Rwanda îşi doreşte un sistem de protecţie a copilului similar cu cel din Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizita a avut loc joi Foto: Adevărul
Vizita a avut loc joi Foto: Adevărul

O delegaţie din Rwanda a ajuns zilele trecute în Maramureş pentru a purta câteva discuţii cu reprezentanţii autorităşilor judeţene pe tema protecţiei copilului. Aceştia au ajuns în judeţ la invitaţia directorului naţional HHC România, iar timp de câteva ore s-au ionteresat despre evoluţia sistemului din România.

La întâlnire a participat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, Damien Ngabonziza – preşedintele Consiliului Comisarilor, Comisia Naţională pentru Copii, afiliată Oficiului Primului Ministru şi supervizată de Ministrul Promovării Familiei şi Genului şi Claudine Marie Solange Nyinawagaga – director naţional Hope and Homes for Children Rwanda şi Ştefan Dărăbuş. Scopul vizitei lor în România este de a înţelege felul în care autorităţile române, la nivel central, regional şi local, au reuşit să adopte principiile reformei bazate pe dezinstituţionalizare, provocările cu care s-au confruntat şi se confruntă, dar şi soluţiile găsite acestor probleme. Rwanda este ţara care a făcut cele mai vizibile progrese pe linia dezinstituţionalizării, proces care a fost încurajat şi sprijinit de HHC din 2010.
 

Guvernul Rwandei şi-a asumat construcţia unui sistem de protecţie a copilului bazat pe comunitate şi familie. Pentru a le susţine eforturile de reformă, HHC a invitat factori implicaţi în acest proces, să facă o vizită în România. Preşedintele CJ Maramureş le-a prezentat oaspeţilor felul în care funcţionează sistemul de protecţie a copilului în Maramureş, care sunt instituţiile implicate în acest proces, dar şi problemele cu care acestea se confruntă. „Sistemul de asistenţă socială în România are prea puţin personal. Dacă am avea suficienţi asistenţi maternali, suficiente persoane implicate în acest sistem şi calitatea serviciilor ar putea creşte. Am participat, alături de primul-ministru, la inaugurarea unui proiect social de către ASSOC, care presupune incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi. E important ca acestea să fie integrate, să fie active, pentru că pot constitui o forţă de muncă, pot fi implicaţi în activităţi potrivite abilităţilor lor“, a spus Zamfir Ciceu. 


Alte curiozităţi ale delegaţiei au fost care sunt măsurile luate la nivel judeţean pentru eradicarea sărăciei, dar şi cum se distribuie fondurile destinate protecţiei sociale spre autorităţile locale. Directorul HHC Rwanda - Claudine Marie Solange Nyinawagaga - a fost interesată de felul în care este pregătit personalul care lucrează în sistemul asistenţei şi protecţiei sociale, susţinând că între sistemul din România şi cel din Rwanda există multe similitudini. 

Cei mai frumoşi români. Ştefan Dărăbuş, maramureşeanul care a schimbat sistemul de protecţie al copiilor

Maramureşul, printre judeţele cu cele mai puţine adopţii în 2013

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite