Cum se gătesc acasă cozonacii secuieşti. Reţeta simplă a celebrului kürtoskölacs
0
Vânzătorii ambulanţi de colaci secuieşti reprezintă la constantă în România ultimilor ani. Toată lumea ştie de kürtoskölacs, aşa cum se numesc în limba maghiară. Reţeta este simplă şi se pot prepara uşor şi în casă.
În mod tradiţional, se prăjesc la foc, pe un suport de lemn. Însă pentru pofticioşi se poate improviza în bucătăria proprie un sul acoperit cu folie de aluminiu sau hârtie de copt şi se pot coace în cuptor.
„Când eram mici, era considert o delicatesă. Era şi o vorbă deviată de la acest produs. Atunci când eram copii şi făceam mofturi la mâncare, mama ne întreba în glumă: ce ai vrea să-ţi dau, kürtoskölacs?”, spune Maria, o băimăreancă de 74 de ani.
Femeia spune că şi astăzi nepoatele ei vin la masă cu mare drag, atunci când ştiu că vor mânca celebrul colac secuiesc. „Pe de altă parte, nu-i ratează nici pe vânzătorii ambulanţi, ori de câte ori au ocazia. Cu cât sunt mai dulci colacii, cu atât le plac mai mult”, mai spune băimăreanca despre cele două nepoate ale ei.
Ea a dezvăluit şi reţeta după care făcea cozonacii încă din tinereţe.
Avem nevoie de:
500 g făină
1 ou
2 gălbenuşuri
100 g untură (sau unt)
250 ml lapte
100 g zahăr
Drojdie (25-30 g)
Pentru decor se poate folosi nucă măcinată, bombonele decorative, zahăr, nucă de cocos sau orice alt ingredient ne inspiră. Mai e nevoie şi de puţin unt topit pentru decor.
Aluatul se prepară din laptele călduţ, amestecat cu drojdia şi zahărul, care se lasă cicni minute să se aşeze. Se adaugă untul moale, după care se adaugă şi celelalte ingrediente. Pentru un gst mai aromat se poate adăuga vanilie sau coajă de lămâe rasă. Se amestecă bine toate şi se obţine un aluat moale, care se frământă bine, până devine omogen. Apoi se asă la dospit pentru circa o oră, o oră şi jumătate.
Între timp, se poate pregăti forma pentru copt. Se poate folosi un sul de carton, lemn sau orice formă cilindrică (să nu fie plastic), care se va acoperi în folie de aluminiu sau hârtie de copt.
Din aluatul obţinut se pot face trei cozonaci, astfel că vom avea nevoie de trei forme cilindrice. Aluatul se împarte, deci, în trei şi se întinde câte o fâşie subţire, cu care se va înveli forma, în spirală, astfel încât să acopere în totalitate suprafaţa suluui, fără a rămâne spaţiu între fâşiile de aluat rulate. Forma cilindrică trebuie să fie unsă, pentru a nu se lipie aluatul de ea. Apoi, peste cozonacul astfel format, se dă cu puţin unt topit, care apoi se rulează prin zahăr. Se pun, apoi, la cuptor pentru 10-15 minute, la 190 de grade. La final se ruleză prin nuca măcinată sau orice alt ingredient ne face poftă. Cozonacii secuieşti sunt buni calzi.
Mai puteţi citi: