Secretul tortului Tiramisu: cât de uşor se prepară deliciosul desert

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tortul Tiramisu     Foto: Adevărul
Tortul Tiramisu     Foto: Adevărul

Prăjiturile şi torturile sunt pentru multe gospodine o provocare. Tortul Tiramisu, „desertul nobililor”, pare dificil de făcut, însă cine l-a preparat o dată ştie că nu e nimic greu. O băimăreancă dezvăluie cât de uşor se prepară deliciosul desert.

Dacă pregătirea unor mese pentru mai multe persoane nu pare ceva dificil pentru Emilia, o băimăreancă de 47 de ani, prăjiturile au fost mereu o provocare. Iar tortul Tiramisu a fost chiar „o piatră de încercare”, după cum spune ea.

„Întotdeauna m-a speriat complexitatea acestei prăjituri. Credeam că e foarte dificil de pregătit şi nu m-am încumetat mulţi ani, până când a venit fiica mea într-o zi şi mi-a spus că vrea să-i fac un Tiramisu, după ce a mâncat la o prietenă şi i-a plăcut foarte mult şi că vrea neapărat să facem şi noi. Aşa că mi-am făcut curaj şi am început să studiez reţetele de Tiramisu şi am fost surprinsă să constat că m-am speriat degeaba. Prăjitura nu e greu de făcut deloc, sunt doar câţiva paşi de urmat”, spune ea acum.

Avem nevoie de:

- 400 g pişcoturi

- 500 g mascarpone

- 4 ouă

- 150 g zahăr

- 200 ml cafea neagră

- 30 ml congnac sau câteva picături de esenţă de rom

- cacao sau cafea solubilă, pentru ornare.

Prima dată se prepară cafeaua şi se lasă la răcit.  Se separă cele patru gălbenuşuri şi se amestecă cu zahărul, apoi se freacă bine până când devine o spumă consistentă. Apoi se amestecă cu brânza mascarpone şi se adaugă coniacul sau esenţa de rom (câteva picături). Apoi se lasă la rece, până se pregătesc celelalte ingrediente.

Pişcoturile se aşeză înr-o tavă adâncă, după ce, în prealabil, au fost trecute prin cafea, însă atenţie, nu se lasă mai mult e două secunde, pentru a nu se îmbiba prea tare. „Dacă se îmbibă prea tare cu cafea, sau dacă le umezim pe ambele părţi, nu vom mai putea aşeza crema peste ele, pentru că se vor înmuia prea tare”, spune Emilia. Pişcoturile se aşează în tavă unul lângă altul, pe toată suprafaţa, cu partea umezită în jos şi cea uscată în sus. Peste ele se va aşeza un strat de cremă (mai puţin de jumătate), iar peste cremă se va aşeza un alt strat de pişcoturi, pregătite la fel. Se aşează, apoi al doilea strat de cremă, care va fi ceva mai mare, iar pe deasupra se pudrează cacao, dar se poate şi puţină cafea solubilă. „Majoritatea reţetelor pe care le-am văzut recomandă cacao, însă mie mi se pare mai aromată dacă adaug puţină cafea solubilă pe deasupra”, mai spune băimăreanca. De asemenea, mai spune ea, pentru o cremă mai pufoasă, unele reţete recomandă adăugarea unei cantităţi de frişcă în cremă. „Am încercat şi cu frişcă, iar crema se face mai pufoasă. Mie însă mi se pare că la Tiramisu, crema e mai bună dacă are o consistenţă uşor mai densă”, mai adaugă ea.

 

Mai puteţi citi:

Povestea şoferului de TIR care a ajuns fermier de succes şi doctor în agronomie

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite