Cum rezolvăm problema ochilor înroşiţi sau iritaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ochelari de protecţie în bazinul de înot    Foto: Adevărul
Ochelari de protecţie în bazinul de înot    Foto: Adevărul

Praful şi oboseala sunt două dintre cele mai frecvente cauze care determină înroşirea ochilor, senzaţia de ochi uscaţi sau de „nisip în ochi“. Câteva trucuri simple ne vor ajuta să scăpăm de această neplăcere.

Printre simptomele ochilor uscaţi sunt senzaţia de înţepătură sau arsură, mîncărime, iritaţia la vânt sau fum, dificultăţi la purtarea lentilor de contact.

În primul rând trebuie să determinăm ce anume ne-a produs iritarea ochiului, pentru că dacă e vorba de o particulă de praf ori nisip, aceasta trebuie imediat înlăturată. Vom îndepărta uşor pleoapa superioară şi, mişcând ochiul în toate părţile, am putea scăpa de ceea ce ne vatămă, după cum se arată în ”1001 de remedii casnice” de la Readers Digest.

Dacă nu funcţionează, se pot folosi lacrimi artificiale pentru a spăla particula deranjantă. În cazul în care nu avem, putem folosi un lichid steril. Dacă nu funcţionează, putem încerca să punem soluţie de curăţat ochii într-un vas mic şi să încercăm să ţinem ochiul închis în ea, apoi să-l deschidem. În cazul în care nici asta nu funcţionează, e necesar să mergem la medic, pentru că a evita vreo traumă produsă de particulele de praf ori nisip.

Atenţie la lentilele de contact

Lentilele de contact ar putea crea probleme dacă sunt purtate atunci când există o infecţie (cum este conjunctivita), sau iritiaţii ori ochii sunt uscaţi. În acest caz, cea mai bună soluţie este renunţarea la lentile.

Dacă ochiul s-a înroşit din cauza unei alergii, atunci este bine să ţinem o compresă cu apă rece peste ochiul închis, pentru că aceasta va face ca vasele de sânge să se contracte, ceea ce va duce la reducerea înroşirii. De asemenea, poate fi folosit pentru această operaţiune ceaiul de muşeţel, care este un bun antiinflamator.

Uchii uscaţi, mai frecvent la persoane în vârstă

În cazul în care ne simţim ochii uscaţi, cea mai bună soluţie este să folosim un umidificator sau lacrimi artificiale, însă acestea nu se vor folosi atunci când se poartă lentile de contact. De asemenea, se recomandă purtarea ochelarilor de soare pentru a evita iritaţia din cauza vântului.

Aerul condiţionat mai poate crea disconfort şi iritaţii la nivelul ochilor, iar în acest caz se recomandă comprese sau umidificarea ochilor.  

Senzaţia de ochi uscaţi poate fi dată şi de unele probleme medicale, cum ar fi cantitatea scăzută a lacrimilor sau dezechilibrul lor (apă, ulei şi mucus). De asemenea, producţia lacrimală scade cu vârsta, iar uscarea ochilor se produce mai des la persoanele de peste 50 de ani.

Prevenţia este cel mai bun leac

Un somn bun poate avea efecte benefice asupra ochilor obosiţi. De asemenea, consumul de banane aduce un aport de vitamine şi minerale benefice ochilui, dar şi consumul de morcov. Ochelarii de protecţie în bazinul de înot şi ochelarii de soare sunt alte două metode de protejare a ochilor, la îndemâna oricui.

În cazul în care oricare dintre simptomele prezentate persistă, este necesară prezentarea la medic.

Mai puteţi citi:

Cum facem cele mai bune eclere din ingrediente naturale

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite