De ce se zahariseşte mierea de albine.  Metode prin care aflăm dacă produsul cumpărat este natural sau contrafăcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mierea naturală se zahariseşte     Foto: Adevărul
Mierea naturală se zahariseşte     Foto: Adevărul

Mierea de albine este cunoscută ca fiind unul din cele mai sănătoase produse, fiind recomandat pentru aproape orice afecţiune şi cu extrem de puţine contraindicaţii. Tocmai acest fapt determină unii producători să falsifice produsul.

Totuşi, câteva indicii simple ne pot arăta care este diferenţa între mierea naturală şi cea contrafăcută. Zaharisirea este unul din cele mai sigure indicii, iar acest fenomen, în ciuda faptului că îi schimbă aspectul, nu modfică în niciun fel proprietăţile  produsului.

„Zaharisirea este influenţată de principalele elemente ale mierii, raportul dintre fructoză şi glucoză”, explică un apicultor din Maramureş.

„Unele sortimente de miere cristalizează foarte lent, sau chiar deloc, în timp ce altele cristalizează foarte repede, însă acesta este un proces natural al mierii”, mai explică acesta. Mierea contrafăcută, în schimb, nu cristalizează niciodată, rămânând mereu în stare lichidă.

Specialistul mai arată că sortimentele precum cele de salcâm sau mană nu se cristalizează, sau se cristalizează foarte lent, din cauza conţinutului mare de fructoză, în timp ce alte sortimente, precum cele de tei, rapiţă, polifloră sau tei, se cristalizează mult mai repede, din cauza conţinului mare de glucoză. 

Însă, mai arată apicultorul, important este ca mierea să fie consumată în această formă, pentru că odată încălzită la peste 40-45 de grade Celsius, mierea începe să-şi piardă calităţile.

Un alt indiciu este acela că mierea naturală curge „în fir”, în timp ce mierea contrafăcută picură. Acesta este un amănunt la care trebuie să fim atenţi atunci când verificăm calitatea mierii. Cea naturală va curge „în fir” până când ajunge foarte subţire, în timp ce un produs contrafăcut va picura, ca şi apa. Există, însă, şi aici mici excepţii. „Dacă vremea este mai ploioasă, atunci şi consistenţa mierii va fi un pic afectată”, mai arată apicultorul. De asemenea, atunci când este întinsă pe pâine, mierea naturală nu se va îmbiba în pâine, în timp ce un produs contrafăcut va reacţiona pe pâine ca şi pe un burete.

 Mierea, în combinaţie cu cătina, poate fi un real ajutor în creşterea imunităţii. Astfel, mai arată apicultorul, datorită Vitaminei C şi a complexului de Vitamine B, creşte imunitatea, combate infecţiile bacteriene, regenerează organismul, tratează avitaminozele severe, combate diferite forme de anemie şi astenie etc. Vitamina E este un antioxidant puternic, care previne dezvoltarea bacteriilor şi a celulelor canceroase.

De asemenea, fagurele din miere este considerat un produs complex al stupului. Acesta posedă proprietăţile tuturor produselor din stup: miere, ceară, propolis, polen, lăptisor de matcă. Mestecarea fagurilor cu miere are efect în tratarea răcelilor, combaterea afecţiunilor ficatului ori a stomacului, ameliorarea stărilor de convalescenţă sau tratarea paradontitei, deoarece curăţă şi dezinfectează cavitatea bucală. Dacă este înghiţită ceara care rămâne după mestecare, aceasta are rol de protecţie a pereţilor stomacului, fiind indicată în gastrite sau ulcere.

Cum deosebim mierea de calitate de cea contrafăcută

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite