Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă de la Sighetu Marmaţiei. Carele alegorice şi alaiurile de colindători, căutate de turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

An de an Sighetu Marmaţiei devine locul unde colindătorii din întreg Maramureşul îşi dau întâlnire în cadrul unui festival al datinilor şi obiceiurilor de iarnă. Ediţia din acest an va avea loc în perioada 27-28 decembrie, fiind vorba despre cea de-a XLVI-a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă Marmaţia.

Aşadar, Festivalul “Marmaţia” se va desfăşura pe un traseu animat de circa 1000 m în patru puncte de spectacol, susţinut de un număr de aproximativ 30 de formaţii. Potrivit declaraţiilor făcute de către primarul Ovidiu Nemeş, festivalul reprezintă oportunitatea de-a vedea splendoarea ruralului maramureşean românesc pe timp de iarnă, prin prisma portului popular, a datinilor şi obiceiurilor de iarnă. 

Un aport suplimentar, pe aceiaşi tematică, vor avea formaţiile din Ţara Lăpuşului, Chioarului şi Codrului, din judeţele Neamţ, Sibiu, Bihor, Botoşani, precum şi din afara României, de la vecinii din Slovacia şi Serbia.

Derularea întregului Festival va fi monitorizată de către organizatori, urmărindu-se o multitudine de aspecte cum ar fi coordonarea grupurilor în spaţiu şi timp, dispersia publicului în arealul destinat Festivalului, accesibilitatea publicului la spectacol, nivelul de satisfacţie etc.

Punctul Info Festival va fi susţinut de o echipă de studenţi şi masteranzi de la Universitatea Babeş-Bolyai, Extensia Sighetu Marmaţiei, Facultatea de Geografie, unde, într-un mod profesional, se vor oferi informaţii despre festival, informaţii turistice, materiale de promovare şi se vor completa chestionarele de evaluare a Festivalului.

Premierea primelor trei grupuri sub aspectul prestaţiei pe durata Festivalului se va face prin două mecanisme. În primul rând evaluarea făcută de către specialişti (pondere de 50%), cât şi evaluarea făcută de către public (pondere de 50%).

Completarea chestionarelor se va realiza în zona Info Festival de pe platoul fostului cinematograf. Aspectele de care se va ţine cont în evaluare vor fi Costumaţia tradiţională (respectarea autenticului), Spectacolul (calitatea), Defilarea (regie şi coordonare), Intensitatea animaţiei generate pe traseu, Încadrarea în spaţiu şi timp, pe durata festivalului.

Publicul este încurajat să îmbrace straie populare, iar cei care vor purta costume autentice, vor primi câte un certificat care să ateste acest lucru.

Programul Festivalului

27 Decembrie 2014

12.30 - 16.00 Parada Ansamblurilor Tradiţionale ( cu plecare de la Punctul Foto amplasat în faţa căsuţelor cu flori) cu animaţie pe traseu şi spectacole în 4 puncte

17.30 – 21.30 Spectacolul de gală 

1. Ansamblul folcloric Mara

2. Formaţiile câştigătoare la ediţia Marmaţia 2014 (locurile 1, 2 şi 3)

3. Ansamblurile invitate din Serbia şi Slovacia

4. Ştefan şi Andrei Petreuş (continuatorii grupului Fraţii Petreuş)

5. Recital extraordinar susţinut de Nicolae Furdui Iancu, Tudor Furdui Iancu şi grupul instrumental folcloric Crai Nou din Alba Iulia

21.30     - Foc de artificii în piaţa centrală

28 Decembrie 2014

10.00-18.00 Comunicări ştiinţifice pe teme de şi folclor

(Sălile de Conferinţă – Muzeul Maramureşului Sighetu Marmaţiei)

Citeste si: Regal internaţional de poezie, la Sighetu Marmaţiei şi la Deseşti

Legătura pe cale ferată între Sighetu Marmaţiei şi Bucureşti, în pericol. Autorităţile lucrează contracronometru

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite