Festivalul de folclor si tradiţii populare  „Zestrea asăuanilor 2015”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociatia Culturală “Ca la noi”, în colaborare cu Primăria Asău, organizează în data de 12 şi 13 septembrie, cu începere de la ora 10,30, la Apa Asău (pe Dealul Popii) un festival dedicat tradiţiilor din zonă. Vor cânta Anton Achitei, Maria Şalaru, Doina Plantos, Maria Tataru, Oltita Todircă, Nicu Chiriţă, Vasilica Tataru, Gabriela Comaneci, George Cojocărescu, Diana Sarbu dar şi Ansamblul Marginimea din Sibiu şi Ansamblul „Ca la noi“.

„Scopul festivalului este de a descoperi, stimula si promova noi talente interpretative din rândul tinerilor, de a pune în valoare cântecul, dansul popular şi costumul tradiţional românesc şi de a facilita comunicarea interculturala. Festivalul promovează iniţiativele locale de păstrare şi transmitere mai departe a obiceiurilor strămoşeşti, a ocupaţiilor săteşti şi a meşteşugurilor populare. Se doreşte dezvoltarea şi promovarea vieţii culturale băcăuane în mediul rural, acolo unde patrunde mai greu informaţia despre cultură, prin organizarea de manifestări artistice cu temă folclorică, punerea în valoare a cântecului, dansului, costumului tradiţional şi a obiceiurilor populare, facilitatea comunicarii interculturale, promovarea de noi talente interpretative în domeniul canto şi dans popular, din rândul tinerilor“, a precizat Camelia Roşu, preşedintele Asociaţiei Culturale „Ca la noi“


Programul festivităţilor:


Sâmbătă: De la ora 11,00- 13.00 la Şcoala Bartea, va avea loc o expoziţie de artizanat, lansarea de materiale promo pentru zona Asaului, expoziţie cultinară de produse tradiţionale cu degustare şi întâlnirea cu fii ai satului care au facut performanţă şi trăiesc în alte părţi ale ţării, exemplu viu pentru tinerii asauani.
De la 13.00-14.00,  la Troiţa nouă de pe Dealul Popii se va oficia Slujba religioasă de pomenire a eroilor cazuţi în Primul Război Mondial la Asău, (invitat special IPS Ioachim al Romanului şi Bacaului)
De la 14.00-20.00 începe Festivalul "Zestrea asăuanilor". Concursul este organizat pe 2 secţiuni: ansambluri folclorice şi solişti, pe categorii de vârstă. Participa ansambluri din Asău, Apa Asău, Agăş, Sănduleni, Bacău, Letea Veche, Sănduleni, Podu Turcului, Iaşi, Comănesti, Botoşani, Sibiu, precum şi tineri solişti din Moldova.
În prima zi vor susţine un recital Alexandru Brădăţan, Nicu Mîţă din R. Moldova, Maria Enache, Tudor Atomi. 


Duminica
De la ora 14-20.00 - Festivalul "Zestrea asauanilor" (partea a II-a)
- Moment de nuntă susţinut de “Ansamblul Gospodarii de pe Valea Asăului”  gazdele acestui festival şi de invitaţii:  Anton Achitei, Maria Şalaru, Doina Plantos, Maria Tataru, Oltita Todircă, Nicu Chiriţă, Vasilica Tătaru, Gabriela Comaneci, George Cojocărescu, Diana Sarbu s.a. Invitat special în ultima zi este Grigore Gherman din Ucraina (Bucovina).


Vor mai cânta Ansamblul “Mărginimea” din Sibiu şi Ansamblul “Ca La Noi” din Bacau.
„Tema de nuntă este cea mai completă temă de folclor: cuprinde cântece, dansuri, recuzită, mesteşuguri, obiceiuri şi superstiţii, regie, oratorie, frumuseţe, iertare, dragoste, religie“, a mai precizat Camelia Roşu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite