Un blogger băcăuan cere Primăriei Bacău şi Consiliului Local să renunţe la taxa aplicată pentru documentele de interes public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Bacău cere 5 lei pentru fiecare pagină eliberată în urma cererilor, în baza legii 544/2001, a liberului acces la informaţiile publice. Taxa este de 25 de ori mai mare decât preţul real al unei pagini xerox şi este menită să descurajeze cetăţenii care doresc să se informeze asupra activităţii administraţiei locale, afirmă activistul băcăuan Cristian Ghingheş.

Cristian Ghingheş (22 de ani), absolvent al unei facultăţi de administraţie publică şi autor al mai multor iniţiative civice, a depus ieri o plângere la registratura Primăriei Bacău, prin care solicită Consiliului Local Bacău revocarea taxei de 5 lei/pagină pe care municipalitatea o percepe cetăţenilor pentru eliberarea de copii ale documentelor sau informaţiilor de interes public. „Petiţia demonstrează faptul că taxa de 5 lei/pagină este chiar şi de 25 de ori mai mare decât preţul pieţei, această prevedere fiind descurajantă pentru cetăţenii care doresc să aibă acces la documentele şi informaţiile de interes public ce privesc activitatea Primăriei Bacău şi scoate în evidenţă nelegalitatea instituirii acestor două taxe“, se arată într-un comunicat al Grupului de Iniţiativă Bacăul Civic.
„Am depus o plângere prealabilă prin care cer Consiliului Local şi Primăriei să renunţe la taxa de 5 lei/pagină pentru eliberarea documentelor şi informaţiilor de interes public. E o prevedere care descurajează implicarea și participarea publică. Legea spune clar că accesul la informaţiile de interes public este gratuit, iar autorităţile locale nu trebuie să fie mai presus de lege!“, a scris Cristian Ghingheş, pe Facebook.
Prin Hotărârea nr. 294 din 29.12.2014, care instituie taxa de 5 lei/pagină atât pentru pentru eliberarea de copii conforme cu originalul de pe înscrisurile din cadrul instituției, altele decât cele din arhivă, sau copii simple după documentele aflate în cadrul compartimentelor (conform Anexei 2 a Hotărârii), cât și pentru eliberarea de copii conforme cu originalul de pe înscrisurile din arhiva instituției (conform Anexei 5 a Hotărârii), Consiliul Local Bacău a încălcat atât primul articol al Legii nr. 544/2001, care consacră accesul liber și neîngrădit al persoanei la orice informații de interes public drept unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României şi cu documentele internaţionale ratificate de Parlamentul României, cât și articolul 9 al aceleiași legi. Acesta din urmă prevede suportarea costurilor pentru serviciile de copiere și nicidecum achitarea unei taxe pentru eliberarea de copii după documentele sau înscrisurile instituției drept cost al copierii, care este de până la 25 de ori mai mare decât costul aceluiași serviciu prestat de către societăți comerciale ce îl oferă în vecinătatea sediului Primăriei Municipiului Bacău, așa cum se poate observa în documentele depuse în plângerea prealabilă.

„Obişnuiesc ca pentru articolele sau demersurile mele să depun solicitări de informaţii conform Legii 544/2001 şi nu de puţine ori mi s-a întâmplat ca răspunsurile Primăriei Bacău să fie însoţite de această condiţie aberantă de 5 lei pe pagină. E clar că aceste două taxe sunt abuzive, scopul existenţei lor fiind îngrădirea accesului cetăţenilor băcăuani la informaţiile şi documentele publice. Băcăuanul de rând care interacționează cu autoritatea publică locală, în cazul de față Consiliul Local Bacău și Primăria Bacău, este cel mai afectat de această practică care îngreunează accesul la informații publice și descurajează implicarea și participarea publică. Legea spune clar că accesul la informaţiile de interes public este gratuit, iar Consiliul Local şi Primăria Bacău nu trebuie să fie mai presus de lege!“, a precizat Cristian Ghingheş, autorul plângerii prealabile.

Conform unui studiu al APADOR-CH (Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki) privind tarifele percepute de autorităţile locale pentru eliberarea de fotocopii ale documentelor solicitate în temeiul Legii nr. 544/2001, realizat în 2014, Consiliul Local Bacău se situează pe locul 2 în topul celor mai scumpe tarife practicate de către instituţiile publice din ţară, urmat de Consiliul Judeţean Tulcea şi Consiliul Judeţean Cluj, ambele cu 4 lei/pagină. Cel mai scump xerox dintr-o instituţie publică din România se găseşte la Drobeta Turnu-Severin, unde Consiliul Local a stabilit o taxă de 18 lei pe pagină. La polul opus se află nouă instituţii care nu percep niciun fel de tarif: consiliile judeţene Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Vaslui şi consiliile locale Botoşani, Brăila, Cluj-Napoca şi Satu Mare, arată acelaşi studiu.

„În finalul demersului, după ce am cerut revocarea prevederilor nelegale din anexele 2 şi 5 ale Hotărârii Consiliului Local Bacău nr. 294 din 29.12.2014, am solicitat municipalităţii să ia în calcul renunțarea la perceperea de tarife pentru fotocopierea documentelor publice solicitate, cel puțin pentru un număr rezonabil de pagini, și încurajarea comunicării din oficiu, dar și a furnizării de informații prin mijloace electronice, conform indicațiilor APADOR-CH (Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki), Alianţa pentru o Românie Curată, ActiveWatch, ş.a.“ a mai spus Cristian Ghingheş.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite