GHID ADMITERE LICEU 2013 Olimpici şi absolvenţi remarcabili ai liceelor de top din judeţul BACĂU
0adevarul.ro vă prezintă realizările câtorva dintre elevii şi absolvenţii de top ai Bacăului, pregătiţi de profesori care provin de la cele mai bune colegii ale judeţului.
Elevii câtorva dintre colegiile de top ale judeţului Bacău s-au remarcat atât în timpul anilor de studii, cât şi după absolvire.
Andrei Valentin Pătraşcu (19 ani) este unul dintre elevii cu care se mândreşte Colegiul „Ferdinand I” din Bacău. Acesta nu doar pentru că are medii doar de 9 şi de 10, ci şi pentru că este un mare pasionat de chimie. Dovadă este faptul că anul acesta a obţinut premiul II la Concursul Naţional „Magda Petrovanu”, organizat de Facultatea de Chimie din Iaşi.
„Chimia îmi place din clasa a VII-a. Îmi amintesc şi acum prima oră, când profesorul ne-a dus în laborator şi ne-a arătat tot felul de reacţii chimice. Era ceva ce nu mai întâlnisem până atunci”, a afirmat Andrei.
Din acel moment, el a vrut să înţeleagă şi profunzimea ştiinţifică a ceea ce vedea cu ochiul liber în laboratorul de chimie. Rezultatele nu au întârziat să apară şi, în scurt timp, şi prima notă de 10.
Clasa i-a făcut un cadou: o culegere
În clasa a IX-a, pasiunea pentru chimie s-a „acutizat”. Dintre cei 22 de elevi ai clasei a fost singurul care, la testul de evaluare iniţială de la începutul liceului, a obţinut nota 10. Un an mai târziu, în clasa a X-a, întreaga clasă, alături de profesoara sa Silvia Bogdăneanu i-au recunoscut lui Andrei oficial valoarea.
„Am primit cadou din partea clasei şi a profesoarei o carte de chimie. De fapt era o culegere şi, pe prima pagină, toţi colegii mei alături de profesoară au semnat şi mi-au lăsat scrise câteva gânduri”, spune tânărul. Din acea clipă Andrei a ştiut că la sfârşitul liceului va da admintere la Facultatea de Medicină.
De atunci se pregăteşte şi ziua şi noaptea, iar în ultimele două luni a rezolvat peste 1.000 de probleme.
„Am perioade în care lucrez şi câte 100 de probleme pe zi”, susţine tânărul.
Viaţa, în reacţii chimice
Recunoaşte că viaţa sa a ajuns să fie dependentă de această materie şi când mănâncă sau bea îşi imaginează reacţiile chimice ce se produc în corpul său. „Dacă mănânc o felie de chec îmi imaginez glucoza şi reactivii. Apoi ştiu exact ce rezultă. Nu este foarte normal, dar ăsta e adevărul”, râde Andrei.
În urmă cu o lună tânărul a participat la o simulare organizată de Facultatea de Medicină din Iaşi, unde s-a clasat între primii cinci. Susţine că doreşte să facă performanţă în medicină. „Vreau să văd exact cum corpul omenesc funcţionează, se transformă, se îmbolnăveşte şi se vindecă”, a mai spus absolventul Colegiului Ferdinand I.
Profesoara sa de chimie este impresionată, nu doar de nivelul cunoştinţelor lui Andrei, ci şi de caracterul său. „Cel mai mult îi admir caracterul. Cred că în viaţă nu contează numai să participi la concursuri, ci sa fii om de cuvânt, să spui deschis, dar cu tact dacă eşti dispus să participi sau nu la un concurs, iar acolo să dai totul. Am întâlnit mulţi elevi deosebiţi în cariera mea, printre care se numără şi el. Tezele lui Andrei sunt detaliate, ordonate, perfecte. Drept dovadă că anul acesta a avut media generala 10 în cel de-al doilea semestru, a spus despre Andrei profesoara sa de chimie, Silvia Bogdaneanu.
Alexandru Ştefan Mazăre, olimpicul băcăuan care doreşte să aducă în România psihoterapia prin teatru
Alexandru Ştefan Mazăre (18 ani) este elev în clasa a XI-a H la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău şi este pasionat de limba germană şi de actorie.
Liceanul se poate mândri cu premiul I obţinut la Olimpiada Naţională de Germană, proba de proiecte. Concret, la faza naţională a acestei Olimpiade, care s-a desfăşurat la Târgu Jiu, a avut de citit într-o zi o carte în limba germană, iar a doua zi să pregătească o piesă de teatru în aceeaşi limbă de 10 minute şi un afiş care să fie în conformitate cu cartea citită.
Dramă cu terorişti, probă la olimpiadă
„Mie mi-a picat o carte modernă, în care era vorba despre o dramă de familie, cu terorişti. Toţi olimpicii naţionali de la proba de proiecte eram împărţiţi în grupe cu 6-8 membri. Practic, tot grupul trebuia să lucreze la piesa de teatru”, a spus Alexandru.
El a mai explicat faptul că în regia piesei de teatru trebuia păstrat doar conflictul principal din carte, iar în rest se putea improviza.
„Personajul principal era un arab care se ruga şi în timpul rugii a auzit vocea tatălui său. Pornind de aici am creat două personaje, înger şi demon, care reprezentau, de fapt, grijile sale interioare. Îngerul şi demonul l-au legat pe arab cu sfoară, de mâini şi de picioare şi fiecare a început să tragă de el în direcţii diferite. În timp ce se ruga a apărut tatăl său, un tip bipolar, care putea face la cei din jur şi bine şi rău. La sfârşitul piesei a apărut un nou personaj şi anume Curajul, care l-a salvat pe arab”, a rememorat elevul regia făcută de el pe baza cărţii citite.
Pasiune, de la o mătuşă
El povesteşte că pasiunea pentru limba lui Goethe a căpătat-o la vârsta de 6 ani datorită mătuşii sale, Maria, care s-a căsătorit în Germania. „Soţul mătuşii mele mi-a tradus primele cuvinte şi treptat am început să învăţ din ce în ce mai multe. Veneau des în ţară şi ne întâlneam cu ei. Atunci, mama a spus că dacă reuşesc să învăţ limba germană cu siguranţă voi învăţa cu uşurinţă şi alte limbi. Aşa că, până în clasa a VIII-a m-am pregătit în particular. La începutul liceului am fost în Germania la mătuşa mea şi pentru a mă ajuta să mă perfecţionez mă trimitea singur la cumpărături, în excursii cu trenul şi alte locuri. Eram obligat să mă descurc”, a rememorat liceanul.
În clasa a IX-a, Alexandru Ştefan Mazăre a fost convins că viitorul său va fi legat de limba germană. A obţinut certificatul DaF (Deutsch Als Fremdsprache), adică germana ca limbă străină. Pe lângă aceasta, este membru al trupei de teatru „Nobody’s group”, care are 15 ani vechime şi 20 de membri. Cu aceasta a participat la mai multe concursuri, unde a obţinut premii şi trofee. Cu toate că iubeşte teatrul şi „pe scenă se simte alt om” el este convins că nu va fi actor niciodată. Vrea cu tot dinadinsul să facă psihoterapie prin teatru, un concept care este aplicat deoacamdată în Anglia.
Mai puteţi citi: