Centru de Radioterapie, la Spitalul Judeţean din Baia Mare
0Centrul de Radioterapie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă„Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare se deschide la începutul lunii viitoare. Managerul interimar, Vasile Pop, a anunţat că investiţia de aproximativ cinci milioane de euro este aproape de final.
Zeci de bolnavi maramureşeni şi nu numai, care suferă de diferite forme de cancer, vor avea posibilitatea să facă tratament în Baia Mare, la Spitalul Judeţean, după inaugrarea Centrului de Radioterapie, ce va avea loc la începutul lunii octombrie. „A fost un efort deosebit din partea Spitalului şi a Consiliului Judeţean, care ne-au ajutat să facem acest centru de radioterapie”, a precizat Vasile Pop, managerul interimar al unităţii medicale.
Centrul de Radioterapie are deja un accelerator, care este montat şi se află în probe. „Practic, este gata în proporţie de 90-95%. Urmează să mai primim un accelerator şi un aparat de brahiterapie şi intenţionăm ca la începutul lunii octombrie să deschidem oficial Centrul de Radioterapie”, a mai spus managerul interimar.
Vor lucra medici cu experienţă, dar şi tineri. „E nevoie şi de oameni ponderaţi, cu experienţă, dar şi de tineri, care vin cu mult curaj”, a mai arătat medicul.
Centrul va avea trei radioterapeuţi, 10 asistenţi de radioterapie şi doi fizicieni, iar echipa se va putea completa, pe măsură ce noi aparate vor fi date în folosinţă.
Întreaga investiţie se ridică la cinci milioane de euro şi a fost acoperită din mai multe surse. „Construcţia a fost din fonduri proprii şi de la Consiliul Judeţean, iar pentru dotare, s-au alocat bani de la Ministerul Sănătăţii, prin Banca Mondială”, a mai spus managerul interimar.
Tot mai multe persoane, afectate de cancer
Înfiinţarea Centrului de Radioterapie la Spitalul Judeţean este justificată prin numărul tot mai mare de bolnavi care suferă de diferite forme de cancer, radioterapia fiind una din formele de tratament necesare în aceste afecţiuni. „În ultimii ani a crescut îngrijorător de mult numărul de bolnavi cu neoplazii (cancere de toate tipurile). E adevărat că, înainte, şi punerea diagnosticului de cancer se făcea mai dificil. Acum, există mijloace de investigaţii de înaltă performanţă”, a mai explicat el, vorbind despre rezonanţă magnetică nucleară (RMN), tomografie computerizată, sau PET-CT, care este ultima noutate în domeniul neoplaziei şi care poate pune în evidenţătumori foarte mici. „La tomograf se vede tumora dacă are de la un centimetru în sus, la RMN se vede sub un centimetru, iar la PET CT se vede chiar dacă e cât un bob de piper. Datorită acestor mijloace de investigaţii, diagnosticul se poate pune mult mai repede şi durata medie de viaţă a bolnavilor a crescut”, a mai explicat dr. Vasile Pop.
De asemenea, a mai arătat el, existăşi foarte multe persoane tinere care sunt afectate de diferite forme de cancer mai ales în sfera ORL, însă şi numărul cazurilor de cancer de colon a crescut îngrijorător de mult.
Radioterapia este una din formele de tratament pentru cancer, afecţiune pentru care tratamentul este multimodal. „Există tratamentul chirurgical, prin radioterapie şi oncologic, care poate să fie cu chimioterapie, imunoterapie. Totul se face pentru ameliorarea şi îmbunătăţirea stării bolnavilor de cancer”, a mai arătat dr. Vasile Pop, manager interimar a Spitalului Judeţean din Baia Mare.
Investiţii majore la blocul Operator
Blocul operator al spitalului va fi modernizat cu investiţii de aproximativ şapte milioane de euro. „Suntem în procedură de achiziţionare de aparate pentru blocul operator şi serviciul de Terapie Intensivă. Blocul operator va fi dotat cu tehnică medicală: laparoscoape, ecografe de ultimă generaţie, mese operatorii, lămpi şi instrumentar medical, aparate de anestezie, de ultimă generaţie”, a explicat el.
Achiziţiile vor începe din luna octombrie, astfel că în următoarele luni, acestea vor fi aduse la spital. „Este un efort bugetar fantastic, dar scopul nostru este îmbunătăţirea condiţiilor de terapie, tratament şi confort a bolnavului”, a mai arătat medicul Vasile Pop.
Spitalul din Baia Mare a fost, în ultimii ani, într-o permanentă modernizare.
Mai puteţi citi:
Fără permis de conducere, a lovit un pieton cu maşina şi a fugit de la locul accidentului