Cum putem elimina starea de oboseală şi insomnia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Starea de oboseală cronică, din care derivă epuizarea emoţională şi psihică, poate dispărea prin masaj. Terapeutul arădean Florin Mîndra vorbeşte despre eliminarea acestor simptome.

El ne vorbeşte despre insomnie, problemă pe care o au în ultima perioadă tot mai mulţi adulţi.

„Cred că unul dintre subiectele sensibile şi despre care se poate spune că a devenit tabu în practica terapiei prin masaj este acel sentiment de vulnerabilizare, de pierdere a controlului pentru a te relaxa, în condiţiile în care te afli, gol, în faţa unui necunoscut. În terapia prin masaj este o continuă mediere a acestei relaţii care are nevoie de un singur lucru, şi anume, câştigarea încrederii. Când un client sau pacient vine încordat sau suferind de un sindrom de actualitate, care se numeşte Sindromul Burnout, şi care este o stare de oboseală cronică, din care derivă epuizarea emoţională şi psihică, ultimul bastion este o foarte puternică dorinţă de control. Una dusă la extremă. Este greu să descoperi acest diagnostic de prima dată, însă, precum spuneam, inevitabil, când rogi pe cineva să se relaxeze şi sesizezi că îi este aproape imposibil, încercând să determini relaxarea eşti nevoit să comunici direct. Şi aşa se deschide perspectiva unui spaţiu confesiv, în urma căruia, după mai multe şedinţe, ajungi să poţi regla o parte din simptomatologia acestui sindrom”, a declarat Florin Mîndra.

Terapeutul spune că un simptom important al acestui sindrom, este insomnia.

„Acesta este caracteristică şi depresiei, aşa că, desigur sugerarea unei psihoterapii este de cele mai multe ori necesară. Există un prag în conştientizarea, de către o persoană, a faptului că este depresivă, sau că suferă de acest sindrom. Există o negare puternică care vine din dorinţa de control. Mie îmi place să cred, că un terapeut prin masaj, care are sensibilitatea de a descoperi acest sindrom, se poate afla, în lanţul de vindecare, undeva la acest prag. Să îl faci pe client să conştientizeze cât de puternic este efectul relaxării şi că este necesar să lucreze la bază, respectiv la cauza care a dus la acea încordare. Ştiu că ceea ce zic poate părea prea ştiinţific sau poate părea că un gen de terapie promovează un alt gen de terapie, dar din experienţa mea vă pot spune că masajul poate duce la regăsirea unui somn odihnitor, ori un somn odihnitor devine vital întotdeauna. Este cea mai valoroasă resursă a omului”, mai susţine arădeanul.  

florin mindra

Florin Mîndra precizează că după un somn odihnitor viziunea asupra a ceea ce ne deranjează, ne epuizează, poate să se clarifice. Sunt îndemnurile acelea din bătrâni: „Trage un pui de somn înainte de a hotărî un lucru!” Sau: „Noaptea e un sfetnic bun!” Sau: „Ziua caută-ţi de lucru, noaptea de somn!”. Acesta mai afirmcă că tot ce a descris sunt descoperiri făcute în timpul terapiei prin masaj şi au fost confirmate ulterior de către psihologi.

„Vorbind despre tabuuri şi prejudecăţi legate de terapia prin masaj, vă pot spune că le descopăr la fiecare nou client sau pacient. În articolul viitor o să vorbim despre alte tabuuri şi prejudecăţi cum ar fi sentimentul de ruşine sau de vină în a avea un masaj”, încheie terapeutul.  

Vă mai recomandăm: Tânărul care a avut curajul să-şi schimbe jobul pentru a-şi urma pasiunea din copilărie

Cum pot fi ajutaţi tinerii dependenţi de calculator. Metoda masajului care stimulează nevoia de exerciţiu fizic

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite