Cum s-a autodenunţat fostul viceprimar din Prăjeşti, în dosarul în care este acuzat de mită edilul Eugen Antica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edilii din Prăjeşti administrau şi firma SC Laurel SRL, abonată la banii comunei, de la care s-au ales cu maşini şi alte beneficii FOTO Ziarul de Bacău
Edilii din Prăjeşti administrau şi firma SC Laurel SRL, abonată la banii comunei, de la care s-au ales cu maşini şi alte beneficii FOTO Ziarul de Bacău

După ce s-a bâlbâit în faţa judecătorului de la Tribunalul Bacău, fostul viceprimar al comunei Prăjeşti(din perioada 2005-2012), Ştefan Antochi, a recunoscut că atât el, cât şi primarul Eugen Antica au condus prin interpuşi  o firmă abonată la banii publici ai comunei, de pe urma căreia s-au ales cu un Wolkswagen Transporter şi o maşină Toyota RAV 4 dar şi cu alte beneficii.

Ştefan Antochi, fostul viceprimar al comunei băcăuane Prăjeşti, a fost lovit ieri de amnezie, la înfăţişarea de la Tribunalul Bacău, unde s-a judecat dosarul în care este inculpat primarul Eugen Antica, fost şef al lui Antochi în primărie, dar şi partener de afaceri. În cele din urmă, acesta şi-a păstrat declaraţiile făcute în faţa procurorilor şi a recunoscut şi propria implicare în fapte. În acest dosar al procurorilor DNA, Antica este acuzat de luare de mită la lucrările pentru sediul Primăriei Prăjeşti dar şi de activităţi incompatibile cu funcţia. Mai precis, edilul ar fi coordonat activitatea firmei SC Laurel SRL, abonată la bani publici şi subcontractantă a lucrărilor de la sediul primăriei, efectuate de Rombet, controlată de milionarul Costică Rusu. De pe urma acestor activităţi s-ar fi ales cu 43 de mii de lei dar şi cu o maşină de teren Toyota RAV 4.

Edilul din Prăjeşti s-a ales cu o Toyota RAV4 de la firma care pietrieşte comuna


Viceprimarul Ştefan Antochi  a povestit istoricul societăţii SC Laurel SRL din Prăjeşti, care a fost înfiinţată odată cu comuna, în 2005. Pentru realizarea unei balastiere, viceprimarul Antochi a girat cu un apartament. Deşi se afla în faţa judecătorului, a afirmat că nu-şi mai aduce aminte nimic şi că nu ar avea cunoştinţă de implicarea primarului Eugen Antica (FOTO) în firmă.

De la Prăjeşti au disparut buletine de vot

După ce i s-a pus în vedere că declaraţiile mincinioase se pedepsesc, viceprimarul a explicat că de administrarea firmei se ocupa atât el, cât şi primarul Antica iar administratorul societăţii, Anişoara Platon, se ocupa doar de partea „scriptică“. „Discutam de afacerile firmei toţi. Unul aducea motorina, altul mergea la staţia de sortare, ne interesam de oameni...După ce nu am mai fost viceprimar am preluat firma. Apoi  a intrat în faliment. Toyota i-am vândut-o cu 6-7 mii de lei primarului iar Wokswagen-ul l-am luat eu“, a spus Antochi. Fostul viceprimar a mai explicat judecătorului, la întrebările avocatei Gabriela Viscreanu, care-l reprezintă pe Antica, ca staţia de sortare a firmei Laurel este acum folosită de fiul său, prin alte două firme, Asimin SRL şi Antosin SRL, care au atât contracte publice în comună, cât şi în Odobeşti şi Dămieneşti. Deşi martor în dosar, Antochi mai are o condamnare de un an, cu suspendare, pentru omor din culpă, după ce un şofer al unei basculante, proprietate a fostului viceprimar, închiriată la o lucrare a primărei, s-a răsturnat şi a murit în accident.


Avocata Gabriela Viscreanu crede că declaraţiile lui Ştefan Antochi „aduc aspecte noi pe care instanţa le va avea în vedere, pe principiul aflării adevărului“. Mai mult, o parte din afirmaţiile fostului viceprimar îl pun într-o lumină defavorabilă, deoarece cea mai mare parte a patrimoniului firmei, beneficiară a zeci de contracte din bani publici, a rămas la Ştefan Antochi.


Damian Jicu, viceprimar şi detectiv în Primăria Prăjeşti


Chiar dacă în dosarul în care este inculpat primarul comunei Prăjeşti  procurorii DNA s-au autosesizat în 2012, principalul denunţător al faptelor de corupţie a fost Damian Jicu, care pentru o perioadă de timp din ultimul mandat de primar al lui Eugen Antica a fost viceprimar. Fost poliţist, acesta a explicat modul în care s-au produs faptele de corupţie din comună şi cum a făcut propriile investigaţii. Deoarece cercetările s-au desfăşurat lent, iar bugetul comunei suferea prejudicii, nerecuperate încă, a reclamat întreaga situaţie tuturor instituţiilor responsabile.  „Am explicat legăturile pe care eu le cunosc între societatea Laurel SRL şi Antica, am povestit de maşina primită drept şpagă la contractele nenumărate şi pe sume impresionante de bani, între primărie şi SC Laurel SRL, cine a condus acea maşină de la început şi multe altele.  Am sesizat până şi Consiliul Superior al Magistraturii asupra tergiversarii anchetei  şi că fiecare zi de întârziere a dus la agravarea deficitului financiar al comunei, la crearea de noi şi noi pierderi în detrimetrul cetăţeanului din Prajeşti“, a spus Damian Jicu.

image


Ce spun procurorii de la DNA Bacău


Procurorii băcăuani afirmă că în perioada 2006 - 2008, inculpatul Antica Eugen, în calitate de primar al comunei Prăjeşti, a pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, un procent de 10% din valoarea lucrărilor ce urmau a fi decontate de Primăria comunei Prăjeşti, conform unui contract încheiat între Consiliul Local al comunei Prăjeşti şi respectiva societate comercială, având ca obiect executarea, finalizarea şi întreţinerea lucrării „Sediu Primărie comuna Prăjeşti - judeţul Bacău”, în valoare de 1.510.325,64 lei. Activitatea infracţională a lui Eugen Antica a fost însă în formă continuă. În perioada mai 2006 - septembrie 2012, în scopul obţinerii de bani şi alte foloase pentru sine sau pentru societatea SC Laurel SRL, pe care o controla, inculpatul Antica Eugen, prin intermediar, a exercitat în fapt activităţile de administrare a societăţii comerciale, activităţi incompatibile cu funcţia deţinută. „Concret, în acest sens, acesta s-a ocupat de încheierea contractelor comerciale, de încheierea unui contract de credit, de achiziţionarea unor utilaje, de achiziţionarea unui autoturism Toyota (pe care l-a folosit în interes personal), de gestionarea resurselor umane (angajarea personalului, stabilirea salariilor), de stabilirea destinaţiei sumelor de bani obţinute de societate în urma relaţiilor comerciale desfăşurate, în scopul obţinerii pentru sine şi pentru societatea pe care o controla în fapt, de sume de bani ori alte foloase necuvenite. În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra terenului arabil aflat în proprietatea inculpatului Antica Eugen, până la concurenţa sumei de 43.746,98 lei“, se arată în comunicatul procurorilor de la DNA Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite