Procesul care a condus la retrocedarea a peste 43 de mii de hectare de pădure din judeţul Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Padurile Ghika de la Comăneşti FOTO Mircea Merticariu
Padurile Ghika de la Comăneşti FOTO Mircea Merticariu

Paltin Gheorghe Sturza a primit 43 de mii de hectare de pădure în Comăneşti, Moineşti, Agăş, Asău, Dofteana, Dărmăneşti, Brusturoasa şi Palanca, prin hotărârea Tribunalului Covasna, din 2013. Asta, deşi tatăl lui, Elie Vlad Sturza, care a decedat între timp, solicitase doar 34 de mii de hectare. Paltin Sturza este strănepotul Mariei Ghika, fiica marelui explorator român Dimitrie Ghika, fondatorul oraşului Comăneşti.

Percheziţiile făcute ieri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Braşov sunt legate de modul în care s-a desfăşurat procesul privind cererea de retrocedare a unor păduri, a căror suprafaţă este de două ori mai mare decât Bucureştiul. În 2005, Elie Vlad Sturza, nepotul Mariei Ghika şi strănepot al lui Dimitrie Ghika Comăneşti a solicitat 34 de mii de hectare de pădure în judeţul Bacău, aflate în localităţile Brătuleşti, Ciobănuş, Palanca,  Agăş şi Comăneşti. Comisia Judeţeană de Fond Funciar Bacău i-a respins cererea pe motiv că ar fi neîntemeiată, deoarece Elie Vlad Sturza nu îndeplinea condiţiile legale. Mai precis, nu era rudă de până la gradul patru, ca să aibă drept de moştenitor. „Acest dosar a fost câştigat definitiv şi irevocabil de instituţiile statului,  în 2007, la Oneşti, deoarece Ellie Vlad Sturza şi apoi moştenitorul acestuia Paltin Sturza, nu aveau calitatea de rudă de gradul patru, ca să poată primi pădurea. Paltin Sturza vine dinspre ramura Maria Ghika, care nu a avut păduri, ci doar imobile“, a spus Gheorghe Savu, şeful Ocolului silvic Traian, fost director al Direcţiei Silvice Bacău.

Doi ani mai târziu, Paltin Sturza, cu ajutorul avocatului Ioan Adam, profesor universitar dar şi deputat PSD, reuşeşte să redeschidă dosarul, printr-o cerere de revizuire excepţională. Dar, juriştii Instituţiei Prefectului Bacău au făcut contestaţie, deoarece actele noi de la dosar au fost depuse peste termenul de 30 de zile. „Am făcut atunci contestaţie faţă de cererea de revizuire a lui Paltin Sturza, deoarece aceasta era tardivă. Din actele primite de la Arhivele Statului, din confirmarea de primire a documentelor, am constatat că urmaşul familiei Ghika a făcut tardiv, peste termenul de 30 zile, cererea de revizuire. Instanţa de la Sfântul Gheorghe ne-a respins contestaţia noastra, fără însă să-şi motiveze vreodată decizia“, a declarat Daniel Asaftei, fost jurist al Instituţiei Prefectului Bacău, responsabil pe fond funciar.

Valeriu Stoica ia 105 mii de euro de la Direcţia Silvică Bacău şi pierde procesul în faţa lui Ioan Adam

Odată acceptată revizuirea cerută de Paltin Sturza, pe motiv că actele de succesiune faţă de Maria Ghika (care primise 6 milioane de lei, în galbeni şi imobile, dar nu pădure) nu şi-au făcut efectul, Direcţia Silvică Bacău, condusă la acea vreme de Gheorghe Mănăilă, intervine în favoarea Comisiei Judeţene de Fond Funciar şi-l angajează pe Valeriu Stoica, fostul ministru al Justiţiei. Pentru două pledoarii susţinute la Sf Gheorghe şi la Tribunalul Covasna, dar şi plângeri penale făcute împotriva judecătorilor care au dat soluţia, Stoica&Asociaţii a primit 105 mii de euro.

Ioan Adam ne-a declarat la acea dată că: „Am descoperit acte noi şi de aceea am formulat acţiunea de revizuire. Este vorba e o hotărâre judecătorească din 1943, de codiciliul lăsat de Dimitrie Ghika dar şi de o recipisă. Bătrânul Ghika recunaşte că a nedreptăţit-o pe fiica sa Maria“.Argumentele invocate de Paltin Sturza, prin avocatul Ioan Adam, fac referire la partajul ascendent din 1902, care ar fi rămas fără efect în urma testamentului din 1906 şi a codiciliului din 1921. Dimitrie Ghika, după sinuciderea fiului Nicolae Ghika, fost Guvernator al Băncii Naţiunii, decide să facă o nouă împărţire a averii, între fiica Maria dar şi la cei cinci nepoţi. În 1923 Maria Ghika primeşte 6 milioane de lei, în aur, dar nu pădure. Pentru moştenitorii fiului Nicolae Ghika păstrează aceleaşi dispoziţii, adică moşiile Palanca şi Comăneşti, care totalizează 11,5 mii hectare.

Dosarul ajuge spre judecare, pe fond, la Tribunalul Covasna, care a decis în aprilie 2012, prin decizia judecătorului Lorand Ordog Andraş (arestat ieri de DNA) să retrocedeze 43 de mii de hectare. Instanţa a luat în considerare moşiile familiei Ghika, după un act din 1872, chiar dacă până la naţionalizarea făcută de comunişti în 1948 o parte din păduri fuseseră înstrăinate sau ipotecate. În afara celor 34 de mii de hectare, magistraţii din Covasna au inslus şi moşiile Beleghet şi Dofteana, care fuseseră ipotecate şi pierdute  în 1902, de Nicolae Ghika, tatăl lui Dimitrie Ghika. Mai mult, potrivit unei ordonanţe a Tribunalului Bacău, Creditul Funciar Rural a executat familia Ghika cu cele două moşii, care însumează peste 9 mii de hectare de pădure. Tribunalul Covasna a dispus ca lui Paltin Sturza să i se dea şapte moşii, deşi Dimitrie Ghika mai stăpânea doar Palanca şi Comăneşti, care au ajuns la urmaşii lui Nicolae Ghika, după împărţirea făcută în 1923.

Procesul privind retrocedarea celor 43 de mii de hectare nu s-a încheiat. Jean Valentine Ghika se judecă astăzi, la Tribunalul Sibiu, în cererea de revizuire faţă de verişorul Paltin Sturza dar şi împotriva comisiilor de fond funciar care au cu titlu executoriu obligaţia, potrivit deciziei Tribunalului Covasna, să-l pună în posesie pe Paltin Sturza.

Paltin Sturza, strănepotul lui Dimitrie N. Ghika Comăneşteanul

Dimitrie N. Ghika Comăneşti (născut în 1839) este urmaş de drept al boierilor Ghika, care au condus Moldova şi Ţara Românească mai bine de 75 de ani. Macedo-români, membrii familiei Ghika au ajuns să ocupe poziţii importante în Imperiul Otoman, dar şi în ţările române. Dimitrie Ghika Comăneşteanul a fost doctor în drept al Universităţii din Berlin, prefect al Bacăului dar şi deputat în Parlamentul României. S-a căsătorit cu Zoe Lahovary, cu care are doi copii: Nicolae şi Maria. Nicolae s-a căsătorit în 1903 cu Yvonne Băleanu, care-i naşte pe Nicolae, Eugen, Dumitru (Dede), Yvette şi Alexis.  Maria Ghika, bunica lui Elie Vlad Sturza şi străbunica lui Paltin Sturza, s-a căsătorit cu Leon Mavrocordat. Fiica lor, Zoe Mavrocordat se căsătoreşte cu Mihail Sturza, care devine ministrul de externe al României în 1940 şi-l naşte pe Elie Vlad Sturza, tatăl lui Paltin Sturza.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite