Ai carte, ai parte. Cei mai mulţi şomeri din Maramureş au patru sau opt clase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai multi someri din Maramures au patru sau opt clase
Cei mai multi someri din Maramures au patru sau opt clase

Proverbul potrivit căruia ai carte, ai parte se aplică din plin în cazul judeţului Maramureş. O demonstrează statisticele care există la nivel de judeţ Maramureş în ceea ce priveşte numărul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

Cifrele Agenţiei judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Maramureş arată cât se poate de clar că cei mai mulţi şomeri sunt cei care nu au decât patru sau opt clase, ceea ce înseamnă o limitare a opţiunilor în ceea ce priveşte angajarea.

Potrivit AJOFM Maramureş, la sfârşitul lunii noiembrie 2014 rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului Maramureş a fost de 3,42 %, mai mică cu 0,15 puncte procentuale decât cea din luna octombrie  a.c., şi mai mică cu 0,47 pp decât cea din luna noiembrie a anului 2013.

Numărul total al şomerilor înregistraţi  la finele lunii noiembrie a fost de  7.153.  Din totalul şomerilor înregistraţi, 2.178 sunt beneficiari de îndemnizaţie de şomaj şi 4.975 sunt şomeri neîndemnizaţi. Numărul şomerilor îndemnizaţi a crescut cu 78 persoane, iar numărul şomerilor neîndemnizaţi a scăzut cu 396 persoane faţă de luna precedentă.

În profil teritorial, pe zone, la Agenţia locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Baia Mare sunt înregistraţi  3.631 şomeri,  Punctul de lucru Sighetu Marmaţiei -1.135 şomeri, Punctul de lucru Borşa - 823 şomeri, Punctul de lucru Vişeu de Sus  - 827 şomeri şi Punctul de lucruTârgu Lăpuş - 737 şomeri.

Din punct de vedere al repartizării pe categorii socio-profesionale, 4.759 de persoane sunt cu studii primare, gimnaziale şi profesionale, 1.821 persoane sunt cu studii liceale şi postliceale, iar 573 persoane au studii superioare.

Din punct de vedere al repartizării şomerilor pe  grupe de vârstă, reprezentative sunt grupele de vârstă sub  25 de ani cu 1.821 şomeri, urmaţi de cei cu vârsta  cuprinsă între  40-49  ani (1.715 şomeri),  categoria de vârstă de 30-39 de ani ( 1.442 şomeri), şomerii cu vârsta peste 55 de ani ( 825), şomerii  cu vârsta cuprinsă între 50- 55 ani (702) şi la final tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 - 29 de ani care sunt în număr de 649.

În baza Programului de ocupare a fortei de muncă  în luna noiembrie au fost      ocupate ca urmare a acordării serviciilor de mediere 393 persoane  din care 243 provin din mediul urban şi 150 din mediul rural. De asemenea, au fost ocupate ca urmare a absolvirii cursurilor de formare profesională 18 persoane,  au beneficiat de completarea veniturilor şomerilor care se încadrează înaintea expirării   îndemnizaţiei pentru şomaj 55 persoane, din care 39 sunt absolventi care s-au încadrat înainte de expirarea perioadei de şomaj.

Au fost acordate 10 prime de încadrare absolvenţilor de învăţământ şi au fost acordate 9 subvenţii în baza contractelor de  solidaritate. În ceea ce priveşte programele de formare profesională, în luna noiembrie  au    demarat 7 cursuri de calificare/iniţiere/perfecţionare la care participă 145 de şomeri.  Meseriile pentru care se pregătesc cei 145 de şomeri sunt inspector/ referent resurse umane, lucrător în comerţ, comunicare limba germană competenţe IT, şi operator montaj linii automate. Cursurile au fost organizate pentru şomerii din Baia Mare, Vişeu şi Borsa. Aceste cursuri sunt gratuite pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi sunt înregistrate la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Pe aceeaşi tema: Şomeri în prag de iarnă. În lipsa unor măsuri de redresare financiară, angajaţii ETA au primit preavize de concediere

Cursuri de calificare pentru şomeri, organizate de AJOFM Buzău

 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite