Medicii nevoiţi să se lupte cu apa de la UPU, în urma ploii torenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce săptămâna trecută jucătorii de la UTA au strâns apa de pe teren cu bureţii, acum a venit rândul medicilor să strângă apa în loc să îşi vadă de urgenţe. Duminică seara, la Spitalul Judeţean Arad, la unitatea de primire urgenţe, unde din tavan a curs atât de multă apă încât a fost nevoie de evacuarea sălii de resuscitare şi a celei de primire urgenţe, medicii lucrau de zor.

Munceau la eliminarea apei, a aparatelor, a pacienţiilor din calea ploii din secţia care abia a fost renovată. 

De asemenea, pe parcursul nopţii, pompierii au intervenit alături de medici şi pacienţi pentru a scoate apa, iar mai multe încăperi au fost evacuate. „Au fost evacuate camerele de resuscitare şi urgenţe pentru adulţi, iar cazurile au fost deviate spre urgenţe pediatrie. Lucrăm într-un spaţiu mai restrâns, astfel că timpul de aşteptare a crescut de la 60 la 120 de minute, situaţie care va dura cel puţin două săptămâni”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, Ciprian Pribac. Acesta mai spun că inundaţiile s-au produs din cauza unor infiltraţii prin acoperişul Secţiei UPU.

De asemenea, la Spitalul Municipal au fost inundate cabinete din subsoluri, pentru că ţevile de canalizare ale imobilului sunt sub nivelul canalizării oraşului.

image

Situaţia nu se va opri aici,d eoarece Aradul va fi până marţi sub Cod Galben de ploi. Sute de pompieri şi angajaţi ai Companiei de Apă intervin pentru evacuarea apei din municipiul şi judeţ. Mai multe cartiere sunt inundate.  

Adrian Ţolea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, regretă cele întâmplate la Unitatea Primiri-Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean, unde o zonă a secţiei respective a fost parţial inundată.

„Este un incident regretabil, pe care putem să-l trecem în categoria «caz de forţă majoră». Aradul s-a confruntat şi se confruntă cu ploi abundente, fiind în prezent sub incidenţa de «Cod Galben». Din păcate, din cauza ploilor, a fost afectată  secţia Unitatea Primiri-Urgenţe a Spitalului Judeţean. Practic, sistemul de scurgere nu a mai făcut faţă, iar apa s-a infiltrat până a ajuns să se inunde o zonă a UPU. Tendinţă de inundaţii a fost încă de la primele ploi abundente, de acum o săptămână, când a apărut o primă pată de umezeală. Conducerea Spitalului a făcut un referat către firma care a executat lucrarea şi l-a remis acesteia marţi, 14 iunie. Din păcate, fără un efect concret şi, astfel, s-a ajuns la situaţia de acum”, a declarat Adrian Ţolea, care a relatat şi măsurile de moment care au fost luate: „Am încercat să remediem cât mai repede situaţia, pentru a nu afecta actul medical, unul de maximă importanţă: urgenţele. În prezent, s-au luat primele măsuri, s-a izolat zona respectivă, iar activitatea se desfăşoară la capacitatea necesară”.

Totul despre lucrări

De asemenea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean a dorit să aducă unele precizări.

„În acest moment, prioritatea noastră este să remediem situaţia, nu să căutăm vinovaţi. Dar, pentru a avea toate elementele necesare, este nevoie de un scurt istoric. Lucrarea a fost licitată în 2012, pentru proiectare şi execuţie, contractul s-a semnat în ianuarie 2013, firma este Amahouse, iar recepţia ei s-a făcut în toamna anului 2015. Pe tot parcursul lucrării nu s-au semnalat nereguli sau deficienţe majore. Implicit, comisia de recepţie, formată din 10 persoane, a considerat lucrarea calitativ bună. Consider că era greu de prevăzut că sistemul de scurgere va ceda, nefăcând faţă unei asemenea cantităţi record de precipitaţii. De altfel, lucrarea se află în garanţie. Vom demara o anchetă internă pentru a vedea cauzele exacte şi modalitatea de remediere a acestora. Cred că vom găsi o cale amiabilă de înţelegere cu firma care a executat lucrarea pentru a remedia acest neajuns. Dacă nu vom ajunge la un numitor comun, mai avem şi varianta justiţiei pentru că, repet, lucrarea se află în garanţie”, a completat Adrian Ţolea.

În prezent, s-au luat măsurile imediate – izolarea zonei, evacuarea apei, crearea unui flux de scurgere a precipitaţiilor – urmând ca în perioada următoare problema să se soluţioneze definitiv.

Vă mai recomandăm: Furtuna a făcut ravagii în Arad. Micălaca şi Subcetate, inundate
 

MAI: 41 de localităţi din opt judeţe, afectate de ploile torenţiale şi de inundaţii. 14 persoane evacuate, din judeţele Suceava şi Vrancea

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite