Cum faci cea mai bună socată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, în această perioadă, florile de soc sunt „vedetele”. Perioada lor durează destul de puţin, astfel că cei care doresc să se bucure de gustul plăcut răcoritor al socatei trebuie să se grăbească.

E sezonul florilor de soc, aşa că cea mai bună băutură răcoritoare în această perioadă este socata. Florile pot fi folosite şi uscate, cu condiţia să fie bine păstrate, la loc uscat şi răcoros, pentru a-şi menţine aroma. Oricum, gustul nu va fi acelaşi ca şi al socatei făcute din flori proaspete.

„Mama le usca în podul casei şi ne făcea socată şi înafara sezonului, însă se simţea diferenţa dintre aroma florilor proaspete şi a celor uscate”, spune Emilia, o băimăreancă de 48 de ani care acum trăieşte în Occident. „Cel mai tare îmi lipsesc astfel de mici bucurii. Socata, pe care mi-o făcea mama în copilărie şi pe care am învăţat şi eu să o fac cu mare drag, sau alte preparate pe care aici nu le mai întâlnesc”, mai spune ea.

Reţeta de socată e foarte simplă şi presupune doar flori de soc, lămâie şi zahăr. Opţional, poate fi folosită drojdie sau câteva boabe de orez, pentru fermentare.

„Reţeta mea nu indică o anume cantitate, depinde câtă socată vrei să faci. Trebuie să socotim cam 100 de grame de zahăr la un litru de apă şi una sau două flori de soc. Astfel, la 5 litri de apă am folosi cam 500 de grame de zahăr şi 5-6 flori de soc mai mari, sau mai multe dacă sunt mai mici şi o lămâie”, explică băimăreanca.

Zahărul se amestecă cu puţină apă până se diluează. Se poate fierbe pentru câteva minute, pentru a fermenta mai repede ulterior.

Florile de soc spălate bine se aşează într-un vas mare, de sticlă, preferabil. Se pune zeama de la o lămâie, apoi se toarnă apa cu zahărul şi se amestecă bine. Apoi se completează cu restul de apă până se umple vasul şi se adaugă câteva felii de lămâie pe deasupra. Lichidul trebuie amestecat de câteva ori pe zi, pentru ca fermentaţia să fie omogenă. Vasul se acoperă cu un tifon sau o farforioară mică şi se lasă la soare sau în interior, la temperatura camerei.

Pentru a fermenta mai repede, se poate folosi puţină drojdie de bere. „Mama punea 5-10 grame de  drojdie, amestecate cu o linguriţă de zahăr, peste suc şi fermeta în maxim două zile”, mai spune Emilia.

Ponturi:

Pentru o culoare brună, se poate folosi zahăr brut sau zahăr tos, care a fost caramelizat.

În loc de drojdie se pot folosi câteva boabe de orez, pentru a grăbi fermentarea.

Mai puteţi citi:

Pilates, exerciţiile care te pot scăpa de durerile de spate

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite