Klaus Iohannis, la premierea elevilor unei şcoli de la ţară: „Performanţele şcolare pot fi criteriile de performanţă pentru salarizarea profesorilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, la Bacău. FOTO: MIrcea Merticariu
Klaus Iohannis, la Bacău. FOTO: MIrcea Merticariu

Preşedintele Klaus Werner Iohannis a fost prezent vineri, 17 iunie, în comuna băcăuană Motoşeni, la festivitatea de premiere a elevilor claselor a - VIII-a, care a avut loc la Şcoala Gheorghe Nechita din localitate. Preşedintele României consideră că educaţia şi reducerea abandonului şcolar sunt prioritatea numărul 1 a ţării.

Preşedintele României a fost prezent vineri, 17 iunie, în comuna băcăuană Motoşeni, la Şcoala Gheorghe Nechita, unde profesorii şi părinţii copiilor au reuşit performanţa să nu existe cazuri de abandon şcolar. Klaus Werner Iohannis a fost aşteptat de Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF România, Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei, de Dragoş Benea, preşedintele CJ Bacău şi Sorin Braşoveanu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (viitor preşedinte al Judeţului Bacău), primarul Constantin Ghelasă ş.a. După vizitarea şcolii, preşedintele României a fost primit de un grup de copii, îmbrăcaţi în straie populare, care au cântat Imnul Naţional.  „Este o bucurie pentru mine să fiu astăzi împreună la Şcoala Gheorghe Nechita din Motoşeni, o şcoală aparte din mediul rural. Ceea ce vă recomandă nu sunt dotările extraordinare sau laboratoarele, ci cadrele didactice fac ca şcoala să fie un exemplu remarcabil. Prin dedicarea lor au atras şi menţinut în şcoală din ce în ce mai mulţi copii, ajutându-i să-şi dezvolte potenţialul individual, să devină cetăţeni implicaţi şi activi.

Alături de echipa UNICEF implementaţi proiectul "Incluziune socială prin servicii integrate la nivel rural", un demers care şi-a demonstrat eficacitatea prin colaborarea între autorităţile care pot ajuta copii să rămână în şcoală şi părinţii care au înţeles importanţa educaţiei şcolare. Este un model care merită extins la nivel naţional. Doamnelor şi domnilor, vă felicit pe toţi, profesori, elevi, părinţi şi reprezentanţi ai comunităţii locale pentru îndârjirea cu care aţi participat pentru a creşte participarea la educaţie a copiilor din comunitatea dumneavoastră, arătându-le că viitorul lor depinde de forţele şi de potenţialul propriu. Cu o rată de cuprindere de sută la sută şi zero, repet zero abandon şcolar, aţi demonstrat că se poate şi că omul sfinţeşte locul. Cred că astfel de reuşite ar trebui să reprezinte şi ele un criteriu de performanţă în evaluarea şi salarizarea cadrelor didactice. Asigurarea unei educaţii de calitate, indiferent de mediul de provenienţă, este esenţială pentru a reduce abandonul şcolar. În tot acest demers, şcoala prin toate cadrele didactice joacă un rol decisiv.

Şcoala trebuie să ofere un mediu sigur şi motivant pentru elevi, un proces educaţional în care ei sunt dornici să se implice, în care participă cu bucurie şi nu cu teamă, în care primează respectul şi aprecierea între ei şi dascălii lor. La nivel naţional abandonul şcolar reprezintă o realitate pe care nu o putem ignora, cu implicaţii sociale severe. Conform prognozelor, doar unul din zece locuri de muncă va putea fi accesat de o persoană care a părăsit timpuriu şcoala“, a spus preşedintele României, la deschiderea evenimentului.
„România nu-şi mai permite să piardă potenţial. În luna iunie 2016 Guvernul a aprobat strategia privind reducerea părăsirii timpurii a şcolii. Extinderea unor programe cum sunt „ şcoală după şcoală“,„ a doua şansă“, dezvoltarea serviciilor de educaţie timpurie sunt deosebit de importante şi trebuie susţinute şi pe viitor“, a mai spus preşedintele Iohannis.


Sandie Blanchet: „Îi mulţumesc preşedintelui României pentru că face din educaţie o prioritate naţională“

Înainte de inmânarea diplomelor şi premiilor elevilor de clasa a 8-a, absolvenţi ai ciclului gimnazial, a ţinut un discurs şi reprezentantul UNICEF România.
"Îi mulţumesc preşedintelui României pentru că face din educaţie o prioritate naţională. UNICEF contribuie şi sprijină în mod direct prin modelul din care face parte şcoala din Motoşeni. Ameliorăm calitatea educaţiei prin creşterea capacităţii directorilor şi cadrelor didactice. Încurajăm parteneriatul dintre elevi, părinţi şi profesori inclusiv prin consiliere şi educaţie parentală. Întărim colaborarea dintre şcoală şi comunitate. Acest model contribuie la creşterea participării şcolare şi calităţii educaţiei pentru pentru toţi copiii din România“, a precizat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.


Potrivit datelor UNICEF, România rămâne unul din statele Uniunii Europene cu cea mai mare rată de abandon şcolar. „Peste 6% din copiii români părăsesc şcoala în clasele primare sau gimnaziale şi 17,5% din tinerii care au acum 18-24 de ani au părăsit şcoala timpuriu şi întâmpină dificultăţi la găsirea unui loc de muncă. Doar 21,8% dintre persoanele de 30-34 de ani din România au studii superioare, comparativ cu media UE de 34,6%.
La final, copiii din satele comunei (Bâcleşti, Chetreni, Chicerea, Cociu, Cornăţelu, Fântânele, Fundătura, Gura Crăieşti, Motoşeni, Poiana, Praja, Rotăria, Şendreşti şi Ţepoaia, care învaţă la şcolile gimnaziale  din comună au avut ocazia să fie premiaţi şi încurajaţi de preşedintele României, Klaus Werner Iohannis.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite