Cum faci clătitele pufoase de tip american. „Mama folosea doar făină, lapte şi ouă pentru aluat“
0Deşi clătitele se fac, în mod tradiţional, cât mai subţiri, trendul de peste ocean a ajuns şi aici şi a adus clătitele pufoase în atenţia gospodinelor. Clătitele tipic americane nu seamănă cu ale noastre, dar sunt foarte gustoase şi merită încercate.
Faţă de clătitele pe care le făceau bunicile sau mamele noaste, clătitele pufoase, „pancakes”, aşa cum este denumirea în ţara lor de origine, presupun doar un mic truc în plus, pentru a le face să crească mai mult. „Mama folosea doar făină, lapte şi ouă pentru aluatul de clătite. Dar dacă adăugăm bicarbonat şi praf de copt, vom obţine celebrele pancakes americane, clătitele pufoase atât de apreciate”, spune Ana Stan, o băimăreancă de 42 de ani.
Pentru o porţie de clătite avem nevoie de:
- 2 ouă
- 250 ml lapte
- 200 grame făină
- 1 linguriţe praf de copt
- 1/2 linguriţă bicarbonat
- 1 plic zahăr vanilat
- 2-3 linguri de ulei
- sare (cât luăm cu două degete)
1-2 lnguri zahăr – opţional
Ulei pentru prăjit
Aluatul se prepară foarte simplu, făina se amestecă mai întâi cu bicarbonatul, zahărul şi zahărul vanilat. Gălbenuşurile se separă, iar albuşurile se bat până când se fac spumă. Gălbenuşurile se amestecă separat într-un bol cu puţină sare (cât luăm cu două degete). Laptele se amestecă cu uleiul, după care se toarnă încet peste gălbenuşuri, după care se toarnă puţin câte puţin în făină, până când se încorporează în totalitate. Apoi se amestecă cu albuşurile bătute spumă. Ideal este ca spuma să fie încorporată puţin câte puţin şi se amestecă până când se omogenizează compoziţia.
În tigaia încălzită, se pune câte un polnic din compoziţie şi se prăjeşte pe ambele părţi. „Nu se pot umple la fel ca şi celelalte, dar cu un sos de fructe, cu miere sau gem peste ele sunt delicioase”, mai spune băimăreanca.
Mai puteţi citi: