Top 10 principii alimentare pentru o minte ageră şi un trup zvelt. Consecinţele nefaste ale mâncatului în singurătate
0Nutriţionistul arădean Dan Merişca face un top al regulilor pe care ar fi bine să le respectăm în alimentaţie dacă vrem să fim sănătoşi.
Acesta spune că alegerea alimentelor adecvate ne ajută să rezistăm bine la temperaturi caniculare, trebuie să fie echilibrate caloric, să ofere saţietate şi să nu abunde în calorii.
Iată, aşadar, cele 10 sfaturi ale medicului Dan Merişca:
1. Asigură-te că alimentele nu sunt procesate, sunt proaspete, verzi şi de provenienţă controlată.
2. Nu te înfometa! Mănâncă o dată la 4 ore (masă sau gustare).
3. Nu urma orice dietă! Aceasta trebuie să fie în funcţie de organism, stil de viaţă, stare de sănătate şi nivelul de efort depus zilnic.
4. Diversifică carnea folosită la gătit şi asigură-te că măcar o dată pe săptămână consumi peşte şi carne roşie (mânzat). Îndepărtează tot ce-i gras din carne, inclusiv pielea de pe pui.
5. Evită produsele preparate din comerţ. Inclusiv cele care par bine făcute - margarina, untul, etc - pot constitui o bombă calorică.
6. Când serveşti masa în oraş nu comanda în funcţie de senzaţia de foame resimţită. Limitează-te la porţii mici!
7. Dulciurile sunt duşmanul abdomenului. Gustă-le, nu fă din ele o masă principală, mai ales seara sau noaptea.
8. Pentru salate foloseşte ulei de măsline. Şi acesta trebuie picurat în cantităţi reduse, iar salatele trebuie să primeze în alimentaţie.
9. Pentru o imunitate puternică consumă multe legume. Sunt bune, în special, ceapă şi usturoiul verde. Trebuie să se bea limonadă în loc de băuturile carbogazoase, care conţin foarte mult zahăr.
10. Lactatele şi ouăle proaspete să nu lipsească din meniu. Putem înlocui îngheţata cu iaurturi reci naturale, este de evitat iaurtul cu fructe care abundă în calorii şi care poate fi doar gustat.
Nutriţionistul arădean Dan Merica mai spune să nu uităm că gătitul e o artă. Trebuie să fim extrem de atenţi ce adăugăm în oală.
"Timpul de coacere e foarte important, condimentele folosite, de asemenea. Este preferabil să nu exagerăm cu sarea şi zahărul. Prima dă retenţie de apă (pe lângă alte neplăceri în sănătate), iar zahărul conţine foarte multe calorii. Servirea mesei este foarte importantă - ideal e să fie în compania celor dragi, nu a televizorului. Din cauza televizorului suntem tentaţi să consumăm o cantitate dublă de alimente, actul masticaţiei devenind unul automat şi uneori ineficient. Înghiţim alimente fără a fi bine mestecate ceea ce duce la alte complicaţii gastrice (ulcere gastrite etc.) şi fără a mai vorbi de digestie ineficientă", spune Dan Merişca.
Vă mai recomandăm:
Despre Terapia Gerson şi alte tendinţe în nutriţie şi diete, cu dr. Simona Tivadar, la Adevărul Live
Disciplina strictă în alimentaţie creşte rezistenţa copiilor faţă de o nutriţie sănătoasă