Arta care-ţi permite să trăieşti decent. Profesorul care s-a transformat în tatuator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul-tatuator
Profesorul-tatuator

Problemele artiştilor nu sunt o necunoscută. De mult timp arta nu mai reprezintă o sursă reală de venit pentru marea majoritatea a celor care o practică, iar lucrul acesta face ca numeroase persoane talentate să fie nevoite să-şi găsească altă sursă de venit. Cu toate acestea, un băimărean a reuşit să îmbine utilul cu plăcutul dezvoltându-şi pasiunea într-un mod viaţa, iar picturile sale se regăsesc pe pielea a sute de băimăreni.

Iubitor de artă, pasionat al picturii, Adrian Ciocan spune că a iubit dintotdeauna frumosul. A urmat cursurile Liceului de Arte din Baia Mare, a Universităţii de Nord- secţia pictură, iar masteratul l-a făctut în Timişoara la aceeaşi secţie. Era unul dintre artiştii care spera că prin picturile sale va reuşi să aibă un trai decent, însă viitorul i-a rezervat cu totul altceva. „După ce am terminat masterul am fost profesor pentru o perioadă de trei ani. Am predat la mai multe licee şi şcoli din Baia Mare, însă la un momentdat am prins un post în Sighetu Marmaţiei şi deja nu se mai merita. Oricum, a fost o experienţă faină. A fost ceva ieşit din comun ca de pe băncile şcolii să ajung la catedră, aveam un sentiment aparte“, povesteşte băimăreanul. 

De-a lungul anilor a încercat fel de fel de metode să câştige bani prin artă, însă după unele metode nereuşite a găsit şi soluţia. Nu a renunţat nici la picturile sale pe care le ţine la loc de cinste în atelierul său, însă tatuajele sunt cele care au reuşit să-i aducă cele mai mari satisfacţii. Bineînţeles, că şi cursurile urmate l-au ajutat enorm, în acest moment fiind unul dintre cei mai renumiţi tatuatori din Baia Mare. A făcut câteva mii de tatuaje deja, în aceşti 5 ani şi de fiecare dată încearcă să se autodepăşească. „Nu este o muncă uşoară. Stai câteva ore nemişcat, pe acelaşi scaun şi trebuie să ai grijă la fiecare linie pe care o faci, nu poţi pur şi simplu să ştergi cu radiera. E greu, cred ca în orice domeniu, nu doar în domeniul ăsta. Oriunde îţi trebuie muncă, seriozitate, trebuie să te dedici până la urmă pe zona asta. Trebuie să te dedici, trebuie să-ţi placă ce faci. Foarte mult contează să-ţi placă până la urmă ca să vrei să scoţi ceva, pentru că de acolo vine şi progresul. Încerc să fac lucrurile mai bine, chiar dacă le-ai făcut foarte bine, sau bine, vrei tot mai mult“, adaugă tatuatorul. 

Măiestria sa stă dovadă pe sutele de persoane care i-au călcat pragul atelierului. Fiecare tatuaj creat i-a adus satisfacţie, însă au fost cazuri şi în care băimăreanul şi-a pierdut clienţii la îndemnul său. „Prefer să fiu un om cinstit cu toată lumea. Le spun de la început riscurile unui tatuaj ca să ştie fiecare la ce să se aştepte. În ăprimul rând, un tatuaj nu este un lucru la care poţi să renunţi. Acesta va rămâne pentru totdeauna acolo, fie ca tatuaj sau cei care îl vor şterge vor rămâne cu rana, care se va vedea tot timpul. De aceea prefer să le spun clienţilor să se gândească tot timpul înainte. Mai mult, în cazul în care îţi faci un tatuaj mare, acesta s-ar ăutea să-ţi aducă alte probleme. Încă mai există oameni cu idei preconcepute, iar la un interviu s-ar putea să ratezi job-ul perfect tocmai pentru că vei fi considerat rebel din cauza tatuajului“, explică artistul. 

În ceea ce priveşte tatuajul ca muncă, acest job îşi asigură şi o stabilitate financiară mult mai bună ca o remuneraţie de profesor. „Pot să spun că am un trai decent, nu aş putea să spun neapărat cât am salar pe lună, dar considerabil mai bine ca profesor. Sunt mulţi bani carei foloseşti pentru materiale, dar aşa pot să spun că trăiesc decent şi pot să am grijă de familia mea“, a încheiat tatuatorul. 


Alexandru Petcu a lăsat arhitectura pentru tatuaje

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite