Baia Mare vrea să câştige titlul de Capitală Culturală a Europei cu o ”maşină a timpului” - un restaurant al amintirilor şi al mâncărurilor cu poveşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Crăiuţ, Mana Constantinescu şi Xavier Gorgol    Foto: Facebook.comBaiaMare2021
Rareş Crăiuţ, Mana Constantinescu şi Xavier Gorgol    Foto: Facebook.comBaiaMare2021

Artă conceptuala la Baia Mare. Fundaţia Baia Mare 2021 a pregătit o serie de evenimente cultural artistice pentru luna septembrie, iar unul dintre ele se referă la arta conceptuală, un gen cu totul nou pentru publicul băimărean.

Cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană este aproape de final, iar în Baia Mare, în luna septembrie s-au organizat mai multe evenimente culturale. Unul dintre ele este mai greu digerabil şi se referă la arta conceptuală. Este un proiect internaţional de gastronomie, artă conceptuală şi performance, ”Confort Food Continuum”, realizat de artiştii Rareş Crăiuţ, Xavier Gorgol şi Mana Constaninescu. Cei trei artişti ne propun un gen de experiment, o formă hibridă de artă, la limita cu ştiinţa. Ce propun ei, mai exact, este activarea simţurilor vizuale, auditive, dar şi gustative, într-un gen de ”exerciţiu” în care participanţilor li se serveşte masa, astfel că simţul gustativ este activat. În acelaşi timp, legat de ceea ce gustă, participantul aude în căşti o poveste în care naratorul descrie o întâmplare ce are legătură cu bucatele servite, prin urmare sunt activate şi simţurile auditive. De asemenea, unele elemente decorative sunt menite să ne ducă cu mintea mai profund în poveste. ”Comfort Food Continuum este un proiect artistic, social şi poetic care cercetează limitele identităţii personale şi mâncarea ca şi substanţă culturală. Proiectul va investiga şi va cataloga atât online cât şi offline interviuri, conexiunea dintre bucate şi reţete, esenţa mâncării şi memoria personală afectivă”, arată organizatorii. După această cină, participanţii sunt provocaţi să discute, să exprime sentimente şi trăiri legat de ”exerciţiul” la care au participat. ”Materialele colectate vor fi dezvoltate ca bucăţi de spectacol în care oamenii şi experienţele captivante ale mâncării sunt introduse publicului prin reprezentaţie organizată în cadru intim, la cină. Proiectul este conceput ca o manifestare de durată care începe în 2016, continuă până în 2021 şi culminează cu o reprezentaţie şi o bază de date analogă a reprezentaţiilor şi instalaţiilor “comfort food” inspirate din amintirile legate de mâncare din toată lumea”, mai arată organizatorii.

Conceptul este realizat de Rareş Crăiuţ, artist şi cercetător care trăieşte în Bruxelles, absolvent al Universităţii de Teatru şi Film din Bucureşti şi masterand în Management Cultural la Bruxelles, alături de Xavier Gorgol – care studiază la prestigioasa Ecole de Recherches Graphiques  din Bruxelles, şi Mana Constantinescu, food stylist.

Salonul European de Fotografie

Doisprezece fotografi din România şi doi invitaţi din străinătate au deschis prima ediţie a Salonului European de Fotografie Baia Mare, sâmbătă, 10 septembrie, la cinema Minerul din Baia Mare.  Pot fi văzute lucrările artiştilor  Petruţ Călinescu, Cristian Crisbăşan, Dan Ioan Dinescu, Vasile Dorolţi, Silviu Gheţie, Mihai Grigorescu, Tony Melvin, Ioana Moldovan, Olah Laszlo Tibor, Alexandru Paul, George Popescu, Hajdu Tamas, Oleg Tishkovets şi Remus Ţiplea.

Mai puteţi citi:

Ce-a făcut chef Michael Pascale cu cei 50.000 de euro câştigaţi, acum un an, la concursul de gătit Hell’s Kitchen

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite