Asociaţia Excelsior Arad a lansat două proiecte privind ariile naturale protejate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prezentarea celor două proiecte FOTO Claudia Untaru
Prezentarea celor două proiecte FOTO Claudia Untaru

Asociaţia Excelsior Arad a lansat, astăzi, 6 iulie, două proiecte. Unul se referă la rezervaţia „Mlaştinile Satchinez”, iar al doilea la ariile naturale protejate Comloşu Mare, Pădurea Paniova şi Pajiştea Cenad.

 „Elaborarea planului de management pentru ROSPA0078 Mlaştina Satchinez, ROSCI0115 Mlaştina Satchinez şi 2.740 Rezervaţia Mlaştinile Satchinez” este primul proiect în implementare în Regiunea Vest pentru axa 4.1 a POIM şi al doilea proiect la nivel naţional.

Zona de implementare a proiectului este reprezentată de ariile naturale protejate ROSPA0078 Mlaştina Satchinez, ROSCI0115 Mlaştina Satchinez şi 2.740 Rezervaţia Mlaştinile Satchinez. Suprafaţa vizată de proiect este de 2519 ha, suprapuse pe teritoriul administrativ a cinci localităţi din judeţele Arad şi Timiş. Valoarea proiectului este de 2.301.650,00 lei, 100% nerambursabil. Perioada de implementare a proiectului este de 36 luni, respectiv 1 mai 2017 – 30 aprilie 2020.


Scopul proiectului este de a asigura documentaţia ştiinţifică şi administrativă necesară bunei gestiuni a ariilor naturale protejate vizate, asigurarea sau îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes conservativ, prin elaborarea planului de management. 

Pentru atingerea scopului proiectului se vor desfăşura următoarele activităţi: iventarierea, cartografierea şi determinarea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes conservativ; evaluarea socio-economică a comunităţilor locale; evaluarea factorilor mediului abiotic la nivelul ariilor naturale protejate; dezvoltarea unei baze de date GIS suport şi a bazei cartografice; elaborarea şi aprobarea planului de management al ariilor natural protejate; informarea şi consultarea comunităţilor locale cu privire la starea ariilor naturale protejate şi la condiţiile de gestiune a acestora, în special cu privire la măsurile de conservare propuse în planul de management; conştientizarea comunităţilor locale cu privire la importanţa ariilor naturale protejate.şi întărirea capacităţii administrative a custodelui, prin achiziţia unor echipamente specifice de monitorizare a speciilor şi habitatelor.

Excelsior

FOTO: Claudia Untaru

„Având în vedere importanţa Mlaştinilor Satchinez, cunoscute şi ca ”Delta Banatului”, pentru conservarea biodiversităţii în vestul ţării, în special pentru speciile de păsări care ajung aici în migraţie şi pentru reproducere, proiectul se încadrează în lista celor mai importante intreprinderi pentru conseravrea biodiversităţii şi a capitalului natural, din această perioadă”, spune Mihai Sorin Pascu, manager de proiect.

Cel de-al doilea proiect lansat este „Elaborarea planurilor de management pentru ROSCI0287 Comloşu Mare, ROSCI0338 Pădurea Paniova şi ROSCI0345 Pajiştea Cenad”.

Este al doilea proiect în implementare în Regiunea Vest pentru axa 4.1 a POIM şi al treilea proiect la nivel naţional.

Zona de implementare a proiectului este reprezentată de ariile naturale protejate ROSCI0287 Comloşu Mare, ROSCI0338 Pădurea Paniova şi ROSCI0345 Pajiştea Cenad. Suprafaţa vizată de proiect este de 10495 ha, suprapuse pe teritoriul administrativ a şapte localităţi din judeţul Timiş.

Valoarea proiectului este de 1.941.115,00 lei, 100% nerambursabil.

Perioada de implementare a proiectului este de 36 luni, respectiv 1 mai 2017 – 30 aprilie 2020.

Scopul proiectului este de a asigura documentaţiile ştiinţifice şi administrative necesare bunei gestiuni a ariilor naturale protejate vizate, asigurarea sau îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes conservativ, prin elaborarea planurilor de management.

Vă mai recomandăm: România are a noua cea mai mare arie naturală protejată din UE

Se caută custode pentru Pădurea Troianul, aria protejată în care creşte bujorul românesc, specie unică în Europa

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite