FOTO Delegaţie din Bacău, prezentă la Chişinău de Ziua Culturii Naţionale, cu flori, poezie şi artă românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Culturii Naţionale, serbată de băcăuani la Chişinău FOTO Mircea Merticariu
Ziua Culturii Naţionale, serbată de băcăuani la Chişinău FOTO Mircea Merticariu

Urmare a parteneriatului încheiat între Asociaţia Culturală „Cealaltă Românie“ şi Consiliul Local Bacău, în perioada 14-16 ianuarie o delegaţie din municipiul Bacău a participat la evenimentele dedicate zilei lui Mihai Eminescu, decretată de-o parte şi alta a Prutului, ca „Ziua Culturii Naţionale“. Principalele întâlniri oficiale au avut loc la Ambasada României din Republica Moldova, la Primăria Chişinău dar şi la liceul de elită „Ion Creangă“.

Urmare a proiectului iniţiat de consilierul Ilie Bârzu pentru realizarea unui parteneriat între Consiliul Local Bacău şi Asociaţia Culturală „Cealaltă Românie“, reprezentată de editorul Viorel Cucu (Editura Vicovia), o delegaţie de 20 de persoane a fost prezentă în Capitala Republicii Moldova, în zilele de 14-15 şi 16 ianuarie pentru a fi prezentă la evenimentele dedicate poetului Mihai Eminescu. Au participat la evenimente viceprimarul Radu Ababei, consilierii locali Ilie Bârzu şi Paul Valerian Timofte (preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor), profesorul de muzică Florin Blaj, însoţit de trei talentate „voci“ (Silvia Bordeianu, Bianca Crenganiş şi Andreea Bezărău, eleve a Liceului de Artă „George Apostu“ din Bacău), artiştii plastici Ioan Măric şi Geanina Ivu, Victor Munteanu (preşedintele Asociaţiei Mircea Georgeta Cancicov), Gabriel Puiu, din cadrul Universităţii Vasile Alecsandri din Bacău şi membru al Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina dar şi alţi oameni de cultură şi reprezentanţi ai massmedia.

Primire călduroasă la Ambasada României din Chişinău

Autorităţile locale din Bacău, dar şi membrii Asociaţiei Culturale „Cealaltă Românie“ au avut o primă întrevedere oficială la Ambasada României. Viceprimarul Radu Ababei şi-a exprimat dorinţa de a dezvolta parteneriate între municipiul Bacău şi municipiul Chişinău, care vor avea efecte pozitive în plan economic şi cultural. „Vrem să punem baza unor acorduri de cooperare, să creem cadrul legal în care se ne putem implica efectiv în dezvoltarea unor bune relaţii cu Chişinăul“, a spus Radu Ababei. Profesorul băcăuan i-a explicat ambasadorului că în Bacău învaţă câteva sute de studenţi moldoveni şi că există premise pentru ca investitorii aflaţi de-o parte şi alta a Prutului să aibă de câştigat. Ambasadorul României, Marius Lazurcă, a făcut referire la progresele făcute de Republica Moldova în ultimii ani, în plan instituţional, economic şi politic dar şi la creşterea schimburilor economice între cele două ţări, România fiind în momentul de faţă principalul partener economic al Moldovei. Cu toate acestea, a evidenţiat oficialul român, încă există o anume reticienţă a investitorilor, dată fiind relativa impredictibilitate a mediului economic şi instituţional din Moldova.

15 ianuarie, ziua lui Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naţionale

Celebrarea zilei poetului Mihai Eminescu începe la Chişinău, în mod tradiţional, cu depunerea de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor. De la ora 10, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofte, premierul Iurie Leancă, primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă dar şi liderii mai multor partide politice au venit pentru a-l serba pe Eminescu. Delegaţia din Bacău a fost prezentă cu flori atât la monumentul poetului Eminescu, a poetului Grigore Vieru (cetăţean de onoare al municipiului Bacău) dar şi la statuia lui Ştefan cel Mare. De-altfel, pentru moldoveni, cei doi poeţi dar şi domnitorul Ştefan cel Mare reprezintă principalele repere ale spiritualităţii româneşti. „Ambasada României onorează data de 15 ianuarie şi data de 15 iunie, ca date foarte importante ale spiritualităţii şi culturii româneşti. Cu atât mai mult, ziua 15 ianuarie este sărbătoare comună în România şi Republica Moldova. Suntem acum la un eveniment la care participă întreaga elită publică a Republicii Moldova. Vom avea şi o paradă a costumelor de epocă dar şi alte evenimente organizate împreună cu Institutul Cultural Român“, a spus ambasadorul Marius Lazurcă.

„Spiritul lui Eminescu este prezent aici, încât mă apasă, dar mă şi înalţă. Am vrut să transmit salutul băcăuanilor oamenilor din Chişinău şi să nu uite, că suntem alături de ei“, a spus viceprimarul băcăuan Radu Ababei.  

„Am reuşit să ajungem la Chişinău, de Ziua Culturii Naţionale, care este şi la noi dar şi a celor din Moldova. Mulţumesc tuturor pentru ospitalitatea cu care ne-au primit“, a spus şi consilierul Ilie Bârzu.

Ioan Măric şi Geanina Ivu, expoziţie de pictură la Biblioteca Naţională a Moldovei

Un moment artistic deosebit, realizat prin participarea unor artişti şi cântăreţi băcăuani a avut loc la Biblioteca Naţională a Moldovei. Evenimentul a fost condus de directorul Editurii Vicovia, Viorel Cucu, şi academicianul Nicolae Dabija, unul dintre cei mai activi patrioţi români din Republica Moldova. În sala de conferinţe a Bilbiotecii şi-au expus operele de artă pictorii Ioan Măric şi Geanina Ivu. Totodată, au interpretat piese populare profesorul de muzică Florin Blaj, şi elevele sale Silvia Bordeianu, Bianca Crenganiş şi Andreea Bezărău. Academicianul Nicolae Dabija a remarcat din nou că de cele mai multe ori Bacăul a fost mai aproape de Chişinău decât Bucureştiul. Totodată, opera unor mari oameni de cultură basarabeni, precum Andrei Vartic, s-a făcut cunoscută, mai întâi, în paginile cărţilor de la Editura Vicovia. Şi cu acest prilej, viceprimarul Radu Ababei şi-a exprimat dorinţa ca Bacăul să se înfrăţească cu Chişinăul, care este mai aproape, din toate punctele de vedere decât oraşe precum Manila, cu care deja este înfrăţit.

Ziua Culturii Naţionale a continuat cu o serie de evenimente care au avut loc la Filarmonica Naţională din Chişinău, dar şi la Biblioteca şi Primăria din Costeşti, raionul Ialoveni. Profesorul de muzică Florin Blaj, dar şi elevele valoroase ale Liceului de Artă din Bacău au impresionat publicul. La Costeşti, Formaţia Haiducii, condusă de Tudor Grigoriţa şi Gheorghe Matei, au continuat spectacolul cu muzică folclorică românească. Formaţia Haiducii ar putea susţine anul acesta mai multe concerte în România, la invitaţia autorităţilor.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite