Castelul medieval ridicat de Iancu de Hunedoara pentru soţia sa Elisabeta se prăbuşeşte din cauza neînţelegerilor dintre proprietari
0Municipiul Baia Mare are multe poveşti şi legende nespuse sau poate prea puţin cunoscute. Una dintre aceste poveşti este şi cea a unui castel medieval care a fost ridicat de către voievodul Iancu de Hunedoara pentru soţia sa, Elisabeta şi din care astăzi se mai păstrează doar o mică parte.
Casa Iancu de Hunedoara (sau Casa Elisabeta, cum mai este cunoscută construcţia) a fost ridicată în anul 1446, fiind parte a vechiului castel medieval ridicat de Iancu pentru soţia sa Elisabeta, castelul fiind finalizat în anul 1490 de către fiul lui Iancu de Hunedoara, Mathia Corvinul.
Oraşul devine proprietatea familiei lui Iancu de Hunedoara în anul 1446. Soţia lui Iancu de Hunedoara, Elisabeta Szilágyi, s-a născut în anul 1410 într-o renumită familie maghiară, familia Szilágyi de Horogszeg. Numele ei se leagă de Castelul de la Hunedoara şi Cetatea Devei.
În 1469, sub conducerea regelui maghiar Mathia Corvinul (fiul lui Iancu de Hunedoara), oraşul a fost fortificat. Ca şi recompensă pentru lupta dusă de Ioan de Hunedoara împotriva turcilor, regiunea Băii Mari a trecut în anul 1446 în proprietatea lui. El va dispune ridicarea Catedralei Sfântul Ştefan, din care în prezent se mai păstrează doar Turnul Ştefan, în acest moment Primăria Baia Mare derulând un proiect care va pune în valoare întreaga zonă.
Clădirea a fost luată de Statul Român după Marea Unire din 1918, pentru ca după Revoluţia din 1989 părţi din acea clădire să fie vândute unor persoane fizice/juridice. Tocmai numărul mare de proprietari (9 la un moment dat) a făcut ca acest imobil să se degradeze tot mai mult, fiind acum în pericol de prăbuşire. Primăria Baia Mare deţine şi ea o mică parte din acest imobil, municipalitatea ducând discuţii de ani de zile cu proprietarii pentrua găsi o cale de mijloc şi a nu lăsa Casa Iancu de izbelişte.
"S-a cerut o expertiză tehnică cu privire la structură. Chiar zilele acestea vom avea o întâlnire cu toţi proprietarii şi o să le prezentăm această expertiză şi modul cum poate să fie consolidată clădirea. Consolidarea clădirii înseamnă o intervenţie în toate proprietăţile care compun acea clădire, aşadar pe de o parte ne va trebui acordul proprietarilor, pe de altă parte proprietarii trebuie să înţeleagă că e obligaţia lor să respecte legea cu privire la monumente. Nu se pot opune cu privire la această chestiune pentru că este vorba despre punerea în siguranţă şi protejarea unui monument istoric.
Municipiul Baia Mare nu deţine acolo o suprafaţă foarte mare, 200 mp aproximativ, probabil că acolo vom avea un centru de informare turistică, o sală de prezentare a municipiului sau ceva de ordin cultural oricum", a declarat, pentru adevărul, primarul Cătălin Cherecheş.
Oricum s-ar pune problema, realitatea este una singură şi anume că din cauza neînţelegerilor care există între proprietari respectiva clădire de patrimoniu se prăbuşeşte bucată cu bucată sub ochii autorităţilor. De menţionat faptul că la un moment printre proprietarii acestei clădiri apărea şi o persoană care acum a devenit consilier local în Consiliul Local Baia Mare.
Citeste si: Scoli fara avize sanitare si in pericol de prabusire