FOTO Povestea singurului muzeu din România dedicat în întregime femeii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maramuresul are singurul muzeu dedicat femeii din România FOTO:dragomiresti-maramures.ro
Maramuresul are singurul muzeu dedicat femeii din România FOTO:dragomiresti-maramures.ro

Un muzeu dedicat în întregime ţărăncii române. Oraşul Dragomireşti, aflat la 45 km de Sighetu Marmaţiei, se poate lăuda, printre altele, cu Muzeul Ţărăncii Române. El a fost deschis în anul 2001 şi se află amenajat într-o casă specifică Maramureşului care datează din anul 1720.

Casa unde acum funcţionează acest muzeu a fost locuită până în anii 1990. Stăpâna casei a fost o fată nemăritată, a murit la 74 de ani.

Toţi cei care trec pragul acestui muzeu pot vedea în curtea acestuia adunate laolaltă obiecte specifice muncii ţărăncii din zona Maramureşului. Printre altele poate fi zărit acel “copac” specific Maramureşului Istoric plin cu oalelele pe care o familie le are în casă. Cu cât sunt mai multe oale cu atât familia respectivă este mai înstărită. Iar când oala roşie e în vârful copacului la casa cu pricina este fată de măritat. După ce se mărită fata se ia oala roşie jos.

“Cocoşul e simbolul comunei noastre. Fiecare comună are o poreclă. Nouă ne zic cocoşii. La intrare în muzeu avem o mireasă şi două druşte, adică două domnişoare de onoare. A doua intrare e un grup de femei pe lângă un legănuţ. La noi e un obicei. 

La botez merg numai femeile, bărbaţii stau acasă cu copiii, cu animalele…Câte 20-30 de femei, cetera le cântă…bărbatul nu vine după femeie. Vin ele acasă când pot şi cum pot. Troiţa din curte e închinată femeii. E cuvioasa Teodora, Parascheva, Maica Domnului”, explică turiştilor Ileana Zubaşca, ghid.

Unul din obiectele cu care muzeul se mândreşte este şi acel fus cu ţurgalău specific zonei. Legenda spune că un băiat, pentru a obţine iubirea unei fete, i-a făcut în dar un astfel de fus.

Se făcea şezătoare. Seara veneau feciorii la fete la şezătoare. Când pleca feciorul acasă fata trebuia să îl petreacă până în tindă. Nu se săruta nimeni în casă, decât în tindă. La fată nu i-o fost drag de fecior, nu l-o condus. O mai venit feciorul şi a doua sară, tot aşa, fata nu l-o condus. Şi s-o gândit el cu ce să-I atragă atenţia…Când o venit al treilea sară i-o adus în fus cu ţurgalău. Fata o fost măreaţă tare că o primit fusul, că nimeni în şezătoare n-o primit aşa ceva. Dar feciorul i-o spus fetei când i-o dat fusul că atunci să se despartă ei când s-a desface fusul.

O piesă dacă iei din el se desface fusul. Dar care-I piesa? La fată i-o dat de gândit, s-o uitat la fus, nu o ştiut să-l desfacă… Până la capăt i-o fost drag. Şi de fecior, dar şi de fus şi o rămas îmnpreună. Ce băiat inteligent…Vedeţi cu ce o cucerit fata? Nu cu bani, nu cu casă, cu maşini…Nu tâte lucrurile se pot cumpăra cu bani”, a explicat în stiul pur moroşenesc cea care se ocupă de acest muzeu Ileana Zubaşcu.

Muzeul cuprinde mai multe sculpturi, toate înfăţişând femeia de la tinereţe până la bătrâneţe. Una culege flori, alte se roagă, una toarce cu fusul lâna, mama leagănă copiiii....Tot în curtea muzeului se poate vedea teara (războiul de ţesut). Nu lipsesc costumele populare, măştile, produse de artizant specifice Maramureşului, dar şi cergile, perinile ş.a.m.d.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite