Cum se hrănesc pisicii şi căţeii orfani aflaţi în primele zile de viaţă. Reguli esenţiale pentru a-i salva de la moarte
0Pisoii sau căţeluşii părăsiţi de stăpâni în primele zile de viaţă au puţine şanse de supravieţuire. Iubitorii de animale trebuie să respecte câteva norme obligatorii de hrană, igienă şi temperatură.
Pisoii sau căţeluşii găsiţi în primele zile de viaţă, care încă nu au fost înţărcaţi, trebuie hrăniţi la intervale mici de timp, ţinuţi într-un mediu cu o temperatură de cel puţin 25 de grade Celsius şi ajutaţi prin masaj să-şi facă digestia, să defecheze şi să urineze. Vârsta micuţelor animale de companie poate fi determinată după dimensiunea corpului dar şi alte semnalmente.
Ochii se deschid după 10-11 zile, dar până la 2-3 săptămâni au o nuanţă tulbure. Ei nu văd foarte bine şi se lovesc deseori de obiectele din jur. În schimb, cu o alimentaţie sănătoasă, cu care vor lua în greutate chiar şi 10 grame pe zi, şi măcar o vizită la medicul veterinar, după aproximativ 4-5 săptămâni pot trece pe o alimentaţie mai solidă, iar grijile pentru viaţa lor vor fi mai mici.
„Alimentaţia depinde de vârsta lor. Până la 3-4 săptămâni nu-şi pot regla temperatura. Trebuie ajutaţi să aibă o temperatură constanţă, în mediul în care sunt ţinuţi, de aproximativ 28 de grade Celsius. Se poate pune un bidon cu apă caldă în apropierea pătuţului lor. Pentru alimentaţia lor există mai multe tipuri de produse, importate din Spania sau Franţa, cu lapte care conţine şi colostrom, care imită foarte bine compoziţia laptelui matern. În primele patru săptămâni de viaţă trebuie hrăniţi des, la început chiar din trei în trei ore, inclusiv noaptea. Dacă nu aveţi în apropiere un cabinet veterinar, pentru hrănirea lor poate fi folosit lapte de vacă, amestecat cu smântână, un gălbenuş de ou, două picături de lămâie, a căror acciditate îi va ajuta să asimileze dar şi puţina miere de albine“, a precizat dr. Gabriel Axinte, preşedintele Asociaţiei Chinologice din judeţul Bacău.
Pentru introducerea laptelui în gura pisoilor sau a căţeluşilor se foloseşte, de regulă, o tetină, mai subţire pentru pisici, pentru a nu le jena. De cele mai multe ori ei sunt hrăniţi cu seringa, care trebuie ţinută orizontal, în timp ce animalul pe vertical, cu capul puţin înclinat. „Alimentarea se va face cu ajutorul unor tetine, care se găsesc la cabinetele veterinare sau chiar cu o seringă curată. Animalul nu trebuie forţat, iar laptele trebuie introdus uşor, cu grijă. Deoarece sunt lipsiţi de mamă, pisoii sau căţeluşii mici trebuie masaţi în zona abdominală, pentru stimularea digestiei, a defecării şi a urinatului. Asta le recomandăm şi celor care vin la noi îngrijoraţi după ce au observat că pisoii sau căţeluşii nu au mai defecat de două-trei zile“, a mai precizat medicul Gabriel Axinte.
„O responsabilitate până la final“
După ce puii de pisică sau câine au depăşit patru săptămâni, trebuie făcută o vizită la medicul veterinar, pentru deparazitarea internă, iar în a doua lună, pentru vaccinare. Stăpânii unor astfel de animale de companie trebuie însă să-şi asume un efort şi responsabilitatea de a-i îngriji, ca pe un membru al familiei, până la sfârşitul vieţii acestora.
„Oamenii care îşi leagă viaţa de a unui animal de companie trebuie să ştie că este o foarte mare responsabilitate, care trebuie asumată zilnic, până la final. Nu e normal şi moral să abandonezi o fiinţă. Animalul de companie, fie că este pisică sau câine, trebuie îngrijit zilnic pentru a fi sănătos şi pentru a creşte şi trăi armonios“, a mai spus dr. Axinte.