Baroni de Maramureş. Ce au fost şi cum au ajuns Cherecheş, Nemeş sau Hoban din simpli cetăţeni oameni care să controleze judeţul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Cherecheş, primarul oraşului Baia Mare
Cătălin Cherecheş, primarul oraşului Baia Mare

Maramureşul are şi el aşa numiţii “baroni” locali. Simpli oameni care au ajuns în câţiva ani să controleze municipiile şi judeţul. Poate cea mai spectaculoasă ascensiune în viziunea multora din maramureşeni este cea a primarului de Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

Numele său nu este străin de scandaluri, fie ele politice, fie de altă natură. Până să ajungă primar al Băii Mari, Cherecheş a fost deputat în Parlamentul României, iar înainte salariat la Direcţia Silvică .

Provine dintr-o familie bună, cu un tată fost director al Direcţiei Silvice Maramureş, cu o mamă care este directorul Spitalului de Boli Infecţioase Baia Mare. Se poate spune fără a greşi că banii nu au fost niciodată o problemă pentru Cătălin Cherecheş.

Numele primarului se leagă, printre altele, de multe scandaluri. Un prim scandal a avut loc în anul 2007, la mijloc fiind un proiect imobiliar care nu s-a concretizat în cele din urmă, lucrările fiind blocate de instanţa de judecată.

Presa vremii scria atunci că din banii obţinuţi pe acel proiect imobiliar, Viorica Cherecheş, mama primarului de Baia Mare, şi-ar fi împrumutat fiul cu 1,5 milioane de euro pentru campania electorală din 2008. Atunci Cătălin Cherecheş avea să ajungă deputat. În 2010 datoria avea să se transforme în donaţie cu specificaţia “dar manual în numerar între rude gradul I, data înstrăinării 20.01.2010, forma act adiţional nr. 1/20.01.2010 la contract de împrumut încheiat la 20.12.2007 şi convenţia din data de 18.02.2009”.

Procurorii anticorupţie au deschis atunci o anchetă referitoare la acel proiect imobiliar, nefiind adusă însă vreo acuzaţie împotriva deputatului Cătălin Cherecheş. Au urmat alte şi alte scandaluri politice şi nu numai, toate culminând acum mai bine de un an de zile cu un alt scandal, de data aceasta legat de fapte de corupţie.

Infracţiunile de care este acuzat în acest dosar sunt foarte grave şi anume luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte. Despre acest dosar nu se mai aude nimic de peste un an de zile.

Între 2005 şi 2008, Cherecheş a fost vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al organizaţiei judeţene Maramureş a PSD, ulterior s-a înscris în PNL, fiind exclus din partid mai apoi. A trecut la UNPR în cele din urmă.   A lucrat ca economist şi mai apoi ca director economic, fiind în perioada 2007 – 2011 şi asistent universitar la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii de Nord din Baia Mare, catedra de discipline economice.

Declaraţii de avere. Bani, ceasuri şi altele

Potrivit declaraţiei de avere postată pe siteul primăriei, Cătălin Cherecheş are două intravilane în Baia Mare dobândite în 2002,  moştenite împreună cu mama Viorica Cherecheş. În declaraţia de avere din 2012 figurau patru terenuri intravilane cumpărate în 2006 de Cătălin Cherecheş.

Cherecheş deţine, conform aceleiaşi declaraţii de avere datate iunie 2014, 37,5 la sută dintr-o casă de locuit cu o suprafaţă totală de 373,5 metri pătraţi, respectiv 37,5% dintr-o casă de vacanţă în suprafaţă de 281,1 mp metri pătraţi, ambele moştenite în anul 2002 împreună cu Viorica Cherecheş. În 2012 figura în declaraţia de avere şi un spaţiu commercial de 990 mp.

 El nu are trecute în declaraţia de avere autovehicule/autoturisme, dar are trecute un ceas Rolex estimate la 3000 euro, un ceas de 1500 euro şi încă un ceas Patek Nautilus de 25.000 euro, acesta din urmă din anul 2013.  Nu are nici conturi şi depozite bancare. Primarul a acordat în nume personal trei împrumuturi, unul pentru SC VDC Holding SRL, al doilea către VDC Medical SRL de 571.721 lei şi un al treilea de 150.000 euro către Mînăilă Irina. Hârtii de valoare deţinute sunt 3 la număr (titluri de stat, certificate sau obligaţiuni) şi anume la VDC Holding, VDC Medical şi Sevaro SA.

În anul fiscal anterior declaraţiei de avere, Cherecheş a avut venituri de 43.716 lei ca şi primar, respectiv de 692 lei pentru activitate didactică la Universitatea Tehnică Cluj Napoca C.U.N. ca deputat şi 22.881 din funcţia de primar la Baia Mare.

Politicul controversat din Sighet 

Un alt tânăr politician controversat în Maramureş şi care nu este “sărac” deloc este primarul Sighetului, Ovidiu Nemeş. Presa central îl compara la un moment dat cu un samsar imobiliar, după o tranzacţie din care Nemeş ar fi câştigat 400 mii euro.

Citește și: Efectul cătuşelor

Într-un articol publicat de cei de la Caţavencii, se arată că Ovidiu Nemeş, direct sau prin interpuşi, ar fi cumparat pe bani de nimic drepturile litigioase pentru un teren revendicat, mai exact actuala piata agro-alimentară din cartierul Cuza Vodă. Ulterior Nemeş ar fi cerut statului român contravaloarea acelui terenul, mp fiind evaluat la 650 euro, reuşind astfel să obţină 400.000 de euro. Numele lui Nemeş este legat de alte două scandaluri în care apar literele DNA.

Unul dintre acestea este cel legat de afacerea cu parcometrele, fiind trimis în judecată de DNA chiar lunile trecute, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dosar pentru care procurorii au pus sechestru pe averea primarului. Un alt dosar în care apare numele lui Nemeş este “Avocaţii”. Nemeş în acest dosar este acuzat de procurorii DNA că, împreună cu Bărbuş Ioan (directorul economic al Primăriei) ar fi încheiat contracte de asistenţă juridică, cu două cabinete individuale de avocat, în numele Primăriei municipiului Sighetu Marmaţiei, pentru formularea unei plângeri penale şi respectiv a unei cereri de revizuire, împotriva societăţii comerciale, cu încălcarea prevederilor legale.

 

image

Din declaraţia de avere a primarului de Sighet aflăm că acesta deţine 3 terenuri, unul agricol, un intravilan şi altă categorie, toate prin cumpărare împreună cu Nemeş Anişoara. În 2012 în declaraţia de avere terenul intravilan nu apărea, acesta fiind cumpărat ulterior în 2013. Primarul are trei case de locuit, cea mai veche cumpărată în 2004. Tot împreună cu soţia Nemeş Anişoara. Liberalul mai are două maşini, un Mercedes din 1982 şi o Toyota din 2008, ambele cumpărate. În declaraţia de avere din 2012 figura şi un BMW din 2008 cumpărat. Ceasuri şi bijuterii de 9000 euro dobândite în 7 ani (2003-2010). În 2013  vândut un BMW de 13.000 euro.

La datorii un credit ipotecar scadent în 2026 în valoare de 37.470 euro contractat în 2006. Nemeş Anişoara câştigă mai bine decât Nemeş Ovidiu. În calitatea sa de administrator Nemeş Anişoara are un venit anual încasat de 58.920 lei faţă de cei 48.036 lei ai primarului de Sighet.

Fostul deputat liberal Ioan Hoban ar putea intra şi el în categoria baronilor locali. Numele său este legat de diferite scandaluri care implicaă tranzactii cu terenuri sau afaceri cu alcool.

În luna august a anului 2008, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Hoban, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. Toată povestea a început în anul 2003, când  s-a dorit construirea unui supermarket în zonă, supermarket care funcţionează şi în ziua de azi bine merci. Suma de 650.000 de euro ar fi prejudiciul adus comunităţii locale ca urmare a acestei afaceri.

Magistraţii Tribunalului Maramureş l-au condamnat pe Hoban în iunie 2012, la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 5 ani. Decizia a fost contestată şi de atunci se judecă totul până în ziua de astăzi. Zilele trecute numele lui Ioan Hoban a apărut în cazul percheziţiilor care s-au făcut vizavi de afaceri ilegale cu alcool.

Fostul deputat maramuresean ar fi fost dus la DIICOT Maramureş pentru audieri, iar de acolo spre Galaţi, unde procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Galaţi şi lucratorii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Galaţi cercetează afaceri ilegale cu alcool.

Totul ar avea legătură cu vânzarea unei fabrici din Seini către numitul Ioan Vasile Păcurar, care ar fi produs în acea fabrică alcool contrafăcut. Cazul este în cercetare. În declaraţia de avere din anul 2008 Ioan Hoban nu figura cu niciun teren, avea un apartament în Cluj, nicio maşină, nicio bijuterie sau metale preţioase, avea acţiuni la mai multe societăţi şi două împrumuturi. Concluzia: Maramureşul nu duce lipsă de suspans când vine vorba despre astfel de cazuri de corupţie care au zguduit judeţul (vezi cazurile lui Cristian Anghel sau Decebal Traian Remeş).  

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite