Cum combinăm legumele de primăvară ca să le păstrăm toate vitaminele - sfaturile nutriţioniştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu sosirea primăverii, ne bucurăm de culoarea şi savoarea pe care legumele din acest sezon o aduc în farfuria noastră. Însă, spun nutriţioniştii, pentru a ne bucura pe deplin de beneficiile lor, trebuie să ştim şi cum să le consumam.

Nutriţionistul arădean Alexandra Olteanu afirmă că legumele cu frunze verzi sunt în primul rând detoxifiante şi remineralizante, bogate în antioxidanţi, dar şi bogate în fier. „Un alt avantaj ar fi că sunt foarte sărace în calorii, ceea ce le face ideale pentru cei care sunt la dietă. Frunzele amărui ale salatei sau a păpădiei ajută la drenarea ficatului, la curăţirea vezicii biliare şi stimulează digestiei. Loboda o recomandam pentru că remineralizează organismul şi încetineşte procesele de îmbătrânire celulară, iar urzica ne purifică sângele şi ne întăreşte sistemul imunitar”, spune Alexandra. Nutriţionistul ne dezvăluie şi modul în care acestea pot fi consumate. 

Salate

În primul rând, consumaţi-le în salate. De la spanac, urzici, păpădie, lobodă, ridichi, ceapă verde, absolut toate legumele din acest sezon se pot consuma crude. Sunt excelente în a fi servite la prânz sau cină lângă un grătar, sau brânză proaspată. Aşezonaţi-le cu lămâie, ulei de dovleac sau de măsline şi  pătrunjel verde.

Foarte important e ca salata să fie pregatită nu cu mai mult de 30 de minute înainte de a o consuma. De asemenea cu cât frunzele sunt de un verde mai puternic, cu atât mai bogate sunt în antioxidanţi. Câteva idei: Salată de primăvară cu brânză dulce şi nuci, Salata cu spanac, pui şi ridichi, Salata cu mentă şi sparanghel, Salata cu rucola, mandarine şi parmezan, Salata de crudităţi, Salata cu ton, ceapa verde şi rosii etc.

Supe

O alta variantă e de a consuma legumele sub formă de supe cremă sau ciorbiţe. Singurul dezavantaj e pierderea vitaminei C prin fierbere, însă restul proprietăţilor rămân in picioare. Atenţie însă să nu le îngroşăm cu rântaş sau smântână.

De exemplu: Supa cremă de spanac cu praz, Supa cremă de urzici, Ciorbiţa de lobodă.

Feluri principale:

Lângă paste se pot pune cu uşurinţă verdeţurile de primăvară şi putem găti paste cu spanac şi roşii, spaghete cu sparanghel sau usturoi verde, lasagna cu somon şi spanac etc.

O alta idee ingenioasă ar fi mămăliguţa la cuptor cu spanac şi şuncă sau omletă cu mazăre sau sparanghel.

„Consumaţi-le din belşug, cât mai des şi din surse bune. Puneţi-vă imaginaţia la lucru şi veţi vedea ce bunătăţi reuşiti să puneţi pe masă din aceste super alimente de primăvară”, încheie nutriţionistul arădean.

Vă mai recomandăm: 

Reţete de leac cu verdeţuri de primăvară

Ce verdeţuri ar putea combate cancerul

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite