbunătăţirea calităţii mediului şi a standardelor de viaţă ale locuitorilor din aria de dezvoltare a proiectului.

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite