Dreptate câştigată după 28 de ani de procese: statul român, obligat să despăgubească un bărbat condamnat în urma unei erori judiciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Holban FOTO Ziarul de Bacau
Gheorghe Holban FOTO Ziarul de Bacau

Un bărbat din judeţul Bacău a câştigat definitiv procesul cu Statul Român, urmând a fi despăgubit cu 225.000 de lei pentru o condamnare ce s-a dovedit a fi o eroare judiciară. Demersul bărbatului vine după 28 de ani de la condamnarea pentru o tâlhărie înscenată de fosta concubină.

Curtea de Apel Bacău a dat câştig de cauză unui bărbat de 68 de ani care de 28 de ani s-a luptat în instanţele de judecată pentru a-şi demonstra nevinovăţia într-un dosar în care a fost acuzat de tâlhărie şi instigare la mărturie mincinoasă. 

Magistraţii Curţii de Apel Bacău au dispus obligarea Statului Român, prin Ministerul de Finanţe, să îi achite lui Gheorghe Holban suma de 225.000 de lei, cu titlul de despăgubiri, drept reparaţii morale şi materiale pentru prejudiciul suferit ca urmare a unei erori judiciare, în baza căreia a fost condamnat în anul 1991. 

Decizia Curţii de Apel Bacău este definitivă. În primă instanţă, Tribunalul stabilise cuantumul daunelor la 100.000 de euro, însă, instanţa de control judiciar a decis că 175.000 de lei daune morale, 50.000 de lei daune materiale şi consemnarea vechimii în muncă pentru perioada 1991- 2002 (anul reabilitării efective) sunt suficiente pentru a repara prejudiciul suferit.

În acţiunea înaintată instanţelor, Gheorghe Holban a solicitat 2 milioane de euro despăgubiri, plus salariul aferent pentru perioada 1991-2014 (data introducerii acţiunii  civile în instanţă) şi pensie.

În motivarea acţiunii, Gheorghe Holban a învederat instanţei că anul 1991 a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni închisoare pentru infracţiunile de tâlhărie şi instigare la mărturie mincinoasă.

Ulterior, în urma exercitării căilor extraordinare de atac, prin revizuire a fost achitat pentru instigare la mărturie mincinoasă întrucât fapta nu există, fapta de tâlhărie a fost infirmată, a fost achitat pentru furt, şi s-a reţinut o infracţiune de lovire, pentru care a încetat procesul penal ca urmare a prescrierii faptei. 

Bărbatul a invocat în faţa judecătorilor că întreg dosarul a fost bazat o înscenare pusă la cale de fosta concubină, cu care se afla în conflict, şi o serie de martori care au oferit declaraţii mincinoase anchetatorilor. Pentru presupusa tâlhărie şi instigare la mărturie mincinoasă, Holban a fost condamnat la trei ani şi patru luni închisoare, fiind încarcerat efectiv un an şi opt luni, ulterior eliberat condiţionat. Gheorghe Holban a invocat în faţa instanţei că în închisoare ”a fost torturat fizic şi psihic”, iar după eliberarea condiţionată, deşi a căutat în permanenţă, timp de 25 de ani a fost lipsit de un loc de muncă urmare a cazierului său, iar starea de sănătate s-a deteriorat urmare a stresului.

Judecătorii Curţii de Apel Bacău Astfel  au arătat în motivarea sentinţei că ”suferinţele  fizice şi psihice la care  a fost supus Holban Gheorghe sunt de necontestat”.

”Imposibilitatea continuării raporturilor de familie, a celor de serviciu, lipsa contactului cu prietenii, rudele sunt doar câteva dintre e f ectele negative ale condamnării sale şi executării  pedepsei. La stabilirea despăgubirilor, Curtea are în vedere pe de o parte faptul că această reparaţie survine destul de târziu, timp în care reclamantul a efectuat numeroase demersuri în vederea dovedirii unei greşite condamnări”, Hotărârea 124/2019, Curtea de Apel Bacău 

Instanţa nu a admis cuantumul total al daunelor solicitate, arătând că nu se poate reţine apărarea că bărbatul nu şi-a găsit de muncă urmare a cazierului pătat, având în vedere că la începutul anilor 2000 a fost reabilitat. 

La puşcărie în urma unui conflict stradal cu fosta iubită

În iunie 1991, Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău s-a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Holban sub acuzaţia de tâlhărie şi instigare la mărturie mincinoasă. În rechizitoriu, procurorii au reţinut că în timp ce se afla în Piaţa Centrală din municipiul Bacău, bărbatul a furat de la gâtul Gabrielei A. (fosta concubina a lui Holban n.r.) un lănţişor de aur, un ceas electronic de la mână şi o clamă de păr. Ulterior, în timp ce era cercetat penal pentru această faptă, Holban a fost acuzat că a încercat să-l determine un martor să dea declaraţii în care să nu spună adevărul, în sensul că a văzut conflictul dintre el şi reclamantă, deşi nu a fost de faţă, mărturie care ulterior a fost retractată.

În baza probelor administrate la dosar, în special declaraţii de martor, în ianuarie 1992, Gheorghe Holban a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare în regim de detenţie. Bărbatul a formulat recurs, invocând că acuzaţiile sunt o făcătură ale fostei concubine cu care se afla în relaţii de duşmănie. Tribunalul Bacău i-a respins recursul, considerându-l ca fiind nefondat, astfel că Holban a rămas condamnat definitiv pentru tâlhărie şi instigare la mărturie mincinoasă.

Încarcerat, bărbatul a continuat demersurile pentru a-şi demonstra nevinovăţia. Atât în timpul detenţiei, cât şi după executarea pedepsei. A formulat plângeri împotriva martorilor despre care a afirmat că au dat declaraţii mincinoase, însă procurorii au dispus scoaterea acestora de sub urmărire penală, respectiv neînceperea urmăririi penale, soluţii infirmate ulterior.

Sentinţa revizuită după 22 de ani

Gheorghe Holban a înaintat şi o cerere de revizuire a sentinţei, iar instanţa avea să îi dea, în 2013, câştig de cauză. Martorii care au dat declaraţii favorabile fostei concubine şi-au retractat depoziţiile, unul dintre ei arătând că nici măcar nu l-a cunoscut vreodată pe Holban, însă a dat declaraţii împotriva acestuia fiind rudă cu fosta concubină.

„În cauză nu exista probe certe de vinovatie, existind îndoiala care nu a fost înlăturata. Faptul ca martorii în acuzare au fost inconsecvenţi in declaratiile date in fata organelor judiciare este relevant pentru a se afirma ca acestia nu au fost prezenti la locul faptei. Aceasta rezultă din declaratiile martorilor Gheorghe B., Florea M., Ion G., Maria B., Elena A. care au declarat că la faţa locului nu a fost prezent nici martorul Daniel I. şi nici martora Angela S. Dovezile administrate în dovedirea vinovaţiei (depoziţiile celor doi martori) conţin informaţii îndoielnice şi contradictorii, afirmaţiile acestora fiind vădit nesincere, restul probelor dovedind că realitatea obiectivă nu a fost în sensul celor declarate de ei şi de partea vătămată”, s-a menţionat în soluţia prin care s-a revizuit sentinţa iniţială. 

În urma revizuirii, judecătorii au dispus schimbarea de încadrare juridică a faptelor din infracţiunea de tâlhărie în infracţiunea de lovire sau alte violenţe şi furt calificat. Gheorghe Holban a susţinut în permanenţă că aceste infracţiuni nu au existat şi nu au putut fi dovedite. De altfel, în urma revizuirii, bărbatul a fost achitat pentru comiterea infracţiunii de furt calificat întrucât fapta nu a fost comisă de el.

De asemenea,au încetat procesul penal pornit împotriva inculpatului Holban pentru comiterea infracţiunii de lovire sau alte violenţe pentru că a intervenit prescripţia răspunderii penale. Bărbatul a fost achitat şi pentru comiterea infracţiunii de instigare la mărturie mincinoasă, judecătorii apreciind că fapta nu a existat. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite