Genocidul armean de la 1915, comemorat la Baia Mare
0
Genocidul armean va fi comeorat în Baia Mare duminică, 22 aprilie. Cu această ocazie va fi proiectat filmul „Recunoaşte 1915”, după care va urma o slujbă religioasă în memoria celor un milion şi jumătate de armeni ucişi acum 103 ani.
Evenimentul este organizat duminică, 22 aprilie, de la ora 10.45, când va începe proiecţia filmului „Recunoaşte 1915”. Proiecţia va avea loc la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare, în prezentarea autorului, regizorul Florin Kevorkian.
După vizionarea filmului, de la ora 12.30 va avea loc o slujbă comemorativă specială, la Catedrala Romano-Catolică din Piaţa Cetăţii. „Ne vom ruga cu toţii pentru sufletele celor un milion şi jumătate de conaţionali, ucişi acum 103 ani, de către turcii dezlănţuiţi împotriva creştinilor armeni. Îi aşteptăm pe toţi cei care doresc să ne fie alături”, a menţionat Sorin Gădălean, preşedintele armenilor maramureşeni.
Genocidul armean a avut loc din aprilie 1915 şi până în iulie 1916. În această perioadă, două treimi din populaţia armeană care trăia pe teritoriul de azi al Turciei a pierit în urma deportărilor, foametei şi masacrelor.
Potrivit historia.ro, la începutul secolului al XX-lea, zilele de glorie ale Armeniei erau demult apuse. Statul a fost cucerit de Imperiul Otoman şi ocupa un teritoriu mult redus, aflat în nord-estul Turciei de astăzi. Deşi armenii şi-au păstrat credinţa, ei au beneficiat de toleranţă din partea Imperiului Otoman musulman. Însă odată cu izbucnirea Primului Război Mondial a apărut şi pericolului invaziei ruseşti. Otomanii au început să suspecteze loialitatea armenilor, temându-se că aceştia ar putea sprijini ruşii, dacă ar fi avut loc o invazie. Pentru a preveni un astfel de eveniment, otomanii au pregătit un plan de eliminare a armenilor de pe teritoriul lor, care a rezultat în unul dintre cele mai sângeroase şi sistematice masacre ale secolului XX.
Mai puteţi citi: